Na pouti mu málokdo dokáže odolat. Pokud přemýšlíte nad jedlým dárkem pro milovníky sladkého, turecký med zaručeně vykouzlí lehce ulepený úsměv. Jeho příprava není náročná a v dárkovém balení vypadá prostě neodolatelně.
Je turecký med opravdu turecký?
Ačkoli původ této cukrovinky již v názvu přisuzujeme Turecku, zda je toto tvrzení pravdivé, však nelze jednoznačně doložit.
- Katalánci připravují torró, Italové torrone, Španělé turrón. Podobné laskominky najdeme i na Filipínách nebo po celé Latinské Americe.
- Všechny národní variace však spojuje společné složení: vaječný bílek, cukr, voda, nasekané oříšky a samozřejmě med.
Písemné zmínky sahající nejdále do historie, pocházejí z období kolem roku 1100. Jedná se o překlad knihy arabského lékaře ze španělské Córdoby, která se zmiňuje o známém arabském pamlsku zvaném turun. Pojďme se podívat této sladké pochoutce na zoubek.
Příprava domácího tureckého medu je velice rychlá
Pokud v kuchyni neradi trávíte dlouhé hodiny, turecký med vás potěší dobou přípravy. Zabere půl hodinku, na tuhnutí do druhého dne vaši účast již nebude potřebovat.
- Do nákupního seznamu si připište 50 ml medu, 200 g cukru krupice, 100 ml zlatého sirupy (Golden syrup), dřeň z vanilkového lusku, 100 g loupaných mandlí či pistácií, 100 g kandovaných třešní či jiného ovoce, 1 bílek a trochu oleje na vymazání formy.
- Začněte opražením ořechů v troubě. Na pánvi se silným dnem rozehřejte med spolu s cukrem, sirupem a lžící vody. Po 2 minutách pěnění odstavte z plotýnky.
- Z bílku vyšlehejte sníh a tenkým proudem přilejte horký sirup, zatímco šlehač stále běží na plné obrátky. Až vmícháte polovinu sirupu, vraťte jej na sporák a znovu prohřívejte 4–5 minut, dosáhnete tak tmavší barvy a intenzivnější chuti.
- Opět zapněte šlehač a vmíchejte zbylý sirup do bílku. Směs šlehejte dalších 5 minut na poloviční výkon. Poté stačí přidat opražené ořechy, kandované ovoce a vše vyklopit do vymazané formy s pečícím papírem. Med rychle tuhne, půjde to ztuha, ale jistě se vám to podaří. Povrch vyhlaďte a nechte do druhého dne odpočinout.
- Druhý den můžete krájet na plátky, kostky či jiné tvary.
Výslednou chuť ovlivníte nejen kvalitou medu, ale také přidanými ingrediencemi. Uzpůsobte je obdarovanému, ořechy můžete předtím obalit v čokoládě, místo kandovaného ovoce použijte kandovaný zázvor, přidat můžete i kousky čokolády. Na pečící papír můžete poskládat také oplatky, za které se bude lépe držet.
Zabalený v celofánu udělá radost milovníkům sladkého. Kostičky můžete také zavěsit na vánoční stromeček.
Zdroj: Apetit