0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ořechové oleje v kuchyni. Jaké používat?

Ořechové oleje v kuchyni. Jaké používat?
sdílet:

Používají se v kosmetice i v kuchyni. Vynikají vysokým obsahem vitamínů, minerálních látek i antioxidantů. Navíc jsou chuťově výborné, a tak dodají pokrmu skvělou tečku. Řeč je o ořechových olejích, přírodním zázraku, kterému se zatím nedostává tolik pozornosti, kolik by si zasloužil.

Když se řekne olej z ořechů, většina z nás si vybaví kokosový olej. Přitom je velká škoda, že naše spíže a poličky neobývají oleje z vlašských, lískových nebo makadamových ořechů. Pokud se tedy chcete stravovat v duchu zdravého životního stylu, rozhodně dejte šanci i těmto olejům. Uvidíte, že nezklamou vás ani vaše chuťové pohárky.

Olej z vlašských ořechů

Za studena lisovaný olej z vlašských ořechů patří k olejům, se kterými byste bez pochyby měli pravidelně pracovat. Nejenže obsahuje vitamíny B, C, E a F, omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny, ale především je to silný antioxidant, které naše tělo potřebuje jako sůl.

Díky bohatému složení je olej z vlašských ořechů ideální pro všechny, kteří chtějí podpořit imunitní systém, snížit hladinu špatného cholesterolu, zlepšit krvetvorbu, a také podpořit činnost nervové soustavy. Pokud se rozhodnete olej používat při přípravě pokrmů, myslete na to, že při tepelné úpravě ztrácí vitamíny. Mnohem lepší bude, když ho použijete například do zeleninových salátů.

Mandlový olej

Mnoho žen zná mandlový olej především ve spojitosti s kosmetikou. Není divu, vždyť mandlový olej zkrotí roztřepené konečky vlasů, zjemňuje drobné jizvičky, a také slouží jako skvělé odličovadlo. Pokud tedy mandlový olej máte ve své kosmetické skříňce, bez problému ho přeneste i na kuchyňskou linku. Mandlový olej, na rozdíl od oleje z para ořechů, lze užívat i vnitřně.

Kromě vitamínu A, E a F obsahuje navíc minerály, jako je draslík, vápník, hořčík nebo fosfor. Mandlový olej si také dokáže poradit se špatným cholesterolem, zmírňuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, navíc se pyšní obsahem silných antioxidantů. V ideálním případě ho používejte při přípravě studené kuchyně.

Lískový olej

Pokud patříte k milovníkům lískových oříšků, pak byste neměli přehlédnout lískový olej. Kromě jemné vůně a lískové chuti vás olej překvapí svým skvělým složením. Vitamín B, C a H, draslík, hořčík, chrom, brom a nenasycené mastné kyseliny jsou zárukou toho, že lískový olej je hotovým přírodním zázrakem.

Zároveň lískový olej chrání váš kardiovaskulární systém, podporuje nervovou soustavu a snižuje hladinu špatného cholesterolu. I v případě lískového oleje platí, že ho můžete aplikovat vnitřním i vnějším způsobem. Opět se hodí především do studené kuchyně, tedy zeleninových salátů nebo raw pokrmů.

Makadamový olej

Makadamový olej rovněž patří k vyhledávaným olejům. Jeho největším benefitem je obsah nenasycené kyseliny palmitoolejové, která dokáže oddálit stárnutí buněk pokožky a vlasů. Dále se v makadamovém oleji nachází vitamíny A, B a E, minerální látky a rostlinné fytosteroly, které jsou důležité pro tvorbu buněčné membrány. Makadamový olej také pozitivně působí na kardiovaskulární systém, špatný cholesterol a dokonce posiluje paměť. Dobrou zprávou je, že má vyšší kouřový bod než olivový olej, a tak ho můžete bez problému použít ke smažení. Zároveň můžete olej přidat do salátů či polévek.

Kokosový olej

Není to tak dávno, co byl kokosový olej označován za super potravinu a jeho vlastnosti vyzdvihovali lékaři i nutriční specialisté. Vše se změnilo v srpnu 2018, kdy profesorka Karin Michelsová pronesla na Univerzitě ve Freiburgu a na Univerzitě v Harvardu přednášku zaměřenou právě na kokosový olej. Profesorka tehdy namítala, že kokosový olej je nutriční chyba, neboť obsahuje nasycené mastné kyseliny, které mohou ucpat koronární tepny.

Od té chvíle se ke konzumaci kokosového oleje přistupuje obezřetněji a s rozvahou. Nutriční specialisté se ale shodují na tom, že občasné použití kokosového oleje v kuchyni vaše zdraví neohrozí. Pokud tedy chcete čas od času zpestřit obsah zdravých tuků ve vašem jídelníčku, pak se kokosovému oleji nemusíte zcela vyhýbat. 

Související články

Skladování ořechů tak, aby co nejdéle vydržely
  • Tipy a triky

Skladování ořechů tak, aby co nejdéle vydržely

Správně uskladněné ořechy vydrží i několik měsíců. Ať už plánujete oříškové vánoční cukroví, pečení ořechových koláčů a buchet nebo máte rádi vlašáky jen tak na chroupání, vězte, že správné skladování je základem pro zachování původní chuti...
5x křupavé vlašské ořechy
  • Tipy a triky

5x křupavé vlašské ořechy

Vlašské ořechy povznesou chuť moučníků i masa do labužnického nebe. Vyberte si některý z našich receptů. Ořechy totiž podzimnímu stolu sluší! ...
Jak snadno oloupat lískové oříšky
  • Tipy a triky

Jak snadno oloupat lískové oříšky

Zaujal vás recept, v němž hrají prim lískové oříšky, ale nevíte, jak je snadno a rychle zbavit suchých slupek? Máme pro vás jednoduchý tip.   ...
Jak připravit dokonalý griliáš
  • Tipy a triky

Jak připravit dokonalý griliáš

Bez griliáše, tedy hmoty sestávající ze zlatavého karamelu a oříšků, se neobejde žádný cukrář. Je totiž nedílnou součástí řady klasických dezertů, jako jsou laskonky či Dobošův dort. S našimi radami snadno zvládnete připravit doma...
Přepuštěné máslo neboli ghí
  • Suroviny

Přepuštěné máslo neboli ghí

Přepuštěné máslo alias ghí je dnes označované jako superpotravina, hojně využívané v indické kuchyni, a přesto o něm věděly už naše prababičky. Čistý máselný tuk dodává pokrmům lahodnou chuť, nepřepaluje se, vydrží cestu přes Atlantik a...

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit