Domácí švestková povidla mají pro nováčky několik překvapení: především nejsou fialově modrá, ale spíš hnědá. Časem tmavnou, a když je uvaříte správně, prakticky se nekazí, pouze ‚kamení‘. A ta chuť: sytá, osvěžující, výrazná! Naše úprava se nejvíc přibližuje tradičním povidlům.
Suroviny
Postup
Švestky omyjte, osušte a vypeckujte. Umelte je v mixéru nebo v mlýnku na maso.
Pyré vlijte do pekáče nebo je přímo do něj pomelte; pekáč si ale vyhraďte skutečně jen k tomuto účelu – stopy tuku z jiných jídel by povidla znehodnotily.
Troubu předehřejte na 175, horkovzdušnou na 155 stupňů; mírná teplota zabrání připalování.
K pomletým švestkám přidejte citronovou kůru, svitky skořice a badyán. Posypte želírovacím cukrem (napomůže rychlejšímu houstnutí – jinak byste museli dlouho čekat, než se odpaří šťáva ze švestek a přirozený cukr začne karamelizovat). Cukr vmíchejte do švestek.
Pekáč vložte do trouby a počkejte, až se směs rozbublá. Potom ji čas od času promíchávejte; zabráníte tak připalování cukru. Takto povidla vařte zhruba hodinu a půl – přesná doba závisí na druhu švestek a na tom, kolik v sobě mají šťávy. V mezičase důkladně umyjte sklenice a vypařte je vroucí vodou.
Jakmile jsou povidla hotová (jsou hustá, ale dají se dobře roztírat), vyjměte pekáč z trouby a jeho obsah přesuňte do sklenic. Povrch můžete poprášit hřebíčkem nebo zázvorem – postarají se o zajímavou chuť. Ihned uzavřete; používáte-li šroubovací uzávěry, obraťte sklenice dnem vzhůru, aby se víčka podtlakem přichytila.
Uchovejte na tmavém, chladném místě.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Švestky 20x jinak aneb nejlepší švestkové recepty(34 receptů )
- Putování za švestkovou vůní(17 receptů )
- 40x povidla a co s nimi!(40 receptů )
- Na švestkách: 15 ověřených receptů se švestkami(15 receptů )
Komentáře