0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Halušky s brynzou

Halušky s brynzou

4.4/5 Počet hodnocení: 141
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3147 kcal
Bílkoviny 120 g
Sacharidy 340 g
Tuky 142 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ve Slezsku se podobně jako na Slovensku jedí halušky s brynzou nebo se zelím.

Suroviny

varný typ C, oloupané
mouka pšeničná polohrubá 250 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
vejce 1 ks
nebo anglická, na kostičky
brynza 200 g
petrželka 1 hrst
nasekaná

Postup

1

Brambory nastrouhejte najemno a pak je ještě rozmixujte.

2

Slijte přebytečnou tekutinu, osolte je, přidejte vejce a vmíchejte tolik mouky, abyste získali řídké těsto; konzistencí by mělo připomínat těsto na lívance nebo řídkou bramborovou kaši.

3

Protlačujte ho postupně do vroucí osolené vody speciálním sítem na halušky s velkými oky a opatrně zamíchejte.

4

Když halušky vyplavou na povrch, vyberte je sítkem (asi po 4–5 minutách) a uvařte další várku.

5

Mezitím opečte slaninu dočervena.

6

Brynzu rozmíchejte se smetanou dohladka a opepřete.

 
7

Scezené horké halušky promíchejte s brynzou a na talířích přelijte rozškvařenou slaninou a posypte petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Anglickou slaninu můžete nahradit tradičnější uzenou bílou slaninou. Pokud nemáte brynzu, použijte kozí sýr.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/10

Komentáře

Šárka Kobzová

Recept je super. Jen počítám 80-100g brynzy na člověka jinak jsou halusky docela suché. A vynechávám smetanu

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...