Čekají vás letos koše plné švestek? Máme pro vás recept na nejlepší povidla bez míchání a k tomu pět dobrot, do kterých je můžete použít.
Nejprve uvařte plný hrnec povidel. Podle našeho receptu pro vás bude jejich příprava naprosto bezpracná a jednoduchá:
- Hromadu švestek vypeckujete a dáte do hrnce.
- Zasypete cukrem, zalijete čtvrtlitrem octa a to je všechno.
- Povidla se na mírném ohni uvaří sama i bez míchání. Vyzkoušejte náš jednoduchý recept.
- Hotová horká povidla přemístěte z hrnce do sklenic a zavíčkujte. Sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Po otočení zpátky by měla víčka podtlakem přilnout. Alternativně můžete sklenice s povidly pro jistotu zavařit.
Tradičně se povidla připravovala bez cukru, ten byl totiž drahý a nedostupný. Naopak povidla, která se vařila na plotně i několik dní a připravovala se z nějrůznějších druhů ovoce jako švestky, hrušky, trnky, třešně, dokud se ze nich nevyvařila všechna voda, byla zdrojem cukru a energie na zimu.
Nejlepší náplň? Povidlová!
A co s povidly? Pokud je uchráníte před nenechavci, kterým nebude stačit jen hrnec k vylízání, můžete s nimi:
- plnit tradiční kynuté buchty
- plnit povidlové taštičky
- připravit sladkokyselé švestkové čatní, které skvěle ladí k sýrům a tmavému chlebu
- uvařit švestkovou omáčku k uzenému masu
- nachystat švestkový rozvar k přelití perníkové buchty
Povidla mohou být také skvělou surovinou do makové náplně. Dodají ji texturu, vláčnost a skvělou chuť. Hodí se do tradičních buchet, tak jako náplň do litého kynutého koláče na plech či do frgálů.