Citronová vosí hnízda

Citronová vosí hnízda
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Citronová vosí hnízda

Hodnocení receptu
Průměr: 4.6 ()
Více než hodinu Snadné Na cca 40 ks

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 18202 kcal
Bílkoviny 480 g
Sacharidy 3294 g
Tuky 295 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na klasická vosí hnízda nedáme dopustit, ovšem od té chvíle, co jsme ochutnali tato citronová, nemůžeme si pomoct a připravujeme na vánoční stůl obě varianty. 

Suroviny

moučkový cukr 100 g
piškoty 170 g
nastrouhané nebo namleté najemno
mouka mandlová 70 g
nebo jemně mleté loupané mandle + trocha navíc na posypání
máslo 100 g
změklé
citronová kůra
najemno nastrouhaná z 1 citronu
citronová štáva 3 PL
limoncello 3 PL
kondenzované mléko 75 g
slazené (Piknik, Salko, Condé...)
Na dokončení
lemon curd
nebo máslový citronový krém (viz Něco navíc)
limoncello 1 PL
smíchané s lemon curdem
piškoty 40 ks
nebo lépe 40 světlých upečených koleček (můžete použít recept na těsto na kávové košíčky, které najdete výše, či jiné světlé těsto na linecké či křehké pečivo)

Postup

1

Cukr, piškoty, mandle, máslo, citronovou kůru i šťávu, limoncello a kondenzované mléko dobře propracujte na jednotnou hmotu. Dejte vychladit do lednice.

2

Formičky na vosí hnízda naplňte citronovou hmotou. Dole udělejte důlek, například tenkou rukojetí vařečky. Vyklopte. Důlek naplňte zvoleným krémem a uzasvřete světlým kolečkem nebo piškotem. Hotová hnízda můžete na závěr jemně zasněžit mandlovou moukou. Skladujte v lednici.

NĚCO NAVÍC
Vosí hnízda můžete plnit nejen citronovým krémem lemon curd, ale i máslovým krémem. 100 g změklého másla vyšlehejte do pěny a po částech do ní zašlehejte 200 g citronového krému lemon curd a 1 lžíci limoncella. Podle potřeby doslaďte moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další
  • Koktejl

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další

Vařit bez soli je vážně umění, a tak stěží najdeme kuchyni, která by se jí vyhýbala. I špetka umí zvýraznit chuť masa či vyvážit sladkost dezertu. Prozradíme vám, jakou sůl vybrat na steak a jakou do zmrzliny i proč vyzkoušet himalájskou...
4 základní rady, jak vařit dietně
  • Tipy a triky

4 základní rady, jak vařit dietně

Svou váhu začínají řešit lidé nejen se začátkem nového roku. Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze...
Komerční sdělení
Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!
  • Soutěže

Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!

Blíží se Valentýn, což je báječná příležitost hřešit v podobě mlsání. Ať už plánujete obdarovat jedlým vyznáním lásky sebe, nebo svoji drahou polovičku, my pro vás máme lákavé řešení. ...

Obchod Apetit