Na přípravě brynzových halušek není nic těžkého, ale je třeba mít kvalitní suroviny a dodržet správný postup.
odle receptu Stana Bakalára. Jsou božské!
Uvařte si halušky s brynzou pBrambory tvoří základ těsta a jejich výběr je velmi důležitý
- Na halušky používejte zásadně staré moučné brambory, označené jako varný typ C. Nové brambory obsahují moc vody a málo škrobu. Přednost dejte kvalitním bramborám od farmářů, kromě jiného mají lepší chuť. A nezapomeňte, že i u stejné odrůdy se v každém roce může trochu lišit obsah vody a škrobu.
Brynza povznáší prostý pokrm do nebeských výšin
- Tento typický slovenský ovčí sýr je příjemně slaný a jemně štiplavý. Jeho chuť se mírně liší podle ročních období.
- Nejlepší bývá tzv. májová brynza. Protože si ovce v květnu pochutnávají na svěže zelených loukách, je májová brynza jemná a plná chutí a vůní rozkvetlých luk. S příchodem jara mají ovce dostatek pastvy i mléka, a tak může být májová brynza vyrobena čistě z ovčího mléka (do zimní se přidává kravské mléko).
- Nejlepší brynza pochází z okolí Liptova. V Praze ji koupíte v podchodu metra Hradčanská nebo v nákupním centru Letňany či Chodov (www.bacovskesyry.sk).
Slanina je nejlepší domácí nebo z trhu od farmářů
Stano Bakalár, který nám prozradil recept z úvodu, doporučuje gazdovskou slaninu od stejného dodavatele jako brynzu. Slanina má typickou a výraznou chuť a je vyráběna klasickým způsobem. Opékat ji lze i na sádle, ale olej je podle Stana lepší, protože netuhne.
Hladká mouka těsto dobře váže
Množství se řídí vždy druhem brambor, přisypávejte ji postupně a udělejte zkoušku, jestli se těsto nerozváří ani není moc tuhé.
Olej je na opékání slaniny lepší než sádlo
Stačit ho budou 2 až 3 lžíce.