Hodnocení receptu
Průměr: 2.5 ()
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3960 kcal
Bílkoviny 116 g
Cukr 396 g
Tuky 210 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Kdyby nebyl Robert Vano světovým fotografem, byl by světovým kuchařem. Abyste o tom byli skálopevně přesvědčeni, stačí ochutnat jeho kosmopolitní verzi slovenských halušek, ovoněných bazalkou. Připravují se z čerstvě vařených brambor, a proto jsou tak jemné a nadýchané. Žádná zátěž pro žaludek – a koncert pro chuťové pohárky!

Suroviny

brambory 1 kg
mouka pšeničná polohrubá 250 g
brynza 300 g
smetana ke šlehání 400 ml
bazalka hrst
čerstvá
sůl
pepř
1. Uvařte brambory, sceďte je, oloupejte a nechte trochu vychladnout.
 



2. Brambory prolisujte anebo nastrouhejte. K bramborám přisypte mouku a spojte je v jednu hmotu. Přesuňte ji na pracovní plochu a dobře propracujte. Utvořte placku, rozkrájejte ji na pruhy a z nich odkrajujte kousky. Vidličkou utvořte zdobné rýhy a halušky vsyp­te do hrnce s vroucí osolenou vodou. Míchejte, aby se nepřilepily ke dnu. Až (po pár minutách) vyplavou na hladinu, je hotovo. Brynzu dejte do kastrolu na mírný oheň, zalijte smetanou a krátce prohřejte, až vznikne hladká omáčka; případně dochuťte pepřem. Částí přelijte halušky a posypte je bazalky.
 
NĚCO NAVÍC
Klasická verze halušek se má kromě brynzy moc ráda se šťavnatou, dokřupava vysmaženou slaninou. Robert ji doporučuje zejména k zachmuřeným zimním dnům; v létě dává přednost bazalce. 

Komentáře

Anonym

Tento recept mě nalákal, ale i přes přesné dodržení receptu, se mi halušky úplně rozvařily. Nevíte čím to je?

Anonym

může to být kvalitou brambor. Asi je důležité, jestli je to A,B nebo C typ. Jinak nevím.

Anonym

Možná to bude i množstvím mouky, u nás doma děláme halušky z nastrouhaných syrových brambor, ale mouku přidávám až dokud se nerozvářejí.

Anonym

slovenské halušky-ani cestom ani prípravou...používajú sa surové zemiaky a hlavne nemožu sa po vhádzaní do vriacej vody predsa miešať-inak sa úplne rozpliznú...toto sa fakt nepodarilo...

Anonym

Ked tieto halušky prezentujete ako slovenské nečudujem sa že to že to cudzincom nechutí. Maju tam byť surové zemiaky ktore obsahuju škrob ktorý bráni tomu aby sa nerozpadávali.Potom tam netreba dať vajce.Tam nema čo hladať bazalka a sladka smotana a ked tak kyslá.Ten recept je český bramborový knedlík iného tvaru.

Anonym

Našla jsem si enhle recept a měla radost, že je z vařených brambor. Jen co jsem si však přečetla Vaše přízpěvky, tak váhám.....No, jdu na to a pak se uvidí:))))

Anonym

Tak mě napadlo...A co vejce? Nějak mi tam v tom receptu chybí....

Obchod Apetit