K čemu se švestky nejlépe hodí
Fialové plody mají jednu velkou výhodu – díky své dokonale vyvážené sladkokyselé chuti totiž perfektně pasují do sladkých i slaných pokrmy. Švestky osvěží salát, bublanině dodá přesně tu potřebnou dávku šťavnatosti nebo doladí výtečnou omáčku k masu. Vaše kreativita má dveře otevřené, ale někdy se zkrátka vyplatí vsadit na jistotu a zvolit osvědčenou kombinaci.
- Tvaroh – Tvaroh je obecně velmi oblíbenou surovinou české kuchyně. Používáme ho do koláčů a nejrůznějších dezetrů, do těsta na knedlíky nebo jen tak čerstvý na chléb. Lahodný jemný tvaroh v kombinaci se sladkou jemně nakyslou osvěžující chutí švestek potěší i ty nejvytříbenější jazýčky. Tohle opejné duo bylo hvězdou kuchyně našich babiček a stejně je tomu i nadále.
- Mák – Cizinci se často podivují nad tím, jak často se u nás v klasických jídlech využívá v zahraničí poměrně kontroverzní mák. Ovšem v našich luzích a hájích si bez něj neumíme představit nejeden dezert. A všichni dobře víme, že z švestkovo-makového koláče opium opravdu nevyždímáme. Mák se často přídává ke švestkám do posypky nebo přímo do těsta.
- Bramborové těsto – Slané, trochu hutnější, ale přesto lahodně jemné těsto je pro švestky výborným společníkem. Pokud nejste úplně na sladké, jsou jídla z bramborového těsta a švestek pro vás to pravé. Připravte klasické šišky nebo bramborové knedlíky (samozřejmě sypané mákem). Bramborové těsto krásně vyzdvyhne přirozenou chuť švestek.
- Ořechy a oříšky – Vlašské, lískové, piniové nebo madle tvoří v pokrmu příjemný křupavý kontrast k měkkým švestkám. Navíc jídlu dodávají zemitou chuť a vůni. Ať už zvolíte jakékoliv, z výsledku rozhodně nebudete zklamaní.
- Maso – Švestky se nejlépe hodí k tučnějšímu drůbežímu masu jako je kachna nebo husa. Můžete z nich vytvořit lahodnou omáčku s vínem, přidávají se do nádivky nebo se jimi drůbež v pekáči podloží, stejně jako se často přidávají jablka či cibule. Krom drůbeže si rozumí i s vepřovým – například slaninou nebo bůčkem.
- Slivovice a jiné aromatické alkoholy – Švestky opilé slivovicí či jiným alkoholem tvoří výbornou třešničku na růžných zmrzlinových pohárech. Dají se krásně využít i na kousek obyčejného pečeného korpusu, který hned posunou na jinou úroveň. V zimě můžete na zahřátí vyzkoušet horkou švestku! Funguje zaručeně.
- Vanilka a med – Vanilka dodává orientální vůni a chuť. Med zase rozvine sladkost švestek a pomáhá krásné karamelizaci. Tahle kombinace oživí snad každý dežert.
Jak švestky konzervovat
Snad jako všechny plody slivoní můžete i švestky nakládat, sušit, mrazit (doporučujeme vypeckovat) nebo jíst hned čerstvé. Čerstvé jsou samozřejmě nejlepší, ale nevydrží věčně. Mražené můžete použít při pečení koláčů či přípravě omáček, sušené se hodí k masu. Zavařené v kompotu zase vydrží ve spíži celou zimu. Oblíbená povidla se zase hodí do koláčů, buchet, knedlíků nebo jen tak na mlsání lžičkou ze skleničky.
Úvodní foto: Yulia Khlebnikova, Unsplash
Přidat komentář