0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Babiččiny polévkové nudličky

Babiččiny polévkové nudličky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Babiččiny polévkové nudličky

4.2 / 5. Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 605 kcal
Bílkoviny 25 g
Sacharidy 98 g
Tuky 12 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Navzdory titulku nemusíte s přípravou domácích nudlí čekat až na důchod nebo vnoučata, případně na obojí. Připravili byste se o dobrotu, která se dá (s trochou trpělivosti) hravě zvládnout. Tady je osvědčený domácí návod.

Suroviny

vejce 1 ks
co největší
voda 1 PL
mouka pšeničná hrubá 130 g
může být i více

Postup

1

Na vál nasypte mouku, udělejte do ní důlek a do něj vylijte vejce, které jste v misce rozšlehali s vodou. Nejprve začněte těsto zpracovávat od středu pomocí nože, a teprve když už to půjde těžce, zapojte ruce. Vypracujte tužší těsto; pokud je třeba, přidejte ještě trochu mouky. Je důležité, aby se těsto nelepilo. Hněťte tak dlouho, až bude mít sametovou konzistenci. Těsto nechte tak čtvrt hodiny odpočívat pod navlhčenou utěrkou.

2

Rozdělte těsto na poloviny a vyválejte na co nejtenčí pláty. Vál čas od času poprašte moukou, ale jen tolik, aby se na něj těsto nelepilo. Občas pláty obraťte. Válejte od středu ven a buď směry střídejte, nebo těstem otáčejte, aby se netvořily záhyby. Plát by měl být nakonec tak tenký, aby pod ním prosvítalo dřevo válu nebo vzorek utěrky.

3

Rozválené těsto si teď potřebuje odpočinout, a hlavně proschnout. Nejlíp to jde na utěrce a za přístupu vzduchu, proto se suší přehozené přes opěradlo židle. Během schnutí, které trvá asi 30–45 minut, můžete pláty jednou či dvakrát otočit.

4

Jakmile těsto připomíná silnější pergamen, nakrájejte je na pruhy o šířce 3–4 cm a naskládejte je na sebe. Velkým ostrým nožem krájejte co nejtenčí nudličky. Pomáhejte si prsty druhé ruky jako zarážkou a nechávejte nůž pod tlakem ruky sklouznout po hraně těsta.

5

Nudličky nechte ještě proschnout na utěrce. Občas je načechrejte – nadzdvihněte je a nechte popadat zpátky. Ideální je dát nudličkám na proschnutí celou noc.

Tipy Apetitu:
Šetřete silou: Místo válečku můžete použít strojek na těstoviny. Pokud jste se s ním už spřátelili, bude vám vyvalování na ten nejtenčí plát sice trvat zhruba stejně dlouho jako při klasickém postupu, ale vynaložíte mnohem méně síly.

Zmrazit – rozmrazit: Zmrazit můžete nejen hotové, aspoň částečně proschlé nudličky, ale také nerozválené těsto. Dejte je do mikrotenového sáčku a vzduchotěsně uzavřete. Těsto pak stačí vyjmout a pod navlhčenou utěrkou nechat ohřát na pokojovou teplotu.

Žlutá je dobrá: O krásně žlutou barvu se samozřejmě postarají vejce. Nejlepší jsou domácí, pak dlouho nic, načež následují ta z chovu na podestýlce. Barvu můžete nepatrně vylepšit i tím, že místo vody přidáte do těsta olej; pak se vám ale hmota bude poněkud hůře zpracovávat. A po uvaření nudličky stejně zbělají a žlutá barva je ta tam!

Suchá nestačí: Když necháte těsto na konci první fáze odpočívat pod suchou utěrkou, povrch už po několika minutách oschne. Utěrku proto mějte zásadně trochu vlhkou! A proč se těsto nechává odpočinout? Samo o sobě je poměrně tuhé a odpočinek pomůže k tomu, aby se vám snadněji rozvalovalo. Nedočkavci ovšem můžou začít prohánět váleček po těstě okamžitě.

Související články

Vylepšete polévku domácími nudlemi
  • Tipy a triky

Vylepšete polévku domácími nudlemi

​Polévkové zavářky dodají čirému vývaru punc domácího vaření. Máme pro vás osvědčené recepty na domácí nudle, játrové knedlíčky, vaječný svítek a špaldové nočky....

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/7

Komentáře

Anonym

Tyto nudličky royhodně stojí za vyzkoušení, ty moje sice pouvaření trochu ztratily barvu ale barva nebarva jsou naprosto vynikající.

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit