Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Švestky 20x jinak aneb nejlepší švestkové recepty

Švestky neodmyslitelně patří do klasické české kuchyně. Milujeme je v knedlících, koláčích a bublaninách, děláme z nich povidla a dokonce se z nich vyrábí snad nejpopulárnější česká pálenka – slivovice. Jak je nejlépe zúžitkovat a vychutnat si švestkovou sezonu naplno? Přínášíme vám ty nejlepší recepty redakce, které tuto báječnou surovinu oslavují.

K čemu se švestky nejlépe hodí

Fialové plody mají jednu velkou výhodu – díky své dokonale vyvážené sladkokyselé chuti totiž perfektně pasují do sladkých i slaných pokrmy. Švestky osvěží salát, bublanině dodá přesně tu potřebnou dávku šťavnatosti nebo doladí výtečnou omáčku k masu. Vaše kreativita má dveře otevřené, ale někdy se zkrátka vyplatí vsadit na jistotu a zvolit osvědčenou kombinaci. 

  • Tvaroh – Tvaroh je obecně velmi oblíbenou surovinou české kuchyně. Používáme ho do koláčů a nejrůznějších dezetrů, do těsta na knedlíky nebo jen tak čerstvý na chléb. Lahodný jemný tvaroh v kombinaci se sladkou jemně nakyslou osvěžující chutí švestek potěší i ty nejvytříbenější jazýčky. Tohle opejné duo bylo hvězdou kuchyně našich babiček a stejně je tomu i nadále. 
     
  • Mák – Cizinci se často podivují nad tím, jak často se u nás v klasických jídlech využívá v zahraničí poměrně kontroverzní mák. Ovšem v našich luzích a hájích si bez něj neumíme představit nejeden dezert. A všichni dobře víme, že z švestkovo-makového koláče opium opravdu nevyždímáme. Mák se často přídává ke švestkám do posypky nebo přímo do těsta. 
     
  • Bramborové těsto – Slané, trochu hutnější, ale přesto lahodně jemné těsto je pro švestky výborným společníkem. Pokud nejste úplně na sladké, jsou jídla z bramborového těsta a švestek pro vás to pravé. Připravte klasické šišky nebo bramborové knedlíky (samozřejmě sypané mákem). Bramborové těsto krásně vyzdvyhne přirozenou chuť švestek.

Šišky s mákem (2 v 1) a švestkovými povidly

Šišky z bramborového těsta si v redakci zamilovali všichni bez rozdílu.
  • Ořechy a oříšky – Vlašské, lískové, piniové nebo madle tvoří v pokrmu příjemný křupavý kontrast k měkkým švestkám. Navíc jídlu dodávají zemitou chuť a vůni. Ať už zvolíte jakékoliv, z výsledku rozhodně nebudete zklamaní. 
     
  • Maso – Švestky se nejlépe hodí k tučnějšímu drůbežímu masu jako je kachna nebo husa. Můžete z nich vytvořit lahodnou omáčku s vínem, přidávají se do nádivky nebo se jimi drůbež v pekáči podloží, stejně jako se často přidávají jablka či cibule. Krom drůbeže si rozumí i s vepřovým – například slaninou nebo bůčkem.

Nadívaná kachna na švestkách

Pro víc než čtyřčlennou rodinu by mohla být jedna kachna málo – když ji ale vykostíte a naplníte...
  • Slivovice a jiné aromatické alkoholy – Švestky opilé slivovicí či jiným alkoholem tvoří výbornou třešničku na růžných zmrzlinových pohárech. Dají se krásně využít i na kousek obyčejného pečeného korpusu, který hned posunou na jinou úroveň. V zimě můžete na zahřátí vyzkoušet horkou švestku! Funguje zaručeně.
     
  • Vanilka a med – Vanilka dodává orientální vůni a chuť. Med zase rozvine sladkost švestek a pomáhá krásné karamelizaci. Tahle kombinace oživí snad každý dežert. 

Jak švestky konzervovat

Snad jako všechny plody slivoní můžete i švestky nakládat, sušit, mrazit (doporučujeme vypeckovat) nebo jíst hned čerstvé. Čerstvé jsou samozřejmě nejlepší, ale nevydrží věčně. Mražené můžete použít při pečení koláčů či přípravě omáček, sušené se hodí k masu. Zavařené v kompotu zase vydrží ve spíži celou zimu. Oblíbená povidla se zase hodí do koláčů, buchet, knedlíků nebo jen tak na mlsání lžičkou ze skleničky. 

Povidla, nestárnoucí klasika české kuchyně

Komu úroda přála, tomu se dnes začínají plnit mísy a hrnce švestkami a dalším ovocem. Nejlepším způsobem, jak zpracovat...

Úvodní foto: Yulia Khlebnikova, Unsplash

REKLAMA

Přidat komentář