0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nejlepší švestková povidla
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4 / 5. Počet hodnocení: 31
Více než hodinu Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3444 kcal
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 788 g
Tuky 1 g
Vláknina 67 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Domácí švestková povidla mají pro nováčky několik překvapení: především nejsou fialově modrá, ale spíš hnědá. Časem tmavnou, a když je uvaříte správně, prakticky se nekazí, pouze ‚kamení‘. A ta chuť: sytá, osvěžující, výrazná! Naše úprava se nejvíc přibližuje tradičním povidlům.

Suroviny

švestky 3 kg
želírovací cukr 500 g
citronová kůra proužek
skořice 2 svitky
badyán 2 hvězdičky
zázvor (mletý)
nebo hřebíček

Postup

1

Švestky omyjte, osušte a vypeckujte. Umelte je v mixéru nebo v mlýnku na maso.

2

Pyré vlijte do pekáče nebo je přímo do něj pomelte; pekáč si ale vyhraďte skutečně jen k tomuto účelu – stopy tuku z jiných jídel by povidla znehodnotily.

3

Troubu předehřejte na 175, horkovzdušnou na 155 stupňů; mírná teplota zabrání připalování.

4

K pomletým švestkám přidejte citronovou kůru, svitky skořice a badyán. Posypte želírovacím cukrem (napomůže rychlejšímu houstnutí – jinak byste museli dlouho čekat, než se odpaří šťáva ze švestek a přirozený cukr začne karamelizovat). Cukr vmíchejte do švestek.

5

Pekáč vložte do trouby a počkejte, až se směs rozbublá. Potom ji čas od času promíchávejte; zabráníte tak připalování cukru. Takto povidla vařte zhruba hodinu a půl – přesná doba závisí na druhu švestek a na tom, kolik v sobě mají šťávy. V mezičase důkladně umyjte sklenice a vypařte je vroucí vodou.

6

Jakmile jsou povidla hotová (jsou hustá, ale dají se dobře roztírat), vyjměte pekáč z trouby a jeho obsah přesuňte do sklenic. Povrch můžete poprášit hřebíčkem nebo zázvorem – postarají se o zajímavou chuť. Ihned uzavřete; používáte-li šroubovací uzávěry, obraťte sklenice dnem vzhůru, aby se víčka podtlakem přichytila.

7

Uchovejte na tmavém, chladném místě.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/9

Komentáře

Anonym

mám podobný recept na povidla,ale bez míchání. 5 kg pomletých švestek 1 kg cukru 1,5 dcl octa Vše zamícháme a necháme stát 24 hodin a pak pečeme v troubě 5 hodin / nebo podle hustoty/ bez míchání. Směs se nepřipaluje.

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit