Prozradíme vám tajemství té nejlehčí a nejnadýchanější. Chce to jen znát pár šikovných triků...
Postup
1
Pánvičku rozehřejte na středním plameni. Vejce vyklepněte do misky a prošlehejte vidličkou, ale jen tak, aby se spojila. Do pánve vhoďte jeden kousek másla. Mělo by se zpěnit a šumět, ale nikoli zhnědnout. K vejcím přidejte parmazán, osolte je, opepřete a vlijte do pánve.
2
Nechte vajíčka několik vteřin lehce bublat a pak je dřevěnou vidličkou nebo vařečkou několikrát shrňte od okrajů pánve směrem ke středu (obrázek č. 1). Na pár vteřin je tak nechte a pak postup opakujte; ke konci můžete promíchávat rychleji, až získáte směs, v níž jsou vejce místy ještě polotekutá (obrázek č. 2).
3
Pánví teď několikrát zatřeste, a to pohybem dopředu a zpátky. Omeleta by se po ní měla lehce pohybovat a na povrchu být vláčná a vlhká. Jestli chcete ‚brunetku‘, na chviličku prudce zvyšte plamen, aby spodní část získala tmavší barvu.
4
Pevně uchopte rukojeť a pánev nakloňte, aby omeleta sklouzla k jedné straně. Vedle mějte připravený talíř. Třetinu omelety přehrňte; při druhém přehrnutí už zabalenou lahůdku sesuňte na talíř. Ještě horkou ji potřete zbylým kouskem másla a okamžitě podávejte.
NĚCO NAVÍC:
Veškeré další přísady by měly být z kategorie jemných, aby nepřehlušily delikátní chuť omelety:
- Bylinky: Do rozšlehaných vajec zašlehejte 2–3 lžíce jemně nasekaných bylinek. Výborná je pažitka, estragon či kerblík, ale francouzskou omeletu můžete klidně počeštit třeba majoránkou nebo libečkem.
- Sýr: Na konci druhého kroku přípravy posypte omeletu třemi zarovnanými lžícemi jemně strouhaného sýra typu ementál.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Dokonalá snídaně: míchaná vajíčka a vaječné omelety (26 receptů)
Komentáře
Anonym
18.02.2006 18:57
obrázky
Anonym
09.03.2006 09:04
obrazky
Anonym
08.12.2006 00:08
omeleta
Anonym
08.12.2006 00:09
omeleta
Anonym
12.04.2006 09:15
Obrázky
Anonym
17.07.2007 10:50
časopis
Anonym
02.09.2007 14:47
Apetit 6/05