Karamelky se solenými arašídy

Karamelky se solenými arašídy

2.9 / 5. Počet hodnocení: 12
Do 30 minut Velmi snadné Na cca 60 karamelek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6730 kcal
Bílkoviny 81 g
Sacharidy 1058 g
Tuky 242 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Karamelky má rád každý! Naplňte s nimi adventní kalendář nebo jimi ozdobte stromeček.

Suroviny

rostlinný olej
na vymazání formy
arašídy 300 g
loupané solené
krupicový cukr 1 kg
smetana na vaření 100 ml
máslo 100 g
nasekané

1 Čtvercovou formu 20 x 20 cm lehce vymažte olejem. Dno posypte polovinou arašídů a formu zatím odložte.

2 Do rendlíku nasypte krupicový cukr a zvolna zahřívejte, až zezlátne a zkaramelizuje. Pak přidejte máslo a smetanu a za stálého míchání na středním plameni dále zahřívejte, až se vše znovu rozpustí do hladké hmoty. Pracujte rychle! Vzniklý mléčný karamel vlijte do připravené formy. Posypte zbývajícími arašídy a nechte zcela vychladnout při pokojové teplotě.

3 Přendejte na 25–30 minut do chladničky, aby karamel ztvrdl. Vyklopte ho na prkénko a pevným ostrým nožem nakrájejte karamelky o rozměrech cca 2 x 3 cm. Zabalte každou do voskovaného nebo jiného vhodného (ozdobného) papíru a konce zakruťte jako u bonbonu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit