0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5 nápadů, jak využít švestková povidla

5 nápadů, jak využít švestková povidla
sdílet:

Čekají vás letos koše plné švestek? Máme pro vás recept na nejlepší povidla bez míchání a k tomu pět dobrot, do kterých je můžete použít.

Nejprve uvařte plný hrnec povidel. Podle našeho receptu pro vás bude jejich příprava naprosto bezpracná a jednoduchá:

  1. Hromadu švestek vypeckujete a dáte do hrnce.
  2. Zasypete cukrem, zalijete čtvrtlitrem octa a to je všechno.
  3. Povidla se na mírném ohni uvaří sama i bez míchání. Vyzkoušejte náš jednoduchý recept.
  4. Hotová horká povidla přemístěte z hrnce do sklenic a zavíčkujte. Sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Po otočení zpátky by měla víčka podtlakem přilnout. Alternativně můžete sklenice s povidly pro jistotu zavařit.

Tradičně se povidla připravovala bez cukru, ten byl totiž drahý a nedostupný. Naopak povidla, která se vařila na plotně i několik dní a připravovala se z nějrůznějších druhů ovoce jako švestky, hrušky, trnky, třešně, dokud se ze nich nevyvařila všechna voda, byla zdrojem cukru a energie na zimu.

Nejlepší náplň? Povidlová!

A co s povidly? Pokud je uchráníte před nenechavci, kterým nebude stačit jen hrnec k vylízání, můžete s nimi:

Povidla mohou být také skvělou surovinou do makové náplně. Dodají ji texturu, vláčnost a skvělou chuť. Hodí se do tradičních buchet, tak jako náplň do litého kynutého koláče na plech či do frgálů.

Související články

Vše o povidlech: Sladit či nesladit, péct či vařit?
  • Zajímavosti

Vše o povidlech: Sladit či nesladit, péct či vařit?

Komu úroda přála, tomu se plní mísy švestkami a dalším ovocem. Nejlepším způsobem, jak zpracovat ovoce a vybavit se zásobami na zimu, je zavařování. Jednou z nejlahodnějších variant jsou pak bezesporu povidla. Zajímá vás jejich příprava,...
Jak správně uchovat zavařeniny
  • Tipy a triky

Jak správně uchovat zavařeniny

Těsně před plněním horkou směsí, jako je třeba džem, je lepší sklenice nahřát (např. v troubě při 100 °C), aby se hmota neochladila.U horkých sklenic a horkého obsahu stačí sklenici pevně zavíčkovat a obrátit dnem vzhůru; víčko díky...
Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit