0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Naan, roti nebo čapátí - vyznáte se v indických chlebových plackách?

Indické chlebové placky
ZDROJ: towfiqu-barbhuiya/unsplash.com
sdílet:

Indická kuchyně nabízí různé druhy chlebových placek. Někdy je těžké je rozlišit. Většina slouží jako příloha, do jiných Indové balí nejrůznější suroviny a tím se stanou plnohodnotným jídlem. Jejich příprava je ve skutečnosti jednoduchá a my věříme, že díky tomu se do roti, čapátí nebo naan pustíte i vy.

Roti

Roti je v překladu výraz pro jakýkoli indický chléb, ale také je to pojmenování pro konkrétní druh základní chlebové placky, která se připravuje z nekynutého těsta. Používá se jako přílohové „pečivo“ a jí se rukama. Placka se připravuje z mouky a vody a v Indii se používá namísto lžíce při pojídání nejrůznějších kari.

  • Opéká se na suché pánvi, bez použití tuku.
  • Roti je také někdy nazýván „phulka“, což znamená „nafouknutý“.

Základ tvoří speciální celozrnná pšeničná mouka atta, sůl a voda. Z nich se přřipraví hladké pružné těsto, která se nechá 15 minut odpočívat. Těsto se rozdělí na díly a rozválí na tenké placky. Ty se nasucho opékají na pánvi zvané „tava“. V domácích podmínkách si však vystačíte s litinovou pánví, která snese vysoké teploty. Opékání vyžaduje trochu cviku, samotné pečení ale trvá pouze tři minuty. Placka se během pečení začne nafukovat. Z pánve se sundavá, když se po otočení celá nafoukne.

Chapati (čapátí)

Na čapátí si můžete pochutnat v celé Indii. V mnoha částech země je stejné jako roti, jen na jihu Indie se opéká na troše oleje nebo přepuštěném másle (ghí).

  • Těsto je podobné jako na roti, jen se do něj navíc přidává trocha rostlinného oleje.
  • Zpracovává se do hladka boucháním pěsti v míse parat.
  • Čapátí patří spolu s rýží a kynutým naanem mezi nejoblíbenější přílohy indických kořeněných jídel.

Puri

Další obměnu základního těsta na roti představujee puri.

  • Tence vyválené pšeničné placky se smaží v rozpáleném oleji. Tak vzniknou nafouhlé, krásně zlaté a křupavé puri.
  • Stejně jako předchozí chleby i puri slouží jako přílohové pečivo nebo se plní.

Paratha

Je také nekynutý chléb, který se podobá čapátí. S tím rozdílem, že těsto se během přípravy válí a překládá, což výsledku pečivu dodává podobnou strukturu jako listové těsto. Paratha se často plní dalšími přísadami (hrášek, brambory, petrželka, jarní cibulka aj.) Zatímco ostatní placky se jedí jako příloha, plněná paratha slouží jako samotné jídlo.

  • Těsto na parathu se připravuje z hladké mouky, vejce, soli a vody. Rozválí se na tenkou placku o tloušťce papíru, která se potře rozpuštěným máslem.
  • Rádýlkem se placka nařízne do poloviny a stočí od jednoho kraje k druhému (do kornoutku). Kornoutek se pak uhladí, vznikne tak placka trojúhelníková výseč.
  • Opéká se nasucho na pánvi a hotová potírá rozpuštěným máslem.

Naan

Tradiční indický naan se oproti všem výše zmíněným plackám připravuje z kynutého těsta. Tomu také odpovídá jeho hutnější konzistence, kterou díky procesu kynutí získává.

  • Peče se v jílové peci tandooru a je charakteristický svým trojúhleníkovým tvarem a nahnědlými puchýřky.
  • Těsto tvoří hladká pšeničná mouka, jogurt, máslo, droždí a sůl.
  • Oblíbené jsou také ochucené varianty – s česnekem, černuchou (černý kmín), koriandrem, sezamem nebo cibulí.
  • Indové naan stejně jako čapátí přikusují k jejich tradičním jídlům – dhal, tikka masála, nebo indickému kari

Dosa

Jako dosa se označuje tenká křupavá placka typická pro kuchyni jižní Indie. Lité těsto se vyrábí z rýžové a luštěninové mouky, vody a soli a nechává se fermentovat (kvasit) 6 – 12 hodin.

  • Dosa se jí bud samostatně s různými druhy čatní nebo se plní bramborovou směsí a podává s řídkou omáčkou z rajčat.

Související články

10 nejoblíbenějších chlebových placek napříč světem
  • Suroviny

10 nejoblíbenějších chlebových placek napříč světem

Téměř každá země má svůj vlastné chléb, jeho podoby se však různí. Často se peče ve tvaru různě silných placek, které se připravují z mouky, vody nebo mléka či jogurtu a soli. Narazit můžete na kvašené i nekvašené varianty....
Přepuštěné máslo neboli ghí
  • Suroviny

Přepuštěné máslo neboli ghí

Přepuštěné máslo alias ghí je dnes označované jako superpotravina, hojně využívané v indické kuchyni, a přesto o něm věděly už naše prababičky. Čistý máselný tuk dodává pokrmům lahodnou chuť, nepřepaluje se, vydrží cestu přes Atlantik a...
Autor: Kateřina Vávrová

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit