Jak rozpálit olej na smažení

smazeni
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:
Poradíme vám, jak správně rozpálit olej, abyste smažili co nejefektivněji.

Hluboký kastrol naplňte ze 2/3 olejem a dejte na střední oheň. Nejefektivnější smažení je při 195 °C. Když je teplota nízká, potravina nasákne olejem; při příliš vysoké se jídlo na povrchu spálí a uvnitř zůstane syrové.

Nemáte-li teploměr, můžete k testu použít kousky světlého chleba. Až se olej zahřeje, vhoďte je do něj a 15–30 vteřin smažte. Pokud zezlátne, olej je správně teplý. Pokud ne, olej ještě není dost žhavý. Jestli se naopak spálí rychle, olej je rozehřátý příliš.
 

Vyšlo v časopise Apetit.

Související články

Otázky & odpovědi: smažení koblih
  • Tipy a triky

Otázky & odpovědi: smažení koblih

Jaký tuk je nejlepší na smažení koblih? Nesolené sádlo, popřípadě sádlo ve směsi s olejem vhodným na smažení (včetně pro nás nezvyklého olivového či arašídového), nebo olej samotný. Tradiční možností je i přepuštěné máslo. Počítejte s...
Knedlíčky a smažený hrášek vyšperkují každou polévku
  • Tipy a triky

Knedlíčky a smažený hrášek vyšperkují každou polévku

Není nad pořádný silný vývar nebo hustou krémovou polévku. V Čechách je zvykem, že se polévka podává před hlavním jídlem, aby připravila naše trávení na další chod. Někdy si ji také rádi dáme jako svačinu nebo lehkou večeři. Jak...
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit