Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Máte rádi turecký med? Připravte si ho jednoduše jako vánoční cukroví

Turecký med
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Na pouti mu málokdo dokáže odolat. Pokud přemýšlíte nad jedlým dárkem pro milovníky sladkého, turecký med zaručeně vykouzlí lehce ulepený úsměv. Jeho příprava není náročná a v dárkovém balení vypadá prostě neodolatelně. 

Je turecký med opravdu turecký?

Ačkoli původ této cukrovinky již v názvu přisuzujeme Turecku, zda je toto tvrzení pravdivé, však nelze jednoznačně doložit.

  • Katalánci připravují torró, Italové torrone, Španělé turrón. Podobné laskominky najdeme i na Filipínách nebo po celé Latinské Americe.
  • Všechny národní variace však spojuje společné složení: vaječný bílek, cukr, voda, nasekané oříšky a samozřejmě med.

Písemné zmínky sahající nejdále do historie, pocházejí z období kolem roku 1100. Jedná se o překlad knihy arabského lékaře ze španělské Córdoby, která se zmiňuje o známém arabském pamlsku zvaném turun. Pojďme se podívat této sladké pochoutce na zoubek. 

Příprava domácího tureckého medu je velice rychlá

Pokud v kuchyni neradi trávíte dlouhé hodiny, turecký med vás potěší dobou přípravy. Zabere půl hodinku, na tuhnutí do druhého dne vaši účast již nebude potřebovat.

  • Do nákupního seznamu si připište 50 ml medu, 200 g cukru krupice, 100 ml zlatého sirupy (Golden syrup), dřeň z vanilkového lusku, 100 g loupaných mandlí či pistácií, 100 g kandovaných třešní či jiného ovoce, 1 bílek a trochu oleje na vymazání formy.
  1. Začněte opražením ořechů v troubě. Na pánvi se silným dnem rozehřejte med spolu s cukrem, sirupem a lžící vody. Po 2 minutách pěnění odstavte z plotýnky.
  2. Z bílku vyšlehejte sníh a tenkým proudem přilejte horký sirup, zatímco šlehač stále běží na plné obrátky. Až vmícháte polovinu sirupu, vraťte jej na sporák a znovu prohřívejte 4–5 minut, dosáhnete tak tmavší barvy a intenzivnější chuti.
  3. Opět zapněte šlehač a vmíchejte zbylý sirup do bílku. Směs šlehejte dalších 5 minut na poloviční výkon. Poté stačí přidat opražené ořechy, kandované ovoce a vše vyklopit do vymazané formy s pečícím papírem. Med rychle tuhne, půjde to ztuha, ale jistě se vám to podaří. Povrch vyhlaďte a nechte do druhého dne odpočinout.
  4. Druhý den můžete krájet na plátky, kostky či jiné tvary.

Výslednou chuť ovlivníte nejen kvalitou medu, ale také přidanými ingrediencemi. Uzpůsobte je obdarovanému, ořechy můžete předtím obalit v čokoládě, místo kandovaného ovoce použijte kandovaný zázvor, přidat můžete i kousky čokolády. Na pečící papír můžete poskládat také oplatky, za které se bude lépe držet.

Zabalený v celofánu udělá radost milovníkům sladkého. Kostičky můžete také zavěsit na vánoční stromeček. 

Zdroj: Apetit

Související články

Autor: Hana Kovaříková

Apetit magazín