Ve Slezsku se podobně jako na Slovensku jedí halušky s brynzou nebo se zelím. Jejich příprava je rychlá, snadná a levná – proto není potřeba kupovat práškové polotovary, neušetří vám totiž maximálně pár minut.
Suroviny
Postup
Oškrábané brambory nastrouhejte najemno a pak je ještě rozmixujte.
Slijte přebytečnou tekutinu, osolte je, přidejte vejce a vmíchejte tolik mouky, abyste získali řídké těsto; konzistencí by mělo připomínat těsto na lívance nebo řídkou bramborovou kaši.
Protlačujte ho postupně do vroucí osolené vody speciálním sítem na halušky s velkými oky a opatrně zamíchejte. Pokud síto nemáte, můžete z těsta na prkénku odkrajovat nožem kousky a shazovat je jeden po druhém do vroucí vody.
Když halušky vyplavou na povrch, vyberte je sítkem (asi po 4 – 5 minutách) a uvařte další várku.
Mezitím opečte slaninu.
Brynzu rozmíchejte se smetanou dohladka a opepřete.
Scezené horké halušky promíchejte s brynzou a na talířích přelijte rozškvařenou slaninou a posypte petrželkou.
NĚCO NAVÍC
Anglickou slaninu můžete nahradit tradičnější uzenou bílou slaninou. Pokud nemáte brynzu, použijte kozí sýr.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Halušky a strapačky: Patří do nich vejce a brambory? (9 receptů )
- Krajové speciality z brambor jako tip na rychlé a chutné večeře. Připravte si prostá jídla našich předků(18 receptů )
- Týdenní úsporná kuchařka 10. díl: Zapečený květák jako český evergreen vs. španělská tortilla de patatas(9 receptů )
- 22 receptů s uzeným masem(24 receptů )
- Chlupaté knedlíky: Dokonalá bramborová příloha i hlavní chod za pár korun(8 receptů )
Komentáře
Recept je super. Jen počítám 80-100g brynzy na člověka jinak jsou halusky docela suché. A vynechávám smetanu