Každý rok 26. března je ideální čas na to dopřát si slaďoučký a na jazyku se rozplývající nugát. A víte proč? Protože je to den nugátu. Ale nugát je skvělý kdykoli, celoročně a tak nějak pořád. Víte, z čeho se nugát vyrábí, jaké jsou jeho druhy, jak vznikl a jak si tuhle pochoutku připravit doma?
Nugát je směs jemně mletých pražených mandlí a jiných ořechů, cukru a medu, často obohacená o další ingredience, jako je například kandované ovoce nebo celé ořechy. Slovo nugát je odvozeno z okcitánského pan nogat, což znamená ořechový chléb. Dvě základní verze nugátu jsou nugát bílý a nugát hnědý.
- Bílý nugát se vyrábí z našlehaných vaječných bílků, mandlí, medu i cukru a připomíná turecký med.
- Hnědý nugát obsahuje navíc zkaramelizovaný cukr.
- Američané do nugátu přidávají ještě čokoládu, v Rakousku zase kakaovou hmotu a kakaové máslo.
- Nugát se také vyrábí ve dvou různých konzistencích. A to měkký, který se často používá jako náplň do čokolády i bonbonů, nebo jako křupavý plátek.
Historie nugátu
Teorií o historii nugátu se liší. Podle některých se nugát poprvé objevil v Římě, kde se vyráběl z vajec, medu a mandlí, a sloužil jako oběť bohům. Jiné prameny uvádějí, že je nugát řeckým výrobkem, do kterého se původně místo mandlí zpracovávaly vlašské ořechy. Z Řecka se pak nugát rozšířil do Francie, kde vlašské ořechy nahradily mandle, a to v 17. století díky muži jménem Olivier, který pěstoval mandloně.
- V 18. století vznikla první továrna na výrobu nugátu, a to ve městě Montélimar, které je výrobou nugátu dodnes proslulé.
Jak na přípravu domácího nugátu
Na přípravě nugátu není nic složitého, můžete si ho tak vyrobit sami a vězte, že bude chutnější a kvalitnější, protože v obchodech často prodávají nekvalitní verze, které okolo ořechů pouze běžely. Na přípravu tradičního nugátu si připravte:
- 250 g medu
- 250 g cukru krupice
- 250 g mandlí
- 250 g lískových oříšků
- pár vlašských ořechů
- 5 bílků
- 2 rýžové papíry
Jak na to?
- Nízký pekáč vyložte pečícím papírem a na něj dejte rýžový papír.
- V troubě opražte všechny ořechy, utěrkou z nich vymněte slupku, a umelte na prášek.
- V misce si ušlehejte tuhý sníh a smíchejte ho s rozemletými ořechy.
- V hrnci smíchejte med s cukrem a postupně přiveďte k varu. Přimíchejte ořechovo-bílkovou směs a za stálého míchání vařte asi 10 minut.
- Poté směs nalijte na připravený plech, přikryjte druhým rýžovým papírem, zatěžkejte prkénkem a nechte vychladit přes noc.
- Po vychladnutí rozkrájejte ostrým namočeným nožem na kostičky.
Zdroj: Apetit