0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Naučte se brynzové halušky

brynzové halušky
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Na přípravě brynzových halušek není nic těžkého, ale je třeba mít kvalitní suroviny a dodržet správný postup.

 

Uvařte si halušky s brynzou podle receptu Stana Bakalára. Jsou božské!

Brambory tvoří základ těsta a jejich výběr je velmi důležitý

  • Na halušky používejte zásadně staré moučné brambory, označené jako varný typ C. Nové brambory obsahují moc vody a málo škrobu. Přednost dejte kvalitním bramborám od farmářů, kromě jiného mají lepší chuť. A nezapomeňte, že i u stejné odrůdy se v každém roce může trochu lišit obsah vody a škrobu.

Brynza povznáší prostý pokrm do nebeských výšin

  • Tento typický slovenský ovčí sýr je příjemně slaný a jemně štiplavý. Jeho chuť se mírně liší podle ročních období.
  • Nejlepší bývá tzv. májová brynza. Protože si ovce v květnu pochutnávají na svěže zelených loukách, je májová brynza jemná a plná chutí a vůní rozkvetlých luk. S příchodem jara mají ovce dostatek pastvy i mléka, a tak může být májová brynza vyrobena čistě z ovčího mléka (do zimní se přidává kravské mléko).
  • Nejlepší brynza pochází z okolí Liptova. V Praze ji koupíte v podchodu metra Hradčanská nebo v nákupním centru Letňany či Chodov (www.bacovskesyry.sk).

Slanina je nejlepší domácí nebo z trhu od farmářů

Stano Bakalár, který nám prozradil recept z úvodu, doporučuje gazdovskou slaninu od stejného dodavatele jako brynzu. Slanina má typickou a výraznou chuť a je vyráběna klasickým způsobem. Opékat ji lze i na sádle, ale olej je podle Stana lepší, protože netuhne.

Hladká mouka těsto dobře váže

Množství se řídí vždy druhem brambor, přisypávejte ji postupně a udělejte zkoušku, jestli se těsto nerozváří ani není moc tuhé.

Olej je na opékání slaniny lepší než sádlo

Stačit ho budou 2 až 3 lžíce.

suroviny na brynzové halušky

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit