Ostružinový mřížkový páj

Ostružinový mřížkový páj

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 (32)
Více než hodinu Snadné na 8 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5229 kcal
Bílkoviny 88 g
Cukr 716 g
Tuky 195 g
Vláknina 97 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ostružinovou náplň zpevní škrob, ale přitom ovoce neztratí nic ze své chuti. Příště můžete zkusit páj s mraženými borůvkami.

Suroviny

máslo 115 g
změklé + na vymazání formy
hnědý cukr 140 g
vejce 1 ks
plus žloutek navíc
vanilkový extrakt 1 PL
mouka pšeničná hladká 300 g
mandle 110 g
jemně mleté
Na náplň
ostružiny 800 g
krupicový cukr 200 g
škrob 3 PL
citronová štáva 1 PL
citronová kůra 2
z bio citronu
máslo 2 PL

1 Vymažte koláčovou formu o průměru asi 25 cm. V robotu rozmixujte máslo a cukr, pak zašlehejte celé vejce a vanilku. Promíchejte mouku a mleté mandle a směs po částech přimíchejte k máslové hmotě. Každou dávku rozmixujte. Při nízkých otáčkách přidejte lžíci ledové vody. Zformujte těsto do koule a zabalte zvlášť 2/3 na koláč a 1/3 na mřížku. Dejte do ledničky na 30 minut odpočinout.

2 V míse smíchejte ostružiny, cukr, škrob, citronovou kůru a šťávu. Nechte odpočívat 20 minut, občas promíchejte a pomačkejte.

3 Mezi dvěma archy potravinářské fólie rozválejte větší díl těsta na plát o průměru 28 cm a vyložte jím formu včetně stěn. Předehřejte troubu na 200 °C.

4 Menší díl těsta rozválejte na sílu 6 mm a vroubkovaným kolečkem nakrájete zhruba 1–1,5cm široké proužky. Ostružinovou náplň dejte do formy na těsto a poklaďte vločkami másla. Z proužků těsta vytvořte mřížku. Těsto potřete žloutkem. Pečte zhruba 40–45 minut dozlatova.

MŘÍŽKA 

Mřížku začněte zaplétat od středu ke krajům. Proužky z těsta nemusíte úplně pokaždé podvlékat, stačí je někde podvléknout, někde jen k náplni přimáčknout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Vyměňte jednohubky za mezze a tapas

Pořádáte narozeninovou oslavu a přemýšlíte, čím hosty ohromit? Zapomeňte na jednohubky s klobásou. Vyzkoušejte chutnou a skvělou exotiku. Mezze či španělské tapas můžete připravit kdykoliv během roku.   ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Rostlinná alternativa másla? Odpovědná volba!

Stále více lidí přechází z různých důvodů na veganskou, vegetariánskou nebo flexitariánskou stravu. Například proto, že trpí potravinovou alergií nebo chtějí využívat nutriční výhody rostlinné stravy. Někteří při vývoji svého jídelníčku...
  • Jak na to

Dokonalá dětská party – jak zapojit děti do příprav

Ať už jde o narozeninovou oslavu nebo chcete jen děti odměnit za skvělé výsledky ve škole, vyzkoušejte naše tipy, díky kterým snadno připravíte dětskou party snů. Zapojte své ratolesti do výroby domácích dobrot pro hosty, pak už se stačí...

Obchod Apetit