Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Snový koláč s ostružinami

Snový koláč s ostružinami

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do hodiny Snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3865 kcal
Bílkoviny 77 g
Sacharidy 558 g
Tuky 122 g
Vláknina 65 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křehké těsto je skvělý základ, kterému sluší různé náplně. Tuhle jsme si zamilovali pro babí léto.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 170 g
plus na podsypání
moučkový cukr 60 g
sůl 1 ČL
máslo 130 g
vychlazené a nasekané na kousky plus na formu
vejce 1 ks
Na dokončení
nastrouhaná kůra a šťáva z citronu
ostružiny 750 g
krupicový cukr 275 g
škrob 2 PL
bílek 3 ks

1 Mouku, cukr a sůl vsypte do robotu a krátce promixujte, aby se přísady promísily. Přidejte máslo a několika pulzy promixujte, aby se máslo zapracovalo. Vmíchejte vejce a mixujte, aby se těsto začalo spojovat. Těsto vyndejte z robotu a rychle ho na pracovní ploše splácejte rukama. Vytvarujte z těsta kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a dejte na 2 hodiny chladit.

Koláčovou formu (nejlépe s vyjímatelným dnem) o průměru 22 cm vymažte máslem. Těsto vyválejte na lehce pomoučněném pečicím papíru, překlopte ho do formy a nožem odkrojte kraje tak, aby kus těsta přečníval. Potom přečnívající těsto přeložte dovnitř a přitiskněte ke stěnám formy – okraj tak bude dvojitý. Dno propíchejte vidličkou. Formu s těstem dejte alespoň na 30 minut do mrazáku – čím déle, tím lépe.

Troubu předehřejte na 190 °C. Alobal z lesklé strany potřete máslem a namazanou stranou ho přitiskněte na těsto ve formě (protože je zmrazené, nemusíte ho ničím zatěžkávat). Dejte do trouby a pečte 20–25 minut.

4 Potom opatrně sloupněte alobal. Pokud se těsto na dně trochu nafouklo, jemně ho zatlačte zpět pomocí lžíce. Těsto dejte ještě na 10 minut dopéct, aby bylo krásně zlaté. Vytáhněte z trouby a nechte vychladnout.

5 Na náplň dejte do hrnce citronovou kůru a šťávu, polovinu ostružin, 110 g cukru a přilijte 2 lžíce vody. Na středním plameni zahřívejte, dokud ostružiny nezačnou pouštět šťávu. Ještě chvíli je vařte, aby změkly, a trochu je rozmačkejte vidličkou.

6 Škrob rozmíchejte se 2 lžícemi studené vody a vmíchejte k ostružinám, 2 minuty vařte, aby omáčka zhoustla. Vmíchejte zbylé ostružiny, podle chuti doslaďte, sejměte z plotny, ostružiny přeceďte a tekutinu uchovejte.

7 Na sníh dejte do hrnce zbytek cukru s 50 ml vody a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí a směs nezačne bublat (pokud máte cukrářský teploměr, měl by ukazovat 118 °C). Mezitím vyšlehejte bílky, aby tvořily měkké špičky, a za stálého šlehání pak do nich přilévejte tenoučkým pramínkem horký cukrový rozvar. Potom šlehejte ještě 10–15 minut, aby sníh zchladl na pokojovou teplotu a byl hustý a lesklý.

8 Ostružiny dejte do upečeného korpusu a navrch naneste sníh. Koláč opalte cukrářskou pistolí nebo dejte krátce zapéct pod gril. Podávejte nakrájené na dílky a přelité ostružinovou šťávou.

NĚCO NAVÍC

Těsto můžete udělat dopředu – zabalené do potravinářské fólie vydrží až 5 dní v lednici nebo 2 měsíce v mrazáku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Komentáře

Jana Kopřivová

V receptu jsme upravili množství cukru. Správně je 60 g moučkového cukru do těsta.

Martina Zajícová

Ano, správně je pochopitelně 60 g cukru. S hrůzou jsme zjistili, že chyba se dostala do tisku. Moc nás to mrzí, bohužel to nelze vzít zpět, i když bychom byli nesmírně šťastní, kdyby tu ta možnost byla. Doufáme, že nám toto pochybení odpustíte.

Apetit magazín

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?
  • Jak na to

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?

Matkeřským stromem brazilských para ořechů je juvie ztepilá. Roste v dalekých deštných pralesích jižní Ameriky. Velká exotická jádra bývají součástí ořechových a ovocných směsí. Para ořechy jsou bohaté na zdraví prospěšné látky. Kolik...
Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit