Snový koláč s ostružinami

Snový koláč s ostružinami

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do hodiny Snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3865 kcal
Bílkoviny 77 g
Sacharidy 558 g
Tuky 122 g
Vláknina 65 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křehké těsto je skvělý základ, kterému sluší různé náplně. Tuhle jsme si zamilovali pro babí léto.

Související recepty

Suroviny

mouka pšeničná hladká 170 g
plus na podsypání
moučkový cukr 60 g
sůl 1 ČL
máslo 130 g
vychlazené a nasekané na kousky plus na formu
vejce 1 ks
Na dokončení
nastrouhaná kůra a šťáva z citronu
ostružiny 750 g
krupicový cukr 275 g
škrob 2 PL
bílek 3 ks

1 Mouku, cukr a sůl vsypte do robotu a krátce promixujte, aby se přísady promísily. Přidejte máslo a několika pulzy promixujte, aby se máslo zapracovalo. Vmíchejte vejce a mixujte, aby se těsto začalo spojovat. Těsto vyndejte z robotu a rychle ho na pracovní ploše splácejte rukama. Vytvarujte z těsta kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a dejte na 2 hodiny chladit.

Koláčovou formu (nejlépe s vyjímatelným dnem) o průměru 22 cm vymažte máslem. Těsto vyválejte na lehce pomoučněném pečicím papíru, překlopte ho do formy a nožem odkrojte kraje tak, aby kus těsta přečníval. Potom přečnívající těsto přeložte dovnitř a přitiskněte ke stěnám formy – okraj tak bude dvojitý. Dno propíchejte vidličkou. Formu s těstem dejte alespoň na 30 minut do mrazáku – čím déle, tím lépe.

Troubu předehřejte na 190 °C. Alobal z lesklé strany potřete máslem a namazanou stranou ho přitiskněte na těsto ve formě (protože je zmrazené, nemusíte ho ničím zatěžkávat). Dejte do trouby a pečte 20–25 minut.

4 Potom opatrně sloupněte alobal. Pokud se těsto na dně trochu nafouklo, jemně ho zatlačte zpět pomocí lžíce. Těsto dejte ještě na 10 minut dopéct, aby bylo krásně zlaté. Vytáhněte z trouby a nechte vychladnout.

5 Na náplň dejte do hrnce citronovou kůru a šťávu, polovinu ostružin, 110 g cukru a přilijte 2 lžíce vody. Na středním plameni zahřívejte, dokud ostružiny nezačnou pouštět šťávu. Ještě chvíli je vařte, aby změkly, a trochu je rozmačkejte vidličkou.

6 Škrob rozmíchejte se 2 lžícemi studené vody a vmíchejte k ostružinám, 2 minuty vařte, aby omáčka zhoustla. Vmíchejte zbylé ostružiny, podle chuti doslaďte, sejměte z plotny, ostružiny přeceďte a tekutinu uchovejte.

7 Na sníh dejte do hrnce zbytek cukru s 50 ml vody a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí a směs nezačne bublat (pokud máte cukrářský teploměr, měl by ukazovat 118 °C). Mezitím vyšlehejte bílky, aby tvořily měkké špičky, a za stálého šlehání pak do nich přilévejte tenoučkým pramínkem horký cukrový rozvar. Potom šlehejte ještě 10–15 minut, aby sníh zchladl na pokojovou teplotu a byl hustý a lesklý.

8 Ostružiny dejte do upečeného korpusu a navrch naneste sníh. Koláč opalte cukrářskou pistolí nebo dejte krátce zapéct pod gril. Podávejte nakrájené na dílky a přelité ostružinovou šťávou.

NĚCO NAVÍC

Těsto můžete udělat dopředu – zabalené do potravinářské fólie vydrží až 5 dní v lednici nebo 2 měsíce v mrazáku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Komentáře

Martina Zajícová

Ano, správně je pochopitelně 60 g cukru. S hrůzou jsme zjistili, že chyba se dostala do tisku. Moc nás to mrzí, bohužel to nelze vzít zpět, i když bychom byli nesmírně šťastní, kdyby tu ta možnost byla. Doufáme, že nám toto pochybení odpustíte.

Apetit magazín

Chutné rizoto na oběd i na večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto na oběd i na večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...
5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...

Obchod Apetit