Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Více než hodinu Snadné 50 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2425 kcal
Bílkoviny 26 g
Sacharidy 129 g
Tuky 193 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Udělejte si vlastní čokoládové lanýže! Zaručujeme vám, že budou ještě chutnější a jemnější než ty z belgické čokoládovny. Až navíc zjistíte, jak směšně snadné a efektní jsou, nejspíš domácími pralinkami obdarujete veškeré příbuzenstvo. Několikrát.

Suroviny

smetana ke šlehání 70 g
máslo 100 g
krupicový cukr 60 g
může být i méně
tmavá čokoláda 200 g
likér 2 PL
podle vlastní chuti - např. amaretto
kakao holandského typu 2 PL
na obalení
kokos strouhaný
na obalení
mandle
mleté, na obalení

1 Do kastrůlku odměřte smetanu, máslo a cukr. Za stálého míchání zahřívejte na středně vysokém ohni, avšak jen do okamžiku, než se cukr i máslo rozpustí. Pak ihned odstavte, přidejte všechnu nalámanou čokoládu a vařečkou míchejte, dokud se dokonale nerozpustí. Vmíchejte likér. Tekutou směs nechte vychladnout a uložte do druhého dne do lednice.

2 Rozložte na sebe dva nebo tři papírové ubrousky a doprostřed prosijte kakaový prášek. Ze ztuhlé lanýžové hmoty lžičkou odkrajujte menší kousky, bleskově je zaoblete konečky prstů (vůbec se přitom nemusíte pokoušet o dokonalé tvary!) a vzápětí obalte v kakau. Jde to velmi snadno, když při tom střídavě nadzvedáváte všechny čtyři okraje ubrousků, a nutíte tak lanýže putovat kakaovým práškem. Oklepejte a každý bonbon přesuňte do papírového košíčku. Jestli chcete, můžete část lanýžů obalit místo kakaa v kokosu anebo v mletých mandlích.

3 Narovnejte lanýže do krabičky nebo do celofánového sáčku a uzavřete. Před zkažením chraňte chladem – a před předčasným snězením braňte vlastním tělem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/12

Komentáře

Anonym

Lanýže jsou opravdu vynikající a jednoduché. Při druhém pokusu jsem použila polovinu čokolády s nasekanými oříšky a výsledek byl skvělý. Myslím, že příště vyzkouším i jiné čokolády s příchutí. Jen 50 kousků se mi nepodařilo, a to jsem dle mého dělala malé kousky. Takže počítejte i o 15 méně. Každopádně jako dárek to mělo obrovský úspěch a jeden konzument se vyjádřil, že jsou delikatesní :-).

Anonym

Zkoušela jsem minulý rok na Vánoce. Naprosto bezkonkurenční a lahodná chuť, která jako jediná se mi během Vánoc nepřejedla! Jako dárek úžasné, pokud to dřív nesníte:-) Použila jsem Fair Trade čokoládu a Fair Trade kakao.

Magdaléna Jelínková

Toto cukroví dělám už druhé Vánoce. Loni jsem je dala jako dárek mému bratrovi a měli jste vidět ten ohlas:). Obalovala jsem je v oříškách, kokosu a čokoládě a výsledek vyl vynikající. Vřele doporučuji!!!

Anonym

Vynikající lanýže. Pokaždé, když je uděláme, tak mají obrovský úspěch :-) Dobrá je kombinace s pomerančem (pomerančová kůra nebo esenciální pomerančový olej). Jinak cukr nepřidávám žádný, lanýže jsou sladké dost díky použité čokoládě (dělám ze 70%).

Apetit magazín

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit