Hlavní chody indické kuchyně jsme s chutí před několika lety zařadili do jídelníčků, byla by ale škoda zanevřít na skvělé sladké tečky, které nabízí. Indické dzerty jsou velmi sladké, kořeněné s kouzelnou mocí odnést vás do exotických dálek.
Část indických dezertů by se dala označit spíše za cukrovinky. Velké množství cukru najdeme buďto v jejich složení, nebo se často namáčejí či vaří v cukrovém sirupu.
- Jde o různě tvarované hmoty např. kuličky, oválky nebo nakrájené čtverečky apod.
- Obvykle pak tato těsta obsahují mléko respektive mléčnou sušinu. Tu si lze v domácích podmínkách připravit naředěním sušeného mléka čerstvým nebo vodou, čímž vznikne pasta požadované konzistence, která se dá libovolně tvarovat.
- Pokud ve výčtu ingrediencí mléko nenajdete, hmota bývá tvořena pšeničnou krupicí, semolinou, cizrnovou nebo rýžovou moukou.
- Při přípravě oblíbených kuliček se používá také tzv. ghí neboli přepuštěné máslo. Restují se na něm jednotlivé přísady a cukrovinky se také smaží.
- To, čím se indické dezerty odlišují například od těch našich, je hlavně jejich nezaměnitelná kořeněná chuť: kardamom, skořice, šafrán – to všechno se v indických dezertech skrývá.
- Typicky se pak přidávají ještě oříšky a sušené ovoce. Oblíbené jsou pistácie, mandle, datle, nebo rozinky.
- Indických dezertů je nespočet, chutnají ale trochu podobě.
1. Gulab Jamun
Gulab Jamun, smažené sladké kuličky, jsou jedním z nejslavnějších indických dezertů. Jsou vyrobeny z mléka redukovaného na konzistenci měkkého těsta (něco mezi klasickým a sušeným mlékem) tzv. khoyi ochuceného kardamomem. Podávají se často ještě teplé máčené v cukrovém sirupu smíchaném s růžovou vodou.
Tyto kuličky si můžete zkusit připravit i sami doma. Budete potřebovat asi půl kila cukru, plnotučné mléko, sušené mléko, dětskou krupičku, kostku másla, 1 prášek do pečiva a mletý kardamom.
- Cukr vařte s vodou, dokud nevznikne sirup.
- Přepusťte skoro celou kostku másla (zbytek přidejte do těsta).
- Smíchejte všechny suché ingredience (v poměru krupička: sušené mléko 1:4).
- Poté přilévejte mléko, dokud nevznikne těsto, z něhož budete moci tvarovat kuličky.
- Kuličky osmažte dozlatova na připraveném ghí.
- Ještě teplé je pak namočte do cukrového sirupu.
2. Kulfi
Kulfi není nic jiného nežli indická nebo lépe řečeno jihoasijská obdoba zmrzliny.
- Vyrábí se z ochuceného mléka, které se nejprve kondenzuje a karamelizuje pomalým vařením spolu s malým množstvím rýže nebo mouky.
- Poté se do takto upraveného mléka přidávají oříškové pasty (např. pistáciová) a koření.
- Zmrzlina se pak zmrazí v typických malých hliněných nebo kovových hrníčcích, v nichž se i podává.
- Kulfi má různé příchutě, v indických restaruracích u nás se setkáte nejčatěji s mangem, pistáciemi, šafránem či kokosem.
- V Indii se pak jedná o pouliční letní občerstvení a slavnostní pochoutku, kterou prodavači tzv. kulfiwalla porcují rovnou z velkého hliněného hrnce.
3. Kheer
Kheer, někdy též nazývaný payas, je indická verze mléčné rýže.
- Při jeho přípravě se rýže vaří v mléce s cukrem a kořením.
- Ochucena může být šafránem, rozinkami, kardamomem a oříšky.
- V některých částech Indie se pak rýže nahrazuje bulgurem, tapiokovými perlami nebo krupicí.
- Sladká mléčná kaše se obvykle podává během obřadů, svátků a oslav. V mnoha částech Indie se dokonce má za to, že svatba není plně požehnaná, pokud se na ní kheer nepodává.
- Stejně tak je prý tradicí podávat mléčnou rýžovou kaši jako poslední pokrm, pokud někdo na delší dobu opouští domov.
4. Laddu
Laddu je další verzí oblíbených sladkých kuliček.
- Ty se připravují z těsta z orestované mouky (např. cizrnové nebo pšeničné), kokosu, kardamomu, skořice, oříšků a cukru.
- Mohou být obalené v dalším kokosu nebo zdobené oříšky.
- Laddu je populární po celé Indii. Setkat se s nimi můžete u příležitosti náboženských obřadů, festivalů, ale i domácích oslav.
5. Barfi
Barfi je sladkost vyrobená z mléčné sušiny nebo kondenzovaného mléka a dalších přísad.
- Zpravidla se jedná o nějaký druh oříšků, třeba mleté kešu nebo pistácie.
- Tato do formy nalitá a na čtverečky nakrájená hmota může obsahovat i kousky sušeného a čerstvého ovoce (např. datle, mango, banán), ovocné a kořeněné pasty nebo aromatickou růžovou vodu. Rázem se tak promění v chutnou cukrovinku.
- Někdy se do barfi přidává i v Indii velmi oblíbená cizrnová mouka neboli besan.
6. Rasgulla
Rasgulla je indický dezert vyrobený ze sýru panýr.
- Panýr je obdobou našeho přírodního čerstvého farmářského sýru.
- Při přípravě rasgulla se smíchá s pšeničnou krupicí a následně se tato hmota tvaruje, jak jinak než do kuliček.
- Ty se pak vaří v cukrovém sirupu s růžovou vodou.
- Kuličky mohou být bílé, krémové, hnědé, zlaté nebo oranžové, podle dalších použitých druhů koření a jiných ochucovadel.
- Rasgulla může být i plněná sušeným ovocem, kandovanou kůrou či oříšky.