Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Chana masala (cizrnové kari) s granátovou raitou
Chana masala (cizrnové kari) s granátovou raitou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Chana masala (cizrnové kari) s granátovou raitou

4.6/5 Počet hodnocení: 10
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4184 kcal
Bílkoviny 192 g
Sacharidy 599 g
Tuky 89 g
Vláknina 121 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Radši než chipsy si k pohádkám dejte pořádné jídlo, které příjemně zahřeje při návratu z procházky.

Suroviny

Na pastu
velká
zelená jalapeño
česnek 2 stroužky
oloupané
zázvor (čerstvý) 5 cm
nestrouhaný
garam masala 1 PL
koriandr čerstvý 1 ČL
rostlinný olej 1 PL
Na chana masalu
římský kmín 1 ČL
celý
rostlinný olej 1 PL
nebo ghí
rajče 350 g
cca 3 velká, nakrájená na kostky
hnědý cukr 1 PL
sůl
tamarindová pasta 1 PL
viz Něco navíc
cizrna 800 g
2 konzervy – slité
rýže hnědá
basmati, uvařená, k podávání
Na raitu
hustý
máta 1 hrst
koriandr čerstvý 1 hrst
semínek

Postup

1

Připravte pastu. Do robotu se sekacím nástavcem nebo mixéru vložte cibuli nakrájenou na kusy, nakrájené papričky jalapeňo (pokud nemáte rádi příliš pálivé, zbavte je předem semínek), česnek, zázvor, sypké koření a olej a rozsekejte nebo rozmixujte na pastu, může být hrubší.

2

Na chanu masalu zahřejte v hrnci nasucho římský kmín, až začne pukat a vonět, pak ho vysypte z hrnce a dejte zatím stranou. V uvolněném hrnci rozehřejte lžíci oleje nebo ghí a připravenou pastu na něm 10 minut za stálého míchání opékejte. Přidejte sekaná rajčata z konzervy i čerstvá nakrájená rajčata, cukr, sůl, tamarindovou pastu, opražený římský kmín, cizrnu a 1/2 hrnku až hrnek vody podle toho, jak chcete omáčku hustou. Při nízké teplotě pomalu vařte 40 minut.

3

Na raitu smíchejte jogurt s nasekanými bylinkami, pak posypte granátovými semínky. Podávejte jako doplněk k rýži a chaně masale.

NĚCO NAVÍC

  • Tamarindová pasta se postará o příjemně nakyslou chuť. Pokud ji nemáte, dochuťte pokrm trochou citronové šťávy.
     
  • Aby byla chana masala skutečně voňavá, volte co nejčerstvější koření, případně si je sami umelte. Další možností je použít již hotovou směs na chanu masalu, která je k dostání v indických potravinách.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč