0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Božský nugát: Z čeho se vyrábí a jak si ho vlastnoručně připravit?

Bretaňský nugát
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Každý rok 26. března je ideální čas na to dopřát si slaďoučký a na jazyku se rozplývající nugát. A víte proč? Protože je to den nugátu. Ale nugát je skvělý kdykoli, celoročně a tak nějak pořád. Víte, z čeho se nugát vyrábí, jaké jsou jeho druhy, jak vznikl a jak si tuhle pochoutku připravit doma?

Nugát je směs jemně mletých pražených mandlí a jiných ořechů, cukru a medu, často obohacená o další ingredience, jako je například kandované ovoce nebo celé ořechy. Slovo nugát je odvozeno z okcitánského pan nogat, což znamená ořechový chléb. Dvě základní verze nugátu jsou nugát bílý a nugát hnědý.

  • Bílý nugát se vyrábí z našlehaných vaječných bílků, mandlí, medu i cukru a připomíná turecký med.
  • Hnědý nugát obsahuje navíc zkaramelizovaný cukr.
  • Američané do nugátu přidávají ještě čokoládu, v Rakousku zase kakaovou hmotu a kakaové máslo.
  • Nugát se také vyrábí ve dvou různých konzistencích. A to měkký, který se často používá jako náplň do čokolády i bonbonů, nebo jako křupavý plátek.

Historie nugátu

Teorií o historii nugátu se liší. Podle některých se nugát poprvé objevil v Římě, kde se vyráběl z vajec, medu a mandlí,sloužil jako oběť bohům. Jiné prameny uvádějí, že je nugát řeckým výrobkem, do kterého se původně místo mandlí zpracovávaly vlašské ořechy. Z Řecka se pak nugát rozšířil do Francie, kde vlašské ořechy nahradily mandle, a to v 17. století díky muži jménem Olivier, který pěstoval mandloně.

  • V 18. století vznikla první továrna na výrobu nugátu, a to ve městě Montélimar, které je výrobou nugátu dodnes proslulé.

Jak na přípravu domácího nugátu

Na přípravě nugátu není nic složitého, můžete si ho tak vyrobit sami a vězte, že bude chutnější a kvalitnější, protože v obchodech často prodávají nekvalitní verze, které okolo ořechů pouze běžely. Na přípravu tradičního nugátu si připravte:

  • 250 g medu
  • 250 g cukru krupice
  • 250 g mandlí
  • 250 g lískových oříšků
  • pár vlašských ořechů
  • 5 bílků
  • 2 rýžové papíry

Jak na to?

  1. Nízký pekáč vyložte pečícím papírem a na něj dejte rýžový papír.
  2. V troubě opražte všechny ořechy, utěrkou z nich vymněte slupku, a umelte na prášek.
  3. V misce si ušlehejte tuhý sníh a smíchejte ho s rozemletými ořechy.
  4. V hrnci smíchejte med s cukrem a postupně přiveďte k varu. Přimíchejte ořechovo-bílkovou směs a za stálého míchání vařte asi 10 minut.
  5. Poté směs nalijte na připravený plech, přikryjte druhým rýžovým papírem, zatěžkejte prkénkem a nechte vychladit přes noc.
  6. Po vychladnutí rozkrájejte ostrým namočeným nožem na kostičky.  

Zdroj: Apetit

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč