0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Oslavte den nugátu a připravte si doma oříškovou lahůdku

Nugát
ZDROJ: pixel2013/Pexels
sdílet:

Dnes, 26. března, je ideální čas na to dopřát si slaďoučký a na jazyku se rozplývající nugát. A víte proč? Protože právě dnes je den nugátu. Prozradíme vám, z čeho se nugát vyrábí, jaké jsou jeho druhy, jak vznikl a jak si tuhle pochoutku připravit doma

Víte, co je vlastně nugát?

Nugát je směs mletých pražených mandlí a jiných ořechů, cukru a medu, často obohacená o další ingredience, jako je například kandované ovoce nebo celé ořechy.

Dvě základní verze nugátu jsou nugát bílý a nugát hnědý. Bílý nugát se vyrábí z našlehaných vaječných bílků, mandlí, medu i cukru a připomíná turecký med. Hnědá verze obsahuje navíc zkaramelizovaný cukr. Američané do nugátu přidávají ještě čokoládu, v Rakousku zase kakaovou hmotu a kakaové máslo.

Nugát se také vyrábí ve dvou různých konzistencích. A to měkký, který se často používá jako náplň do čokolády i bonbonů, nebo jako křupavý plátek.

Historie nugátu

Názory na historii nugátu se liší. Podle některých se nugát poprvé objevil v Římě, kde se vyráběl z vajíček, medu a mandlí, a sloužil jako oběť bohům.

Jiné prameny uvádí, že je nugát řeckým výrobkem, do kterého se původně místo mandlí zpracovaly vlašské ořechy. Z Řecka se nugát rozšířil do Francie, kde vlašské ořechy nahradily mandle, a to v 17. století díky muži jménem Olivier, který pěstoval mandloně. Až tato podoba je označována za pravý nugát. Ostatně slovo nugát je odvozeno z okcitánského (románský jazyk používaný v části Francie) pan nogat, což znamená ořechový chléb. V 18. století vznikla první továrna na výrobu nugátu, a to ve městě Montélimar, které je výrobou nugátu dodnes proslulé.

Jak na přípravu poctivého domácího nugátu

Na přípravě nugátu není nic těžkého, můžete si ho tak hravě vyrobit doma a vězte, že bude chutnější a kvalitnější, protože v obchodech často prodávají nekvalitní verze, které okolo ořechů pouze běžely. Na přípravu tradičního nugátu si připravte:

  • 250 g medu
  • 250 g cukru krupice
  • 250 g mandlí
  • 250 g lískových oříšků
  • pár vlašských ořechů
  • 5 bílků
  • 2 rýžové papíry

 

  1. Nízký pekáč vyložte pečícím papírem a na něj dejte rýžový papír.
  2. V troubě opražte všechny ořechy, utěrkou z nich vymněte slupku, a umelte na prášek.
  3. V misce si ušlehejte tuhý sníh a smíchejte ho s rozemletými ořechy.
  4. V hrnci smíchejte med s cukrem a postupně přiveďte k varu. Přimíchejte ořechovo-bílkovou směs a za stálého míchání vařte asi 10 minut.
  5. Poté směs nalijte na připravený plech, přikryjte druhým rýžovým papírem, zatěžkejte prkénkem a nechte vychladit přes noc.
  6. Po vychladnutí rozkrájejte ostrým namočeným nožem na kostičky.  

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč