0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chana masala (cizrnové kari) s granátovou raitou

Chana masala (cizrnové kari) s granátovou raitou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Chana masala (cizrnové kari) s granátovou raitou

4.3 / 5. Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4184 kcal
Bílkoviny 192 g
Sacharidy 599 g
Tuky 89 g
Vláknina 121 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Radši než chipsy si k pohádkám dejte pořádné jídlo, které příjemně zahřeje při návratu z procházky.

Suroviny

Na pastu
cibule 1 ks
velká
chilli paprička 2 ks
zelená jalapeño
česnek 2 stroužky
oloupané
zázvor (čerstvý) 5 cm
nestrouhaný
garam masala 1 PL
kurkuma (mletá) 1 ČL
koriandr 1 ČL
paprika sladká 1 ČL
rostlinný olej 1 PL
Na chana masalu
římský kmín 1 ČL
celý
rostlinný olej 1 PL
nebo ghí
konzervovaná rajčata krájená 400 g
1 konzerva
rajče 350 g
cca 3 velká, nakrájená na kostky
hnědý cukr 1 PL
sůl
tamarindová pasta 1 PL
viz Něco navíc
cizrna 800 g
2 konzervy – slité
rýže hnědá
basmati, uvařená, k podávání
Na raitu
jogurt bílý 150 g
hustý
máta 1 hrst
koriandr 1 hrst
granátové jablko 1 hrst
semínek

Postup

1

Připravte pastu. Do robotu se sekacím nástavcem nebo mixéru vložte cibuli nakrájenou na kusy, nakrájené papričky jalapeňo (pokud nemáte rádi příliš pálivé, zbavte je předem semínek), česnek, zázvor, sypké koření a olej a rozsekejte nebo rozmixujte na pastu, může být hrubší.

2

Na chanu masalu zahřejte v hrnci nasucho římský kmín, až začne pukat a vonět, pak ho vysypte z hrnce a dejte zatím stranou. V uvolněném hrnci rozehřejte lžíci oleje nebo ghí a připravenou pastu na něm 10 minut za stálého míchání opékejte. Přidejte sekaná rajčata z konzervy i čerstvá nakrájená rajčata, cukr, sůl, tamarindovou pastu, opražený římský kmín, cizrnu a 1/2 hrnku až hrnek vody podle toho, jak chcete omáčku hustou. Při nízké teplotě pomalu vařte 40 minut.

3

Na raitu smíchejte jogurt s nasekanými bylinkami, pak posypte granátovými semínky. Podávejte jako doplněk k rýži a chaně masale.

NĚCO NAVÍC

  • Tamarindová pasta se postará o příjemně nakyslou chuť. Pokud ji nemáte, dochuťte pokrm trochou citronové šťávy.
     
  • Aby byla chana masala skutečně voňavá, volte co nejčerstvější koření, případně si je sami umelte. Další možností je použít již hotovou směs na chanu masalu, která je k dostání v indických potravinách.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit