Klasické linecké je skvělé. Zkuste mu letos dát nový švih a přidejte pistácie. Pistáciové linecké cukroví slepované pikantní marmeládou je skutečně návyková záležitost! A přitom tento recept na vánoční cukrový není o nic složitější než na tradiční linecké.
Suroviny
Postup
Pistácie a 60 g krupicového cukru vsypte do mixéru/food procesoru s nožovým nástavcem a pomocí krátkých pulzů mixujte tak dlouho, dokud nevznikne jemná drobenka.
Na pracovní plochu prosejte mouku a kypřicí prášek. Smíchejte s vanilkovou dření a solí. Přidejte pistácie s cukrem, máslo a vejce. Vypracujte hladké kompaktní těsto. To rozdělte na poloviny, obě zploštěte do tvaru disku, zabalte do potravinářské fólie a uložte alespoň na 2 hodiny do lednice (ale klidně přes noc). Před další prací pak nechte cca 10 minut povolit.
Troubu předehřejte na 180 °C. 2 plechy s nízkým okrajem vyložte pečicím papírem. Obě poloviny těsta postupně rozválejte na pomoučněném vále na plát o síle 4 mm. Vykrajujte tvary
podle libosti – hvězdičky, srdíčka, kolečka... Vždy však jeden plný a jeden s vykrojeným středem. Plné tvary skládejte na jeden plech a vykrojené na druhý, k jejich upečení je totiž potřeba jinak dlouhá doba. Mezi jednotlivými kousky nechávejte rozestupy. Pokračujte ve vykrajování, dokud nespotřebujete všechno těsto.
Pečte dozlatova. Cukroví s vykrojeným středem bude hotové rychleji, proto dobře hlídejte, co se děje v troubě. Po upečení můžete vykrojené hvězdičky poprášit moučkovým cukrem. Nechte zcela vychladnout.
Plné a vykrojené hvězdičky slepujte džemem. Hotové cukroví skladujte v suchu a chladu.
Komentáře