0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chana masala (cizrnové kari) s granátovou raitou

Chana masala (cizrnové kari) s granátovou raitou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Chana masala (cizrnové kari) s granátovou raitou

4.3 / 5. Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4184 kcal
Bílkoviny 192 g
Sacharidy 599 g
Tuky 89 g
Vláknina 121 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Radši než chipsy si k pohádkám dejte pořádné jídlo, které příjemně zahřeje při návratu z procházky.

Suroviny

Na pastu
cibule 1 ks
velká
chilli paprička 2 ks
zelená jalapeño
česnek 2 stroužky
oloupané
zázvor (čerstvý) 5 cm
nestrouhaný
garam masala 1 PL
kurkuma (mletá) 1 ČL
koriandr čerstvý 1 ČL
paprika mletá sladká 1 ČL
rostlinný olej 1 PL
Na chana masalu
římský kmín 1 ČL
celý
rostlinný olej 1 PL
nebo ghí
konzervovaná rajčata krájená 400 g
1 konzerva
rajče 350 g
cca 3 velká, nakrájená na kostky
hnědý cukr 1 PL
sůl
tamarindová pasta 1 PL
viz Něco navíc
cizrna 800 g
2 konzervy – slité
rýže hnědá
basmati, uvařená, k podávání
Na raitu
jogurt bílý 150 g
hustý
máta 1 hrst
koriandr čerstvý 1 hrst
granátové jablko 1 hrst
semínek

Postup

1

Připravte pastu. Do robotu se sekacím nástavcem nebo mixéru vložte cibuli nakrájenou na kusy, nakrájené papričky jalapeňo (pokud nemáte rádi příliš pálivé, zbavte je předem semínek), česnek, zázvor, sypké koření a olej a rozsekejte nebo rozmixujte na pastu, může být hrubší.

2

Na chanu masalu zahřejte v hrnci nasucho římský kmín, až začne pukat a vonět, pak ho vysypte z hrnce a dejte zatím stranou. V uvolněném hrnci rozehřejte lžíci oleje nebo ghí a připravenou pastu na něm 10 minut za stálého míchání opékejte. Přidejte sekaná rajčata z konzervy i čerstvá nakrájená rajčata, cukr, sůl, tamarindovou pastu, opražený římský kmín, cizrnu a 1/2 hrnku až hrnek vody podle toho, jak chcete omáčku hustou. Při nízké teplotě pomalu vařte 40 minut.

3

Na raitu smíchejte jogurt s nasekanými bylinkami, pak posypte granátovými semínky. Podávejte jako doplněk k rýži a chaně masale.

NĚCO NAVÍC

  • Tamarindová pasta se postará o příjemně nakyslou chuť. Pokud ji nemáte, dochuťte pokrm trochou citronové šťávy.
     
  • Aby byla chana masala skutečně voňavá, volte co nejčerstvější koření, případně si je sami umelte. Další možností je použít již hotovou směs na chanu masalu, která je k dostání v indických potravinách.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč