0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Borůvkovo-ostružinová Pavlova s růžovou vodou

Borůvkovo-ostružinová Pavlova s růžovou vodou

3.9 / 5. Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3083 kcal
Bílkoviny 32 g
Sacharidy 289 g
Tuky 198 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pavlova je kněžna mezi dezerty, samotná její příprava vám ale překvapivě zabere minimum času.

Suroviny

bílek 150 ml
cca 4 - 5
krupicový cukr 225 g
škrob 1 PL
ocet 2 ČL
světlý
1 ČL
růžová voda
smetana ke šlehání 600 ml
nejtučnější
borůvky 125 g
ostružiny 180 g
mohou být i maliny
moučkový cukr
na poprášení

1Troubu předehřejte na 150 °C. Jako první ušlehejte bílky – a to tak dlouho, až se na povrchu začnou tvořit tuhé špičky. Postupně přidávejte cukr a šlehejte, až nezískáte tuhou a lesklou hmotu. Tu pak poprašte škrobem a zapracujte ho dovnitř. Stejně tak ocet a růžovou vodu.

2Plech vyložte pečicím papírem, na něj položte zavírací dortovou formu o průměru 18 centimetrů bez dna – a vlijte bílkovou hmotu. Teplotu trouby snižte na 120 °C a pečte Pavlovu jednu hodinu.

3Dort nechte zchladnout v troubě a ozdobte ho ušlehanou smetanou a ovocem. Pocukrujte těsně před podáváním.

NĚCO NAVÍC: Růžová voda je zředěná esence z okvětních plátků růží, získaná parní destilací. V kuchyni se používá do orientálních sladkostí a nápojů, k ovonění rýže a dezertů. Obvykle jí stačí jen malé množství – jedna lžička na celý pokrm. K dostání v prodejnách s orientálním zbožím či v lékárnách.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/6

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit