0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Švestky 20x jinak aneb nejlepší švestkové recepty

Švestky 20x jinak aneb nejlepší švestkové recepty
ZDROJ: Apetit

Švestky mají jednu velkou výhodu – díky své dokonale vyvážené sladkokyselé chuti totiž perfektně pasují do sladkých i slaných pokrmů. Osvěží salát, bublanině dodá potřebnou dávku šťavnatosti nebo doladí omáčku k masu. Pod článkem najdete 34 osvědčených švestkových receptů.

Tvaroh 

Tvaroh je oblíbenou surovinou české kuchyně. Používáme ho do koláčů a nejrůznějších dezetrů, do těsta na knedlíky nebo jen tak čerstvý na chléb.

  • Lahodný jemný tvaroh v kombinaci se sladkou jemně nakyslou osvěžující chutí švestek potěší i ty nejvytříbenější jazýčky. Tohle opejné duo bylo hvězdou kuchyně našich babiček a stejně je tomu i nadále.

Mák

Cizinci se často podivují nad tím, jak často se u nás v klasických jídlech využívá v zahraničí poměrně kontroverzní mák. Ovšem v našich luzích a hájích si bez něj neumíme představit nejeden dezert. Mák se často přídává ke švestkám do posypky nebo přímo do těsta. 

Bramborové těsto

Slané, trochu hutnější, ale přesto lahodně jemné těsto je pro švestky výborným společníkem. Pokud nejste úplně na sladké, jsou jídla z bramborového těsta a švestek pro vás to pravé.

  • Připravte klasické šišky nebo bramborové knedlíky (samozřejmě sypané mákem). Bramborové těsto krásně vyzdvyhne přirozenou chuť švestek.
 

Ořechy a oříšky

Vlašské, lískové, piniové nebo madle tvoří v pokrmu příjemný křupavý kontrast k měkkým švestkám. Navíc jídlu dodávají zemitou chuť a vůni. Ať už zvolíte jakékoliv, z výsledku rozhodně nebudete zklamaní.

Maso 

Švestky se nejlépe hodí k tučnějšímu drůbežímu masu jako je kachna nebo husa. Můžete z nich vytvořit lahodnou omáčku s vínem, přidávají se do nádivky nebo se jimi drůbež v pekáči podloží, stejně jako se často přidávají jablka či cibule.

  • Krom drůbeže si rozumí i s vepřovým – například slaninou nebo bůčkem.
 

Slivovice a jiné aromatické alkoholy

Švestky opilé slivovicí či jiným alkoholem tvoří výbornou třešničku na růžných zmrzlinových pohárech. Dají se krásně využít i na kousek obyčejného pečeného korpusu, který hned posunou na jinou úroveň. V zimě můžete na zahřátí vyzkoušet horkou švestku! Funguje zaručeně.

Jak švestky konzervovat

Snad jako všechny plody slivoní můžete i švestky nakládat, sušit, mrazit (doporučujeme vypeckovat) nebo jíst hned čerstvé.

  • Mražené můžete použít při pečení koláčů či přípravě omáček, sušené se hodí k masu.
  • Zavařené v kompotu zase vydrží ve spíži celou zimu.
  • Oblíbená povidla se zase hodí do koláčů, buchet, knedlíků nebo jen tak na mlsání lžičkou ze skleničky.

Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč