0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nejlepší švestková povidla
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4 / 5. Počet hodnocení: 31
Více než hodinu Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3444 kcal
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 788 g
Tuky 1 g
Vláknina 67 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Domácí švestková povidla mají pro nováčky několik překvapení: především nejsou fialově modrá, ale spíš hnědá. Časem tmavnou, a když je uvaříte správně, prakticky se nekazí, pouze ‚kamení‘. A ta chuť: sytá, osvěžující, výrazná! Naše úprava se nejvíc přibližuje tradičním povidlům.

Suroviny

švestky 3 kg
želírovací cukr 500 g
citronová kůra proužek
skořice 2 svitky
badyán 2 hvězdičky
zázvor (mletý)
nebo hřebíček

Postup

1

Švestky omyjte, osušte a vypeckujte. Umelte je v mixéru nebo v mlýnku na maso.

2

Pyré vlijte do pekáče nebo je přímo do něj pomelte; pekáč si ale vyhraďte skutečně jen k tomuto účelu – stopy tuku z jiných jídel by povidla znehodnotily.

3

Troubu předehřejte na 175, horkovzdušnou na 155 stupňů; mírná teplota zabrání připalování.

4

K pomletým švestkám přidejte citronovou kůru, svitky skořice a badyán. Posypte želírovacím cukrem (napomůže rychlejšímu houstnutí – jinak byste museli dlouho čekat, než se odpaří šťáva ze švestek a přirozený cukr začne karamelizovat). Cukr vmíchejte do švestek.

5

Pekáč vložte do trouby a počkejte, až se směs rozbublá. Potom ji čas od času promíchávejte; zabráníte tak připalování cukru. Takto povidla vařte zhruba hodinu a půl – přesná doba závisí na druhu švestek a na tom, kolik v sobě mají šťávy. V mezičase důkladně umyjte sklenice a vypařte je vroucí vodou.

6

Jakmile jsou povidla hotová (jsou hustá, ale dají se dobře roztírat), vyjměte pekáč z trouby a jeho obsah přesuňte do sklenic. Povrch můžete poprášit hřebíčkem nebo zázvorem – postarají se o zajímavou chuť. Ihned uzavřete; používáte-li šroubovací uzávěry, obraťte sklenice dnem vzhůru, aby se víčka podtlakem přichytila.

7

Uchovejte na tmavém, chladném místě.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/9

Komentáře

Anonym

mám podobný recept na povidla,ale bez míchání. 5 kg pomletých švestek 1 kg cukru 1,5 dcl octa Vše zamícháme a necháme stát 24 hodin a pak pečeme v troubě 5 hodin / nebo podle hustoty/ bez míchání. Směs se nepřipaluje.

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit