Karamelky se solenými arašídy

Karamelky se solenými arašídy

Hodnocení receptu
Průměr: 2.9 ()
Do 30 minut Velmi snadné Na cca 60 karamelek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6730 kcal
Bílkoviny 81 g
Cukr 1058 g
Tuky 242 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Karamelky má rád každý! Naplňte s nimi adventní kalendář nebo jimi ozdobte stromeček.

Suroviny

rostlinný olej
na vymazání formy
arašídy 300 g
loupané solené
krupicový cukr 1 kg
smetana na vaření 100 ml
máslo 100 g
nasekané

1 Čtvercovou formu 20 x 20 cm lehce vymažte olejem. Dno posypte polovinou arašídů a formu zatím odložte.

2 Do rendlíku nasypte krupicový cukr a zvolna zahřívejte, až zezlátne a zkaramelizuje. Pak přidejte máslo a smetanu a za stálého míchání na středním plameni dále zahřívejte, až se vše znovu rozpustí do hladké hmoty. Pracujte rychle! Vzniklý mléčný karamel vlijte do připravené formy. Posypte zbývajícími arašídy a nechte zcela vychladnout při pokojové teplotě.

3 Přendejte na 25–30 minut do chladničky, aby karamel ztvrdl. Vyklopte ho na prkénko a pevným ostrým nožem nakrájejte karamelky o rozměrech cca 2 x 3 cm. Zabalte každou do voskovaného nebo jiného vhodného (ozdobného) papíru a konce zakruťte jako u bonbonu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit