0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Naučte se nejlepší brynzové halušky

Halušky
ZDROJ: kunanesenanuk/Unsplash
sdílet:

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše chuťové buňky nenechá chladé.

Brambory tvoří základ těsta a jejich výběr je velmi důležitý

  • Na halušky používejte zásadně staré moučné brambory, označené jako varný typ C. Nové brambory obsahují moc vody a málo škrobu. Přednost dejte kvalitním bramborám od farmářů, kromě jiného mají lepší chuť. A nezapomeňte, že i u stejné odrůdy se v každém roce může trochu lišit obsah vody a škrobu.
  • Co se týče výběru mouky, hladká těsto dobře váže. Množství se řídí vždy druhem brambor, přisypávejte ji postupně a udělejte zkoušku, jestli se těsto nerozváří ani není moc tuhé.

Brynza povznáší prostý pokrm do nebeských výšin

  • Tento typický slovenský ovčí sýr je příjemně slaný a jemně štiplavý. Jeho chuť se mírně liší podle ročních období.
  • Nejlepší bývá tzv. májová brynza. Protože si ovce v květnu pochutnávají na svěže zelených loukách, je májová brynza jemná a plná chutí a vůní rozkvetlých luk. S příchodem jara mají ovce dostatek pastvy i mléka, a tak může být májová brynza vyrobena čistě z ovčího mléka (do zimní se přidává kravské mléko).
  • Nejlepší brynza pochází z okolí Liptova.

Slanina je nejlepší domácí nebo z trhu od farmářů

Stano Bakalár, jehož recept na halušky najdete níže, doporučuje gazdovskou slaninu od stejného dodavatele jako brynzu. Slanina má typickou a výraznou chuť a je vyráběna klasickým způsobem. Opékat ji lze i na sádle, ale olej je podle Stana lepší, protože netuhne.

Další tipy

  • Olej je na opékání slaniny lepší než sádlo – stačit ho budou 2 až 3 lžíce.
  • Uvařte si halušky s brynzou podle receptu Stana Bakalára. Jsou opravdu božské!

Zdroj informací: časopis Apetit

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč