0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mandlový máslový karamel

Mandlový máslový karamel

2.8 / 5. Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Snadné na velký plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9059 kcal
Bílkoviny 98 g
Sacharidy 647 g
Tuky 666 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejluxusnější varianta karamelek, jakou si dovedete představit! Na pohled vypadá karamel nenápadně, ale ta chuť!

Suroviny

mandle plátky 400 g
máslo 450 g
krupicový cukr 500 g
vanilkový extrakt 1 ČL
mléčná čokoláda 200 g
olej
na vymazání

1 Troubu předehřejte na 95 °C. Na suchém plechu opražte mandlové lupínky tak, aby zezlátly, ale nezhnědly. Olejem (nejlépe arašídovým, protože nemá příliš výrazné aroma) vymažte plech hluboký asi 4 cm.

2 V pánvi nebo hrnci se silným dnem rozehřejte cukr s máslem při teplotě 120 °C. Pak do pánve vhoďte tři čtvrtiny mandlových lupínků a vanilkový extrakt a chvíli míchejte. Používejte zásadně dřevěnou vařečku, umělá hmota by se stejně jako cukr vmžiku roztavila!

3 Směs v pánvi zahřívejte až ke 150 °C, bude to trvat asi 10 minut. Pak pánev rychle sejměte z ohně a její obsah vylijte do připravené formy. Nechte asi hodinu stát při pokojové teplotě a pak posypte nadrcenou čokoládou. Ta se teplem sama rozpustí, jen ji hezky rozetřete nožem.

4 Zbylé mandlové lupínky nadrťte v hmoždíři nebo prožeňte mixérem a posypte jimi povrch karamelu. Trochu mandlovou drť přitlačte, aby držela v čokoládě. Karamel nechte ztuhnout v lednici, pak ho nakrájejte a můžete podávat.

TIPY & TRIKY
✷ Může se stát, že mandlový karamel bude moc sypký – každé mandle vstřebávají tekutinu jinak. Pokud se vám to přihodí, roztavte si navíc trochu másla s cukrem a smíchejte znovu s mandlovou hmotou.
✷ Mandlový karamel krájejte na malé kousky, je hodně vydatný.
✷ Nevyhazujte staré poškrábané formy. Když je vyložíte papírem, poslouží hlavně litým bonbonům na jedničku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/1

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč