5 nápadů, jak využít švestková povidla

sdílet:

Čekají vás letos koše plné švestek? Máme pro vás recept na nejlepší povidla bez míchání a k tomu pět dobrot, do kterých je můžete použít.

Nejprve uvařte plný hrnec povidel. Podle našeho receptu pro vás bude jejich příprava naprosto bezpracná a jednoduchá:

  1. Hromadu švestek vypeckujete a dáte do hrnce.
  2. Zasypete cukrem, zalijete čtvrtlitrem octa a to je všechno.
  3. Povidla se na mírném ohni uvaří sama i bez míchání. Vyzkoušejte náš jednoduchý recept.
  4. Hotová horká povidla přemístěte z hrnce do sklenic a zavíčkujte. Sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Po otočení zpátky by měla víčka podtlakem přilnout. Alternativně můžete sklenice s povidly pro jistotu zavařit.

Jak na domácí zavařování?

Více

Tradičně se povidla připravovala bez cukru, ten byl totiž drahý a nedostupný. Naopak povidla, která se vařila na plotně i několik dní a připravovala se z nějrůznějších druhů ovoce jako švestky, hrušky, trnky, třešně, dokud se ze nich nevyvařila všechna voda, byla zdrojem cukru a energie na zimu.

Nejlepší náplň? Povidlová!

A co s povidly? Pokud je uchráníte před nenechavci, kterým nebude stačit jen hrnec k vylízání, můžete s nimi:

Povidla mohou být také skvělou surovinou do makové náplně. Dodají ji texturu, vláčnost a skvělou chuť. Hodí se do tradičních buchet, tak jako náplň do litého kynutého koláče na plech či do frgálů.

Související recepty

Povidloň

Dokud ho neochutnáte, nepochopíte, čím nás tenhle ...

Související články

  • Novinky a zajímavosti

Povidla, nestárnoucí klasika české kuchyně

Připravovat domácí povidla byla kdysi velká událost, které se účastnila celá rodina. Lidé se sešli u toho, kdo vlastnil speciální povidlový kotel a při dlouhé, často až několik dní trvající práci se pečlivě střídali v míchání. První zmínku...
  • Tipy a triky

Jak správně uchovat zavařeniny

Těsně před plněním horkou směsí, jako je třeba džem, je lepší sklenice nahřát (např. v troubě při 100 °C), aby se hmota neochladila.U horkých sklenic a horkého obsahu stačí sklenici pevně zavíčkovat a obrátit dnem vzhůru; víčko díky...
Autor: Jana Kopřivová

Obchod Apetit