0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mandlový máslový karamel

Mandlový máslový karamel

2.9 / 5. Počet hodnocení: 16
Více než hodinu Snadné na velký plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9059 kcal
Bílkoviny 98 g
Sacharidy 647 g
Tuky 666 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejluxusnější varianta karamelek, jakou si dovedete představit! Na pohled vypadá karamel nenápadně, ale ta chuť!

Suroviny

mandle plátky 400 g
máslo 450 g
krupicový cukr 500 g
vanilkový extrakt 1 ČL
mléčná čokoláda 200 g
olej
na vymazání

1 Troubu předehřejte na 95 °C. Na suchém plechu opražte mandlové lupínky tak, aby zezlátly, ale nezhnědly. Olejem (nejlépe arašídovým, protože nemá příliš výrazné aroma) vymažte plech hluboký asi 4 cm.

2 V pánvi nebo hrnci se silným dnem rozehřejte cukr s máslem při teplotě 120 °C. Pak do pánve vhoďte tři čtvrtiny mandlových lupínků a vanilkový extrakt a chvíli míchejte. Používejte zásadně dřevěnou vařečku, umělá hmota by se stejně jako cukr vmžiku roztavila!

3 Směs v pánvi zahřívejte až ke 150 °C, bude to trvat asi 10 minut. Pak pánev rychle sejměte z ohně a její obsah vylijte do připravené formy. Nechte asi hodinu stát při pokojové teplotě a pak posypte nadrcenou čokoládou. Ta se teplem sama rozpustí, jen ji hezky rozetřete nožem.

4 Zbylé mandlové lupínky nadrťte v hmoždíři nebo prožeňte mixérem a posypte jimi povrch karamelu. Trochu mandlovou drť přitlačte, aby držela v čokoládě. Karamel nechte ztuhnout v lednici, pak ho nakrájejte a můžete podávat.

TIPY & TRIKY
✷ Může se stát, že mandlový karamel bude moc sypký – každé mandle vstřebávají tekutinu jinak. Pokud se vám to přihodí, roztavte si navíc trochu másla s cukrem a smíchejte znovu s mandlovou hmotou.
✷ Mandlový karamel krájejte na malé kousky, je hodně vydatný.
✷ Nevyhazujte staré poškrábané formy. Když je vyložíte papírem, poslouží hlavně litým bonbonům na jedničku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/1

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit