Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čokoládové lanýže
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 173
Do 30 minut Snadné 50 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2425 kcal
Bílkoviny 26 g
Sacharidy 129 g
Tuky 193 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Udělejte si domácí čokoládové lanýže! Zaručujeme vám, že budou ještě chutnější a jemnější než ty z belgické čokoládovny. Až navíc zjistíte, jak směšně snadné a efektní jsou, nejspíš domácími pralinkami obdarujete veškeré příbuzenstvo. Několikrát.

Suroviny

máslo 100 g
může být i méně
tmavá čokoláda 200 g
čím vyšší obsah kakaa, tím lépe
podle vlastní chuti - např. amaretto
na obalení
na obalení
mleté, na obalení

Postup

1

Do kastrůlku odměřte smetanu, máslo a cukr.

2

Za stálého míchání zahřívejte na středně vysokém ohni, avšak jen do okamžiku, než se cukr i máslo rozpustí. Pak ihned odstavte, přidejte všechnu nalámanou čokoládu a vařečkou míchejte, dokud se dokonale nerozpustí.

3

Vmíchejte likér. Tekutou směs nechte vychladnout a uložte do druhého dne do lednice.

4

Rozložte na sebe dva nebo tři papírové ubrousky a doprostřed prosijte kakaový prášek. Ze ztuhlé lanýžové hmoty lžičkou odkrajujte menší kousky, bleskově je zaoblete konečky prstů (vůbec se přitom nemusíte pokoušet o dokonalé tvary!) a vzápětí obalte v kakau. Jde to velmi snadno, když při tom střídavě nadzvedáváte všechny čtyři okraje ubrousků, a nutíte tak lanýže putovat kakaovým práškem.

5

Oklepejte a každý bonbon přesuňte do papírového košíčku. Jestli chcete, můžete část čokoládových lanýžů obalit místo kakaa v kokosu anebo v mletých mandlích.

6

Narovnejte hotové domácí lanýže do krabičky nebo do celofánového sáčku a uzavřete. Před zkažením chraňte chladem – a před předčasným snězením braňte vlastním tělem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/12

Komentáře

10.11.2018 17:06

Vynikající lanýže. Pokaždé, když je uděláme, tak mají obrovský úspěch :-) Dobrá je kombinace s pomerančem (pomerančová kůra nebo esenciální pomerančový olej). Jinak cukr nepřidávám žádný, lanýže jsou sladké dost díky použité čokoládě (dělám ze 70%).

18.12.2009 12:34
Toto cukroví dělám už druhé Vánoce. Loni jsem je dala jako dárek mému bratrovi a měli jste vidět ten ohlas:). Obalovala jsem je v oříškách, kokosu a čokoládě a výsledek vyl vynikající. Vřele doporučuji!!!
22.11.2009 17:06
Zkoušela jsem minulý rok na Vánoce. Naprosto bezkonkurenční a lahodná chuť, která jako jediná se mi během Vánoc nepřejedla! Jako dárek úžasné, pokud to dřív nesníte:-) Použila jsem Fair Trade čokoládu a Fair Trade kakao.
27.10.2009 15:27
Lanýže jsou opravdu vynikající a jednoduché. Při druhém pokusu jsem použila polovinu čokolády s nasekanými oříšky a výsledek byl skvělý. Myslím, že příště vyzkouším i jiné čokolády s příchutí. Jen 50 kousků se mi nepodařilo, a to jsem dle mého dělala malé kousky. Takže počítejte i o 15 méně. Každopádně jako dárek to mělo obrovský úspěch a jeden konzument se vyjádřil, že jsou delikatesní :-).

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...