Pistáciové linecké cukroví

Pistáciové linecké cukroví
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pistáciové linecké cukroví

4 / 5. Počet hodnocení: 21
Více než hodinu Velmi snadné Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4453 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 446 g
Tuky 252 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasické linecké je skvělé. Zkuste mu letos dát nový švih a přidejte pistácie. Návyková záležitost!

Suroviny

pistácie 65 g
loupané, nesolené
krupicový cukr 130 g
mouka pšeničná hladká 300 g
+ navíc na podsypání
kypřicí prášek do pečiva 0.5 ČL
vanilkový lusk 0.5 ks
dřeň vyškrábnutá
sůl 1 špetka
máslo 240 g
změklé
vejce 1 ks
o pokojové teplotě
Na dokončení
moučkový cukr
na poprášení (lze vynechat)
ovocný džem 160 g
rybízový, malinový nebo jiný nakyslý

Postup

1

Pistácie a 60 g krupicového cukru vsypte do mixéru/food procesoru s nožovým nástavcem a pomocí krátkých pulzů mixujte tak dlouho, dokud nevznikne jemná drobenka.

2

Na pracovní plochu prosejte mouku a kypřicí prášek. Smíchejte s vanilkovou dření a solí. Přidejte pistácie s cukrem, máslo a vejce. Vypracujte hladké kompaktní těsto. To rozdělte na poloviny, obě zploštěte do tvaru disku, zabalte do potravinářské fólie a uložte alespoň na 2 hodiny do lednice (ale klidně přes noc). Před další prací pak nechte cca 10 minut povolit.

3

Troubu předehřejte na 180°C. 2 plechy s nízkým okrajem vyložte pečicím papírem. Obě poloviny těsta postupně rozválejte na pomoučněném vále na plát o síle 4mm. Vykrajujte tvary
podle libosti – hvězdičky, srdíčka, kolečka... Vždy však jeden plný a jeden s vykrojeným středem. Plné tvary skládejte na jeden plech a vykrojené na druhý, k jejich upečení je totiž potřeba jinak dlouhá doba. Mezi jednotlivými kousky nechávejte rozestupy. Pokračujte ve vykrajování, dokud nespotřebujete všechno těsto. Pečte dozlatova. Cukroví s vykrojeným středem bude hotové rychleji, proto dobře hlídejte, co se děje v troubě. Po upečení můžete vykrojené hvězdičky poprášit moučkovým cukrem. Nechte zcela vychladnout.

4

Plné a vykrojené hvězdičky slepujte džemem. Hotové cukroví skladujte v suchu a chladu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Komentáře

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit