Udělejte si domácí čokoládové lanýže! Zaručujeme vám, že budou ještě chutnější a jemnější než ty z belgické čokoládovny. Až navíc zjistíte, jak směšně snadné a efektní jsou, nejspíš domácími pralinkami obdarujete veškeré příbuzenstvo. Několikrát.
Suroviny
Postup
Do kastrůlku odměřte smetanu, máslo a cukr.
Za stálého míchání zahřívejte na středně vysokém ohni, avšak jen do okamžiku, než se cukr i máslo rozpustí. Pak ihned odstavte, přidejte všechnu nalámanou čokoládu a vařečkou míchejte, dokud se dokonale nerozpustí.
Vmíchejte likér. Tekutou směs nechte vychladnout a uložte do druhého dne do lednice.
Rozložte na sebe dva nebo tři papírové ubrousky a doprostřed prosijte kakaový prášek. Ze ztuhlé lanýžové hmoty lžičkou odkrajujte menší kousky, bleskově je zaoblete konečky prstů (vůbec se přitom nemusíte pokoušet o dokonalé tvary!) a vzápětí obalte v kakau. Jde to velmi snadno, když při tom střídavě nadzvedáváte všechny čtyři okraje ubrousků, a nutíte tak lanýže putovat kakaovým práškem.
Oklepejte a každý bonbon přesuňte do papírového košíčku. Jestli chcete, můžete část čokoládových lanýžů obalit místo kakaa v kokosu anebo v mletých mandlích.
Narovnejte hotové domácí lanýže do krabičky nebo do celofánového sáčku a uzavřete. Před zkažením chraňte chladem – a před předčasným snězením braňte vlastním tělem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Romantická večeře lehce, hravě, neodolatelně: 33x skvělých receptů v barvách lásky(33 receptů )
- 15x vánoční dekorace, na kterých si zaručeně pochutnáte(15 receptů )
- Nepečené cukroví: Vosí hnízda, nepečené kuličky i čokoládovou tlačenku zvládnete na poslední chvíli i s miminem času a zkušeností(47 receptů )
Komentáře
Vynikající lanýže. Pokaždé, když je uděláme, tak mají obrovský úspěch :-) Dobrá je kombinace s pomerančem (pomerančová kůra nebo esenciální pomerančový olej). Jinak cukr nepřidávám žádný, lanýže jsou sladké dost díky použité čokoládě (dělám ze 70%).