0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ostružinový mřížkový páj
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4.2 / 5. Počet hodnocení: 50
Více než hodinu Snadné na 8 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5229 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 716 g
Tuky 195 g
Vláknina 97 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ostružinovou náplň zpevní škrob, ale přitom ovoce neztratí nic ze své chuti. Příště můžete zkusit páj s mraženými borůvkami.

Suroviny

máslo 115 g
změklé + na vymazání formy
hnědý cukr 140 g
vejce 1 ks
plus žloutek navíc
vanilkový extrakt 1 PL
mouka pšeničná hladká 300 g
mandle 110 g
jemně mleté
Na náplň
ostružiny 800 g
krupicový cukr 200 g
škrob 3 PL
citronová štáva 1 PL
citronová kůra 2
z bio citronu
máslo 2 PL

Postup

1

Vymažte koláčovou formu o průměru asi 25 cm. V robotu rozmixujte máslo a cukr, pak zašlehejte celé vejce a vanilku. Promíchejte mouku a mleté mandle a směs po částech přimíchejte k máslové hmotě. Každou dávku rozmixujte. Při nízkých otáčkách přidejte lžíci ledové vody. Zformujte těsto do koule a zabalte zvlášť 2/3 na koláč a 1/3 na mřížku. Dejte do ledničky na 30 minut odpočinout.

2

V míse smíchejte ostružiny, cukr, škrob, citronovou kůru a šťávu. Nechte odpočívat 20 minut, občas promíchejte a pomačkejte.

3

Mezi dvěma archy potravinářské fólie rozválejte větší díl těsta na plát o průměru 28 cm a vyložte jím formu včetně stěn. Předehřejte troubu na 200 °C.

4

Menší díl těsta rozválejte na sílu 6 mm a vroubkovaným kolečkem nakrájete zhruba 1–1,5cm široké proužky. Ostružinovou náplň dejte do formy na těsto a poklaďte vločkami másla. Z proužků těsta vytvořte mřížku. Těsto potřete žloutkem. Pečte zhruba 40–45 minut dozlatova.

MŘÍŽKA 

mřížka na koláči

Mřížku začněte zaplétat od středu ke krajům. Proužky z těsta nemusíte úplně pokaždé podvlékat, stačí je někde podvléknout, někde jen k náplni přimáčknout.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/11

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč