Borůvkovo-ostružinová Pavlova s růžovou vodou

Borůvkovo-ostružinová Pavlova s růžovou vodou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3083 kcal
Bílkoviny 32 g
Sacharidy 289 g
Tuky 198 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pavlova je kněžna mezi dezerty, samotná její příprava vám ale překvapivě zabere minimum času.

Suroviny

bílek 150 ml
cca 4 - 5
krupicový cukr 225 g
škrob 1 PL
ocet 2 ČL
světlý
1 ČL
růžová voda
smetana ke šlehání 600 ml
nejtučnější
borůvky 125 g
ostružiny 180 g
mohou být i maliny
moučkový cukr
na poprášení

1Troubu předehřejte na 150 °C. Jako první ušlehejte bílky – a to tak dlouho, až se na povrchu začnou tvořit tuhé špičky. Postupně přidávejte cukr a šlehejte, až nezískáte tuhou a lesklou hmotu. Tu pak poprašte škrobem a zapracujte ho dovnitř. Stejně tak ocet a růžovou vodu.

2Plech vyložte pečicím papírem, na něj položte zavírací dortovou formu o průměru 18 centimetrů bez dna – a vlijte bílkovou hmotu. Teplotu trouby snižte na 120 °C a pečte Pavlovu jednu hodinu.

3Dort nechte zchladnout v troubě a ozdobte ho ušlehanou smetanou a ovocem. Pocukrujte těsně před podáváním.

NĚCO NAVÍC: Růžová voda je zředěná esence z okvětních plátků růží, získaná parní destilací. V kuchyni se používá do orientálních sladkostí a nápojů, k ovonění rýže a dezertů. Obvykle jí stačí jen malé množství – jedna lžička na celý pokrm. K dostání v prodejnách s orientálním zbožím či v lékárnách.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/6

Apetit magazín

4 základní rady, jak vařit dietně
  • Tipy a triky

4 základní rady, jak vařit dietně

Svou váhu začínají řešit lidé nejen se začátkem nového roku. Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze...
Komerční sdělení
Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!
  • Soutěže

Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!

Blíží se Valentýn, což je báječná příležitost hřešit v podobě mlsání. Ať už plánujete obdarovat jedlým vyznáním lásky sebe, nebo svoji drahou polovičku, my pro vás máme lákavé řešení. ...
Barvy na talíři: Co jíst pro vyšší sebevědomí a imunitu
  • Zdraví a výživa

Barvy na talíři: Co jíst pro vyšší sebevědomí a imunitu

Proč by pokrmy měly zářit barvami co nejvíce ? Mluvíme o přírodních barvách a barvivech, které se přirozeně vyskytují v ovoci, zelenině, luštěninách, semenech, bylinách. Pojďme se podívat, jak barevné spektrum ovlivňuje nejen náš...
Co mají společného Pražský koláč a Tarte Tropézienne
  • Koktejl

Co mají společného Pražský koláč a Tarte Tropézienne

Francouzské město Saint-Tropez je u nás proslulé především díky partě pomatených četníků a jako součást proslulého Azurového pobřeží. Jenže ještě dřív než filmová komedie a jachty milionářů proslavil přímořské městečko dezert Tarte...

Obchod Apetit