Recepty se sherry
Sherry řadíme mezi tzv. fortifikovaná vína, podobně jako například portská. To znamená, že se do něj přidává destilát, obvykle brandy. Původ sherry je třeba hledat ve španělské Andalusii. V kulinářské oblasti ho bohatě využijete, například při přípravě omáček, polévek, dezertů, do marinád nebo pod maso.
...
- Sherry se skvěle hodí do omáček ke steaku, přidává se také typicky do francouzské cibulačky. Při přípravě chlazených dezertů, jako je například trifle, dodá kapka sherry správnou chuť.
- Přestože v minulosti se sherry vyrábělo z více než stovky odrůd, dnes se k jeho výrobě používají tři bílé odrůdy: Palomino, Pedro Ximenéz a Moscatel.
- Sherry obsahuje 15 – 22% alkoholu. Toto víno zraje minimálně 3 roky v dřevěných sudech po whisky.
Celý popis