Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Snový koláč s ostružinami
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 14
Do hodiny Snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3865 kcal
Bílkoviny 77 g
Sacharidy 558 g
Tuky 122 g
Vláknina 65 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křehké těsto je skvělý základ, kterému sluší různé náplně. Tuhle jsme si zamilovali pro babí léto.

Suroviny

plus na podsypání
sůl 1 ČL
máslo 130 g
vychlazené a nasekané na kousky plus na formu
vejce 1 ks
Na dokončení
nastrouhaná kůra a šťáva z citronu
škrob 2 PL

Postup

1

Mouku, cukr a sůl vsypte do robotu a krátce promixujte, aby se přísady promísily. Přidejte máslo a několika pulzy promixujte, aby se máslo zapracovalo. Vmíchejte vejce a mixujte, aby se těsto začalo spojovat. Těsto vyndejte z robotu a rychle ho na pracovní ploše splácejte rukama. Vytvarujte z těsta kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a dejte na 2 hodiny chladit.

2

Koláčovou formu (nejlépe s vyjímatelným dnem) o průměru 22 cm vymažte máslem. Těsto vyválejte na lehce pomoučněném pečicím papíru, překlopte ho do formy a nožem odkrojte kraje tak, aby kus těsta přečníval. Potom přečnívající těsto přeložte dovnitř a přitiskněte ke stěnám formy – okraj tak bude dvojitý. Dno propíchejte vidličkou. Formu s těstem dejte alespoň na 30 minut do mrazáku – čím déle, tím lépe.

3

Troubu předehřejte na 190 °C. Alobal z lesklé strany potřete máslem a namazanou stranou ho přitiskněte na těsto ve formě (protože je zmrazené, nemusíte ho ničím zatěžkávat). Dejte do trouby a pečte 20–25 minut.

4

Potom opatrně sloupněte alobal. Pokud se těsto na dně trochu nafouklo, jemně ho zatlačte zpět pomocí lžíce. Těsto dejte ještě na 10 minut dopéct, aby bylo krásně zlaté. Vytáhněte z trouby a nechte vychladnout.

5

Na náplň dejte do hrnce citronovou kůru a šťávu, polovinu ostružin, 110 g cukru a přilijte 2 lžíce vody. Na středním plameni zahřívejte, dokud ostružiny nezačnou pouštět šťávu. Ještě chvíli je vařte, aby změkly, a trochu je rozmačkejte vidličkou.

6

Škrob rozmíchejte se 2 lžícemi studené vody a vmíchejte k ostružinám, 2 minuty vařte, aby omáčka zhoustla. Vmíchejte zbylé ostružiny, podle chuti doslaďte, sejměte z plotny, ostružiny přeceďte a tekutinu uchovejte.

7

Na sníh dejte do hrnce zbytek cukru s 50 ml vody a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí a směs nezačne bublat (pokud máte cukrářský teploměr, měl by ukazovat 118 °C). Mezitím vyšlehejte bílky, aby tvořily měkké špičky, a za stálého šlehání pak do nich přilévejte tenoučkým pramínkem horký cukrový rozvar. Potom šlehejte ještě 10–15 minut, aby sníh zchladl na pokojovou teplotu a byl hustý a lesklý.

8

Ostružiny dejte do upečeného korpusu a navrch naneste sníh. Koláč opalte cukrářskou pistolí nebo dejte krátce zapéct pod gril. Podávejte nakrájené na dílky a přelité ostružinovou šťávou.

NĚCO NAVÍC
Těsto můžete udělat dopředu – zabalené do potravinářské fólie vydrží až 5 dní v lednici nebo 2 měsíce v mrazáku.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Komentáře

04.10.2016 12:42

Hm, a v aktuálním Speciálu o pečení je uvedeno 600 g cukru.

04.10.2016 13:12

Ano, správně je pochopitelně 60 g cukru. S hrůzou jsme zjistili, že chyba se dostala do tisku. Moc nás to mrzí, bohužel to nelze vzít zpět, i když bychom byli nesmírně šťastní, kdyby tu ta možnost byla. Doufáme, že nám toto pochybení odpustíte.

21.09.2015 13:50

V receptu jsme upravili množství cukru. Správně je 60 g moučkového cukru do těsta.

11.09.2015 15:06

Dobrý den, je údaj o množství cukru do těsta správný? Přijde mi to hodně.

21.09.2015 13:48

Milá Martino, máte pravdu. Jedná se o chybu, správně má být 60 g cukru.

Apetit magazín