0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Halušky s brynzou

Halušky s brynzou

4.4 / 5. Počet hodnocení: 129
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3255 kcal
Bílkoviny 114 g
Sacharidy 340 g
Tuky 157 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ve Slezsku se podobně jako na Slovensku jedí halušky s brynzou nebo se zelím.

Suroviny

brambory 750 g
varný typ C, oloupané
mouka pšeničná polohrubá 250 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
vejce 1 ks
anglická slanina 150 g
v celku, nakrájená na kostičky
brynza 200 g
smetana ke šlehání 100 ml
petrželka 1 hrst
nasekaná

Postup

1

Brambory nastrouhejte najemno a pak je ještě rozmixujte.

2

Slijte přebytečnou tekutinu, osolte je, přidejte vejce a vmíchejte tolik mouky, abyste získali řídké těsto; konzistencí by mělo připomínat těsto na lívance nebo řídkou bramborovou kaši.

3

Protlačujte ho postupně do vroucí osolené vody speciálním sítem na halušky s velkými oky a opatrně zamíchejte.

4

Když halušky vyplavou na povrch, vyberte je sítkem (asi po 4–5 minutách) a uvařte další várku.

5

Mezitím opečte slaninu dočervena.

6

Brynzu rozmíchejte se smetanou dohladka a opepřete.

 
7

Scezené horké halušky promíchejte s brynzou a na talířích přelijte rozškvařenou slaninou a posypte petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Anglickou slaninu můžete nahradit tradičnější uzenou bílou slaninou. Pokud nemáte brynzu, použijte kozí sýr.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/10

Komentáře

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit