Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
2.5/5 Počet hodnocení: 21
Více než hodinu Snadné na velký plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9059 kcal
Bílkoviny 98 g
Sacharidy 647 g
Tuky 666 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejluxusnější varianta karamelek, jakou si dovedete představit! Na pohled vypadá karamel nenápadně, ale ta chuť!

Suroviny

mandle plátky 400 g
máslo 450 g
vanilkový extrakt 1 ČL
olej
na vymazání

Postup

1

Troubu předehřejte na 95 °C. Na suchém plechu opražte mandlové lupínky tak, aby zezlátly, ale nezhnědly. Olejem (nejlépe arašídovým, protože nemá příliš výrazné aroma) vymažte plech hluboký asi 4 cm.

2

V pánvi nebo hrnci se silným dnem rozehřejte cukr s máslem při teplotě 120 °C. Pak do pánve vhoďte tři čtvrtiny mandlových lupínků a vanilkový extrakt a chvíli míchejte. Používejte zásadně dřevěnou vařečku, umělá hmota by se stejně jako cukr vmžiku roztavila!

3

Směs v pánvi zahřívejte až ke 150 °C, bude to trvat asi 10 minut. Pak pánev rychle sejměte z ohně a její obsah vylijte do připravené formy. Nechte asi hodinu stát při pokojové teplotě a pak posypte nadrcenou čokoládou. Ta se teplem sama rozpustí, jen ji hezky rozetřete nožem.

4

Zbylé mandlové lupínky nadrťte v hmoždíři nebo prožeňte mixérem a posypte jimi povrch karamelu. Trochu mandlovou drť přitlačte, aby držela v čokoládě. Karamel nechte ztuhnout v lednici, pak ho nakrájejte a můžete podávat.

TIPY & TRIKY
✷ Může se stát, že mandlový karamel bude moc sypký – každé mandle vstřebávají tekutinu jinak. Pokud se vám to přihodí, roztavte si navíc trochu másla s cukrem a smíchejte znovu s mandlovou hmotou.
✷ Mandlový karamel krájejte na malé kousky, je hodně vydatný.
✷ Nevyhazujte staré poškrábané formy. Když je vyložíte papírem, poslouží hlavně litým bonbonům na jedničku.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/1

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč