Nová registrace Zapomenuté heslo

Švestky 20x jinak aneb nejlepší švestkové recepty

12. 9. 2020
Litá buchta se švestkami
Apetit

Švestky mají jednu velkou výhodu – díky své dokonale vyvážené sladkokyselé chuti totiž perfektně pasují do sladkých i slaných pokrmů. Osvěží salát, bublanině dodá potřebnou dávku šťavnatosti nebo doladí omáčku k masu. Pod článkem najdete 34 osvědčených švestkových receptů.

Tvaroh 

Tvaroh je oblíbenou surovinou české kuchyně. Používáme ho do koláčů a nejrůznějších dezetrů, do těsta na knedlíky nebo jen tak čerstvý na chléb.

  • Lahodný jemný tvaroh v kombinaci se sladkou jemně nakyslou osvěžující chutí švestek potěší i ty nejvytříbenější jazýčky. Tohle opejné duo bylo hvězdou kuchyně našich babiček a stejně je tomu i nadále.

Tvarohová zmrzlina s povidly či švestkami

Tvarohová zmrzlina s povidly či švestkami

< 20 min
4.6(24x)
Přečíst recept

Mák

Cizinci se často podivují nad tím, jak často se u nás v klasických jídlech využívá v zahraničí poměrně kontroverzní mák. Ovšem v našich luzích a hájích si bez něj neumíme představit nejeden dezert. Mák se často přídává ke švestkám do posypky nebo přímo do těsta. 

Šišky s mákem (2 v 1) a švestkovými povidly

Šišky s mákem (2 v 1) a švestkovými povidly

< 75 min
4(27x)
Přečíst recept

Bramborové těsto

Slané, trochu hutnější, ale přesto lahodně jemné těsto je pro švestky výborným společníkem. Pokud nejste úplně na sladké, jsou jídla z bramborového těsta a švestek pro vás to pravé.

Náš tip: Připravte si švestkové bramborové knedlíky podle našeho videoreceptu

 
  • Připravte klasické šišky nebo bramborové knedlíky (samozřejmě sypané mákem). Bramborové těsto krásně vyzdvyhne přirozenou chuť švestek

Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Švestkové knedlíky z bramborového těsta

< 45 min
4(81x)
Přečíst recept

Ořechy a oříšky

Vlašské, lískové, piniové nebo madle tvoří v pokrmu příjemný křupavý kontrast k měkkým švestkám. Navíc jídlu dodávají zemitou chuť a vůni. Ať už zvolíte jakékoliv, z výsledku rozhodně nebudete zklamaní.

Džem ze švestek s ořechy a rumem

Džem ze švestek s ořechy a rumem

< 30 min
4.2(41x)
Přečíst recept

Maso 

Švestky se nejlépe hodí k tučnějšímu drůbežímu masu jako je kachna nebo husa. Můžete z nich vytvořit lahodnou omáčku s vínem, přidávají se do nádivky nebo se jimi drůbež v pekáči podloží, stejně jako se často přidávají jablka či cibule.

  • Krom drůbeže si rozumí i s vepřovým – například slaninou nebo bůčkem.

Nadívaná kachna na švestkách

Nadívaná kachna na švestkách

> 60 min
4.5(16x)
Přečíst recept

Slivovice a jiné aromatické alkoholy

Švestky opilé slivovicí či jiným alkoholem tvoří výbornou třešničku na růžných zmrzlinových pohárech. Dají se krásně využít i na kousek obyčejného pečeného korpusu, který hned posunou na jinou úroveň. V zimě můžete na zahřátí vyzkoušet horkou švestku! Funguje zaručeně.

svestkovy kolac

Švestkový koláč s rumem

> 60 min
3.5(36x)
Přečíst recept

Jak švestky konzervovat

Snad jako všechny plody slivoní můžete i švestky nakládat, sušit, mrazit (doporučujeme vypeckovat) nebo jíst hned čerstvé.

  • Mražené můžete použít při pečení koláčů či přípravě omáček, sušené se hodí k masu.
  • Zavařené v kompotu zase vydrží ve spíži celou zimu.
  • Oblíbená povidla se zase hodí do koláčů, buchet, knedlíků nebo jen tak na mlsání lžičkou ze skleničky.

Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food

Recepty

Sdílet kolekci receptů

Sezona Představení suroviny Jak na to Rychlé dezerty Rychlé pečení Ovoce Z ovoce Na neděli

Podobné kolekce receptů