Ve Slezsku se podobně jako na Slovensku jedí halušky s brynzou nebo se zelím.
Suroviny
Postup
Brambory nastrouhejte najemno a pak je ještě rozmixujte.
Slijte přebytečnou tekutinu, osolte je, přidejte vejce a vmíchejte tolik mouky, abyste získali řídké těsto; konzistencí by mělo připomínat těsto na lívance nebo řídkou bramborovou kaši.
Protlačujte ho postupně do vroucí osolené vody speciálním sítem na halušky s velkými oky a opatrně zamíchejte.
Když halušky vyplavou na povrch, vyberte je sítkem (asi po 4–5 minutách) a uvařte další várku.
Mezitím opečte slaninu dočervena.
Brynzu rozmíchejte se smetanou dohladka a opepřete.
Scezené horké halušky promíchejte s brynzou a na talířích přelijte rozškvařenou slaninou a posypte petrželkou.
NĚCO NAVÍC
Anglickou slaninu můžete nahradit tradičnější uzenou bílou slaninou. Pokud nemáte brynzu, použijte kozí sýr.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Chlupaté knedlíky: Dokonalá příloha z brambor i hlavní chod za pár korun(8 receptů)
- Halušky a strapačky: Patří do nich vejce a brambory? (9 receptů)
- 22 receptů s uzeným masem(24 receptů)
- Krajové speciality z brambor jako tip na rychlé večeře: Připravte si chutná a prostá jídla našich předků(19 receptů)
- Týdenní úsporná kuchařka 10. díl: Zapečený květák jako český evergreen vs. španělská tortilla de patatas(9 receptů)
Komentáře
Šárka Kobzová
02.02.2019 15:44
Recept je super. Jen počítám
Recept je super. Jen počítám 80-100g brynzy na člověka jinak jsou halusky docela suché. A vynechávám smetanu