Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Chana masala (cizrnové kari) s granátovou raitou

Chana masala (cizrnové kari) s granátovou raitou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Chana masala (cizrnové kari) s granátovou raitou

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4184 kcal
Bílkoviny 192 g
Sacharidy 599 g
Tuky 89 g
Vláknina 121 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Radši než chipsy si k pohádkám dejte pořádné jídlo, které příjemně zahřeje při návratu z procházky.

Suroviny

Na pastu
cibule 1 ks
velká
chilli paprička 2 ks
zelená jalapeño
česnek 2 stroužky
oloupané
zázvor (čerstvý) 5 cm
nestrouhaný
garam masala 1 PL
kurkuma (mletá) 1 ČL
koriandr 1 ČL
paprika sladká 1 ČL
rostlinný olej 1 PL
Na chana masalu
římský kmín 1 ČL
celý
rostlinný olej 1 PL
nebo ghí
konzervovaná rajčata krájená 400 g
1 konzerva
rajčata 350 g
cca 3 velká, nakrájená na kostky
hnědý cukr 1 PL
sůl
tamarindová pasta 1 PL
viz Něco navíc
cizrna 800 g
2 konzervy – slité
rýže hnědá
basmati, uvařená, k podávání
Na raitu
jogurt bílý 150 g
hustý
máta 1 hrst
koriandr 1 hrst
granátové jablko 1 hrst
semínek

Postup

1

Připravte pastu. Do robotu se sekacím nástavcem nebo mixéru vložte cibuli nakrájenou na kusy, nakrájené papričky jalapeňo (pokud nemáte rádi příliš pálivé, zbavte je předem semínek), česnek, zázvor, sypké koření a olej a rozsekejte nebo rozmixujte na pastu, může být hrubší.

2

Na chanu masalu zahřejte v hrnci nasucho římský kmín, až začne pukat a vonět, pak ho vysypte z hrnce a dejte zatím stranou. V uvolněném hrnci rozehřejte lžíci oleje nebo ghí a připravenou pastu na něm 10 minut za stálého míchání opékejte. Přidejte sekaná rajčata z konzervy i čerstvá nakrájená rajčata, cukr, sůl, tamarindovou pastu, opražený římský kmín, cizrnu a 1/2 hrnku až hrnek vody podle toho, jak chcete omáčku hustou. Při nízké teplotě pomalu vařte 40 minut.

3

Na raitu smíchejte jogurt s nasekanými bylinkami, pak posypte granátovými semínky. Podávejte jako doplněk k rýži a chaně masale.

NĚCO NAVÍC

  • Tamarindová pasta se postará o příjemně nakyslou chuť. Pokud ji nemáte, dochuťte pokrm trochou citronové šťávy.
     
  • Aby byla chana masala skutečně voňavá, volte co nejčerstvější koření, případně si je sami umelte. Další možností je použít již hotovou směs na chanu masalu, která je k dostání v indických potravinách.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!
  • Jak na to

Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!

Zimní období je na lokální zeleninu poněkud skoupé. Obzvlášť na tu šťavnatou. Řešení však existuje! Jídelníček si můžete zpestřit vlastnoručne vypěstovanou zeleninou. Nepotřebujete k tomu skleník ani žádnou zdatnost zahrádkáře. Řeč je...
Jak na výrobu perníkové chaloupky krok za krokem
  • Tipy a triky

Jak na výrobu perníkové chaloupky krok za krokem

Vyrobte si letos vlastní perníkovou chaloupku! Máme pro vás skvělý recept na perníkové těsto a postup, jak chaloupku slepit a ozdobit. Tato chaloupka potěší děti a vnese do vašeho domu kouzelnou vánoční atmosféru. A na závěr si na ní...
Cookies - křupavé koláčky na svačinu i na cesty

Cookies - křupavé koláčky na svačinu i na cesty

V Anglii a Austrálii jim říkají „biscuits“, ve Španělsku „galletas“, v Americe „cookies“. Němci je nazývají „keks“ a pro nás to jsou sušenky. Malé sladké křupavé koláčky, které si můžeme udělat na mnoho způsobů. Proč si je...
Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...

Obchod Apetit