Pavlova je kněžna mezi dezerty, samotná její příprava vám ale překvapivě zabere minimum času.
Suroviny
1Troubu předehřejte na 150 °C. Jako první ušlehejte bílky – a to tak dlouho, až se na povrchu začnou tvořit tuhé špičky. Postupně přidávejte cukr a šlehejte, až nezískáte tuhou a lesklou hmotu. Tu pak poprašte škrobem a zapracujte ho dovnitř. Stejně tak ocet a růžovou vodu.
2Plech vyložte pečicím papírem, na něj položte zavírací dortovou formu o průměru 18 centimetrů bez dna – a vlijte bílkovou hmotu. Teplotu trouby snižte na 120 °C a pečte Pavlovu jednu hodinu.
3Dort nechte zchladnout v troubě a ozdobte ho ušlehanou smetanou a ovocem. Pocukrujte těsně před podáváním.
NĚCO NAVÍC: Růžová voda je zředěná esence z okvětních plátků růží, získaná parní destilací. V kuchyni se používá do orientálních sladkostí a nápojů, k ovonění rýže a dezertů. Obvykle jí stačí jen malé množství – jedna lžička na celý pokrm. K dostání v prodejnách s orientálním zbožím či v lékárnách.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jak připravit dokonalý dort Pavlova? Zkuste to na několik různých způsobů(12 receptů)
- Fialové mlsání aneb Ty nejlepší borůvkové dezerty. Ochutnejte cheesecake s bílou čokoládou, zapečenou kaši a další (35 receptů)
- 30x recepty z báječného podzimního ovoce(30 receptů)
- 12 receptů na nebesky nadýchanou, slavnostní a přesto snadnou pavlovu(12 receptů)
- Pečte s ostružinami a zažijte blaho na duši i na jazyku(22 receptů)
- Co udělat se zbylými bílky? Připravte z nich skvělé dezerty(15 receptů)