Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Snový koláč s ostružinami

Křehké těsto je skvělý základ, kterému sluší různé náplně. Tuhle jsme si zamilovali pro babí léto.

Vydání: 2014/9
Autor:
Hodnocení:
6 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 6-8 osob
Doba přípravy: Do hodiny
PT35M
Pečení 0:35
Koláč Francouzská

Ingredience

    • 170 g hladké mouky + na podsypání
    • 60 g moučkového cukru
    • 1/4 lžičky soli
    • 130 g másla, vychlazeného a nasekaného na kousky + na formu
    • 1 vejce

    NA DOKONČENÍ

    • nastrouhaná kůra a šťáva z 1 biocitronu
    • 750 g ostružin (čerstvých či mražených)
    • 275 g krupicového cukru
    • 2 lžíce škrobu
    • 3 bílky

Příprava jídla

1 Mouku, cukr a sůl vsypte do robotu a krátce promixujte, aby se přísady promísily. Přidejte máslo a několika pulzy promixujte, aby se máslo zapracovalo. Vmíchejte vejce a mixujte, aby se těsto začalo spojovat. Těsto vyndejte z robotu a rychle ho na pracovní ploše splácejte rukama. Vytvarujte z těsta kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a dejte na 2 hodiny chladit.

Koláčovou formu (nejlépe s vyjímatelným dnem) o průměru 22 cm vymažte máslem. Těsto vyválejte na lehce pomoučněném pečicím papíru, překlopte ho do formy a nožem odkrojte kraje tak, aby kus těsta přečníval. Potom přečnívající těsto přeložte dovnitř a přitiskněte ke stěnám formy – okraj tak bude dvojitý. Dno propíchejte vidličkou. Formu s těstem dejte alespoň na 30 minut do mrazáku – čím déle, tím lépe.

Troubu předehřejte na 190 °C. Alobal z lesklé strany potřete máslem a namazanou stranou ho přitiskněte na těsto ve formě (protože je zmrazené, nemusíte ho ničím zatěžkávat). Dejte do trouby a pečte 20–25 minut.

4 Potom opatrně sloupněte alobal. Pokud se těsto na dně trochu nafouklo, jemně ho zatlačte zpět pomocí lžíce. Těsto dejte ještě na 10 minut dopéct, aby bylo krásně zlaté. Vytáhněte z trouby a nechte vychladnout.

5 Na náplň dejte do hrnce citronovou kůru a šťávu, polovinu ostružin, 110 g cukru a přilijte 2 lžíce vody. Na středním plameni zahřívejte, dokud ostružiny nezačnou pouštět šťávu. Ještě chvíli je vařte, aby změkly, a trochu je rozmačkejte vidličkou.

6 Škrob rozmíchejte se 2 lžícemi studené vody a vmíchejte k ostružinám, 2 minuty vařte, aby omáčka zhoustla. Vmíchejte zbylé ostružiny, podle chuti doslaďte, sejměte z plotny, ostružiny přeceďte a tekutinu uchovejte.

7 Na sníh dejte do hrnce zbytek cukru s 50 ml vody a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí a směs nezačne bublat (pokud máte cukrářský teploměr, měl by ukazovat 118 °C). Mezitím vyšlehejte bílky, aby tvořily měkké špičky, a za stálého šlehání pak do nich přilévejte tenoučkým pramínkem horký cukrový rozvar. Potom šlehejte ještě 10–15 minut, aby sníh zchladl na pokojovou teplotu a byl hustý a lesklý.

8 Ostružiny dejte do upečeného korpusu a navrch naneste sníh. Koláč opalte cukrářskou pistolí nebo dejte krátce zapéct pod gril. Podávejte nakrájené na dílky a přelité ostružinovou šťávou.

NĚCO NAVÍC

Těsto můžete udělat dopředu – zabalené do potravinářské fólie vydrží až 5 dní v lednici nebo 2 měsíce v mrazáku.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Hruškovo-jablečný páj

Taštičky do ruky

Koláč s blumami a tvarohem

Tartletky s blumami a mandlemi

Škola pečení pro začátečníky: naučte se křehké těsto

Tajemná krása ostružin

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dobrý den, je údaj o množství cukru do těsta správný? Přijde mi to hodně.
Obrazek uzivatele
Milá Martino, máte pravdu. Jedná se o chybu, správně má být 60 g cukru.
Obrazek uzivatele
V receptu jsme upravili množství cukru. Správně je 60 g moučkového cukru do těsta.
Obrazek uzivatele
Hm, a v aktuálním Speciálu o pečení je uvedeno 600 g cukru.
Obrazek uzivatele
Ano, správně je pochopitelně 60 g cukru. S hrůzou jsme zjistili, že chyba se dostala do tisku. Moc nás to mrzí, bohužel to nelze vzít zpět, i když bychom byli nesmírně šťastní, kdyby tu ta možnost byla. Doufáme, že nám toto pochybení odpustíte.

Přidat komentář