0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Oslavte den nugátu a připravte si doma oříškovou lahůdku

Nugát
ZDROJ: pixel2013/Pexels
sdílet:

Dnes, 26. března, je ideální čas na to dopřát si slaďoučký a na jazyku se rozplývající nugát. A víte proč? Protože právě dnes je den nugátu. Prozradíme vám, z čeho se nugát vyrábí, jaké jsou jeho druhy, jak vznikl a jak si tuhle pochoutku připravit doma

Víte, co je vlastně nugát?

Nugát je směs mletých pražených mandlí a jiných ořechů, cukru a medu, často obohacená o další ingredience, jako je například kandované ovoce nebo celé ořechy.

Dvě základní verze nugátu jsou nugát bílý a nugát hnědý. Bílý nugát se vyrábí z našlehaných vaječných bílků, mandlí, medu i cukru a připomíná turecký med. Hnědá verze obsahuje navíc zkaramelizovaný cukr. Američané do nugátu přidávají ještě čokoládu, v Rakousku zase kakaovou hmotu a kakaové máslo.

Nugát se také vyrábí ve dvou různých konzistencích. A to měkký, který se často používá jako náplň do čokolády i bonbonů, nebo jako křupavý plátek.

Historie nugátu

Názory na historii nugátu se liší. Podle některých se nugát poprvé objevil v Římě, kde se vyráběl z vajíček, medu a mandlí, a sloužil jako oběť bohům.

Jiné prameny uvádí, že je nugát řeckým výrobkem, do kterého se původně místo mandlí zpracovaly vlašské ořechy. Z Řecka se nugát rozšířil do Francie, kde vlašské ořechy nahradily mandle, a to v 17. století díky muži jménem Olivier, který pěstoval mandloně. Až tato podoba je označována za pravý nugát. Ostatně slovo nugát je odvozeno z okcitánského (románský jazyk používaný v části Francie) pan nogat, což znamená ořechový chléb. V 18. století vznikla první továrna na výrobu nugátu, a to ve městě Montélimar, které je výrobou nugátu dodnes proslulé.

Jak na přípravu poctivého domácího nugátu

Na přípravě nugátu není nic těžkého, můžete si ho tak hravě vyrobit doma a vězte, že bude chutnější a kvalitnější, protože v obchodech často prodávají nekvalitní verze, které okolo ořechů pouze běžely. Na přípravu tradičního nugátu si připravte:

  • 250 g medu
  • 250 g cukru krupice
  • 250 g mandlí
  • 250 g lískových oříšků
  • pár vlašských ořechů
  • 5 bílků
  • 2 rýžové papíry

 

  1. Nízký pekáč vyložte pečícím papírem a na něj dejte rýžový papír.
  2. V troubě opražte všechny ořechy, utěrkou z nich vymněte slupku, a umelte na prášek.
  3. V misce si ušlehejte tuhý sníh a smíchejte ho s rozemletými ořechy.
  4. V hrnci smíchejte med s cukrem a postupně přiveďte k varu. Přimíchejte ořechovo-bílkovou směs a za stálého míchání vařte asi 10 minut.
  5. Poté směs nalijte na připravený plech, přikryjte druhým rýžovým papírem, zatěžkejte prkénkem a nechte vychladit přes noc.
  6. Po vychladnutí rozkrájejte ostrým namočeným nožem na kostičky.  

Související články

Odhalte jednoduchost domácího tureckého medu
  • Zajímavosti

Odhalte jednoduchost domácího tureckého medu

Je turecký med opravdu turecký?Ačkoli původ této cukrovinky již v názvu přisuzujeme Turecku, zda je toto tvrzení pravdivé však nelze jednoznačně doložit. Katalánci připravují torró, Italové torrone, Španělé turrón. Podobné pochutinky...
Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět
  • Jak na to

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět

Připravte pro hosty na zahradní party originální pochoutky, po kterých se budou moci utlouct. Vybrali jsme jich pro vás některé, se kterými nemůžete šlápnout vedle. Od drobných předkrmů pro první návštěvníky, přes hlavní chod...
Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...

Obchod Apetit