0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Špaldové halušky se zelím a špekem

Špaldové halušky se zelím a špekem

4.5 / 5. Počet hodnocení: 11
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1576 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 175 g
Tuky 41 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle stoprocentně zdravé biojídlo je přímo nabité senzačními chutěmi. Uzený tempeh (lisovaný sójový tvaroh) nahradí špek – a výrazná chuť špaldové mouky dodá haluškám nový půvab.

Suroviny

olej
kvalitní, např. sezamový
celer 1 ks
malý, oloupaný, nakrájený na kostky
tempeh 300 g
jarní cibulka 1 ks
nakrájená
zelí bílé 250 g
nakrájené
sůl
na dochucení
ocet
na dochucení
cukr
na dochucení
máslo
přepuštěné, nemusí být
Na halušky
mouka špaldová hladká 100 g
hladké, celozrnné
mouka špaldová hladká 100 g
hrubá, celozrnná, lze nahradit špaldovou krupicí
vejce 1 ks
sůl 1 špetka
muškátový oříšek 1 špetka
strouhaný

Postup

1

Na lžíci oleje osmahněte v pánvi celer a uzený tempeh. Dejte stranou.

2

Do pánve vsypte nakrájenou cibulku a osmahněte na ní zelí. Osolte a krátce poduste; chuť případně dotáhněte trochou octa a cukru.

3

Ve velkém hrnci dejte vařit vodu a v míse smíchejte suroviny na halušky a tolik vody, aby vzniklo velmi husté těsto. Až začne voda vřít, protlačujte do ní přes speciální struhadlo s kulatými otvory halušky. Povařte tři až čtyři minuty – raději postupně než všechny najednou.

4

Potom je vyjměte děrovanou naběračkou a ihned vložte do hrnce s ledovou vodou, případně propláchněte.

5

Před podáváním je osmahněte na pánvi na troše kvalitního oleje nebo přepuštěného másla. Podávejte s dušeným zelím a ‚špekem‘ z celeru a tempehu (pro příznivce klasiky: v kvalitě bio je už k mání i klasická slanina nebo šunka!).

Pšenka vám pokvete
…a imunitní systém poděkuje, pokud si oblíbíte pšenici pluchatou neboli špaldu. Kdysi běžná obilnina se dnes rychle vrací i do širší prodejní sítě (např. Bioharmonie, 1 kg za cca 34 Kč). Mouka má příjemnou, jemně oříškovou chuť, její lepek je lehce stravitelný a špaldové pečivo nenadýmá. Navíc se z ní dobře peče, jíška získá sytou chuť i barvu a z krupice je skvělá kaše.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/3

Komentáře

Anonym

Kupuje se v bioobchodech, já ho například kupuji v toulcově dvoře - www.toulcuvdvur.cz a je to vážně dobrota

Apetit magazín

Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den
  • Tipy redakce

Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den

Růst cen potravin nenahrává drahým surovinám, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto...
Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč