
Tvarohová zmrzlina s povidly či švestkami
Do 20 minut
Velmi snadné
Švestky mají jednu velkou výhodu – díky své dokonale vyvážené sladkokyselé chuti totiž perfektně pasují do sladkých i slaných pokrmů. Osvěží salát, bublanině dodá potřebnou dávku šťavnatosti nebo doladí omáčku k masu. Pod článkem najdete 34 osvědčených švestkových receptů.
Tvaroh je oblíbenou surovinou české kuchyně. Používáme ho do koláčů a nejrůznějších dezetrů, do těsta na knedlíky nebo jen tak čerstvý na chléb.
Cizinci se často podivují nad tím, jak často se u nás v klasických jídlech využívá v zahraničí poměrně kontroverzní mák. Ovšem v našich luzích a hájích si bez něj neumíme představit nejeden dezert. Mák se často přídává ke švestkám do posypky nebo přímo do těsta.
Slané, trochu hutnější, ale přesto lahodně jemné těsto je pro švestky výborným společníkem. Pokud nejste úplně na sladké, jsou jídla z bramborového těsta a švestek pro vás to pravé.
Vlašské, lískové, piniové nebo madle tvoří v pokrmu příjemný křupavý kontrast k měkkým švestkám. Navíc jídlu dodávají zemitou chuť a vůni. Ať už zvolíte jakékoliv, z výsledku rozhodně nebudete zklamaní.
Švestky se nejlépe hodí k tučnějšímu drůbežímu masu jako je kachna nebo husa. Můžete z nich vytvořit lahodnou omáčku s vínem, přidávají se do nádivky nebo se jimi drůbež v pekáči podloží, stejně jako se často přidávají jablka či cibule.
Švestky opilé slivovicí či jiným alkoholem tvoří výbornou třešničku na růžných zmrzlinových pohárech. Dají se krásně využít i na kousek obyčejného pečeného korpusu, který hned posunou na jinou úroveň. V zimě můžete na zahřátí vyzkoušet horkou švestku! Funguje zaručeně.
Snad jako všechny plody slivoní můžete i švestky nakládat, sušit, mrazit (doporučujeme vypeckovat) nebo jíst hned čerstvé.
Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food