Zelenina v těstíčku (tempura) se sójovou omáčkou

zeleninova tempura
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Zelenina v těstíčku (tempura) se sójovou omáčkou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.7 ()
Do 30 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 573 kcal
Bílkoviny 23 g
Sacharidy 95 g
Tuky 2 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křupavé dobrůtky v japonském stylu se stejně skvěle hodí jako chuťovka i jako hlavní chod pro ty, kdo neradi maso.

Suroviny

zelenina 600 g
(kombinace brokolice, baklažán, červená paprika, brambory, možno houby), nakrájená na sousta
arašídový olej
lze nahradit slunečnicovým
Na těstíčko tempura
mouka pšeničná hladká 80 g
mouka kukuřičná 1 PL
sůl mořská 0.5 ČL
jemná
200 ml
minerálka ledová sycená
led 1 kostka
Na omáčku
sójová omáčka 3 PL
vinný ocet bílý 3 PL
3 PL
cherry
1 PL
světle hnědý cukr
mouka kukuřičná 1 ČL
sůl a pepř
na dochucení

Postup

1
Předehřejte troubu na 150, horkovzdušnou na 130 stupňů.
2
V misce smíchejte přísady na omáčku.
3
Pak si připravte těstíčko: oba druhy mouky a sůl přesijte do velké mísy. Metlou opatrně přimíchejte studenou minerálku spolu s několika kostkami ledu. Nemíchejte příliš – pár hrudek nehraje roli.
4
Plech vyložte kuchyňským papírem. V hrnci nebo woku začněte rozehřívat olej – měl by sahat asi do třetiny výšky. Mějte při ruce děrovanou naběračku.
5
Když olej dosáhne asi 190 °C, namáčejte kousky připravené zeleniny v těstíčku a ihned vkládejte do rozpáleného oleje. Nevhazujte do něj příliš mnoho kousků najednou, zchladil by se a zelenina by se nemohla správně osmažit. Smažte ji asi dvě minuty, dokud nebude lehce zlatá a křupavá.
6
Poté nechte přebytečný tuk okapat na kuchyňském papíru nebo ubrousku.
7

Postupně osmažte všechno (nezapomeňte: před každou další várkou je třeba olej znovu rozpálit!).

Tip: Kousky zeleniny uchováte křupavé a teplé v troubě s lehce pootevřenými dvířky. Nejlépe chutnají ještě teplé, namočené do omáčky.

Komentáře

Anonym

Tempura je genialni jidlo, jednoduche a velmi chutne.Diky za tento recept.

Anonym

Nechybí náhodou v receptu na těstíčko vejce?

Apetit magazín

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další
  • Koktejl

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další

Vařit bez soli je vážně umění, a tak stěží najdeme kuchyni, která by se jí vyhýbala. I špetka umí zvýraznit chuť masa či vyvážit sladkost dezertu. Prozradíme vám, jakou sůl vybrat na steak a jakou do zmrzliny i proč vyzkoušet himalájskou...
4 základní rady, jak vařit dietně
  • Tipy a triky

4 základní rady, jak vařit dietně

Svou váhu začínají řešit lidé nejen se začátkem nového roku. Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze...
Komerční sdělení
Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!
  • Soutěže

Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!

Blíží se Valentýn, což je báječná příležitost hřešit v podobě mlsání. Ať už plánujete obdarovat jedlým vyznáním lásky sebe, nebo svoji drahou polovičku, my pro vás máme lákavé řešení. ...

Obchod Apetit