Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Božský nugát: Z čeho se vyrábí a jak si ho vlastnoručně připravit?

Bretaňský nugát
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Každý rok 26. března je ideální čas na to dopřát si slaďoučký a na jazyku se rozplývající nugát. A víte proč? Protože je to den nugátu. Ale nugát je skvělý kdykoli, celoročně a tak nějak pořád. Víte, z čeho se nugát vyrábí, jaké jsou jeho druhy, jak vznikl a jak si tuhle pochoutku připravit doma?

Nugát je směs jemně mletých pražených mandlí a jiných ořechů, cukru a medu, často obohacená o další ingredience, jako je například kandované ovoce nebo celé ořechy. Slovo nugát je odvozeno z okcitánského pan nogat, což znamená ořechový chléb. Dvě základní verze nugátu jsou nugát bílý a nugát hnědý.

  • Bílý nugát se vyrábí z našlehaných vaječných bílků, mandlí, medu i cukru a připomíná turecký med.
  • Hnědý nugát obsahuje navíc zkaramelizovaný cukr.
  • Američané do nugátu přidávají ještě čokoládu, v Rakousku zase kakaovou hmotu a kakaové máslo.
  • Nugát se také vyrábí ve dvou různých konzistencích. A to měkký, který se často používá jako náplň do čokolády i bonbonů, nebo jako křupavý plátek.

Historie nugátu

Teorií o historii nugátu se liší. Podle některých se nugát poprvé objevil v Římě, kde se vyráběl z vajec, medu a mandlí,sloužil jako oběť bohům. Jiné prameny uvádějí, že je nugát řeckým výrobkem, do kterého se původně místo mandlí zpracovávaly vlašské ořechy. Z Řecka se pak nugát rozšířil do Francie, kde vlašské ořechy nahradily mandle, a to v 17. století díky muži jménem Olivier, který pěstoval mandloně.

  • V 18. století vznikla první továrna na výrobu nugátu, a to ve městě Montélimar, které je výrobou nugátu dodnes proslulé.

Jak na přípravu domácího nugátu

Na přípravě nugátu není nic složitého, můžete si ho tak vyrobit sami a vězte, že bude chutnější a kvalitnější, protože v obchodech často prodávají nekvalitní verze, které okolo ořechů pouze běžely. Na přípravu tradičního nugátu si připravte:

  • 250 g medu
  • 250 g cukru krupice
  • 250 g mandlí
  • 250 g lískových oříšků
  • pár vlašských ořechů
  • 5 bílků
  • 2 rýžové papíry

Jak na to?

  1. Nízký pekáč vyložte pečícím papírem a na něj dejte rýžový papír.
  2. V troubě opražte všechny ořechy, utěrkou z nich vymněte slupku, a umelte na prášek.
  3. V misce si ušlehejte tuhý sníh a smíchejte ho s rozemletými ořechy.
  4. V hrnci smíchejte med s cukrem a postupně přiveďte k varu. Přimíchejte ořechovo-bílkovou směs a za stálého míchání vařte asi 10 minut.
  5. Poté směs nalijte na připravený plech, přikryjte druhým rýžovým papírem, zatěžkejte prkénkem a nechte vychladit přes noc.
  6. Po vychladnutí rozkrájejte ostrým namočeným nožem na kostičky.  

Zdroj: Apetit

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí
  • Lidé a jídlo

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí

Pavel Berky každý měsíc testuje jeden z našich receptů, točí k němu postupové video a přidává tipy a triky navíc. Přestože je Pavel uznávaným módním návrhářem, znáte ho spíše ze sociálních sítí jako usměvavého a věčně pozitivního kuchaře. ...