Nová registrace Zapomenuté heslo

Ve světovém žebříčku nejlepších českých polévek je na prvním místě česnečka. Na přední příčce je i rajská

Česká kuchyně – polévky: 39 tradičních českých receptů
Apetit

Jak se říká, polévka je grunt, postaví na nohy, zahřeje i zasytí. Napříč Českem se vaří polévky prakticky ze všech lokálních surovin a češi si dávají na jejich přípravě záležet. Podle gastronomického průvodce Taste Atlas jsou některé naše polévky oblíbené i u cizinců.

Historie

Když se řekne tradiční česká polévka, vybaví se každému něco jiného. V online průvodci tradičních jídel z celého světa Taste Atlas najdeme v kategorii 15 nejlepších českých polévek tyto:

  • Na prvním místě se umístila česnečka. Tu můžete připravit různými způsoby, ta klasická se skládá z vývaru, česneku, kmínu, brambor a majoránky. Někdo místo vývaru používá vodu z brambobr.V česnečce by nemělo chybět sádlo.
  • Na druhém místě je podle hodnocení zelňačka. Ta je spolu s hrachovkou v některých domácnostech tradiční českou vánoční polévkou. Do polévky patří kysané zelí, brambory, vývar, kmín. Někdo přidává červenou papriku, smetanu, uzeninu nebo houby. Jejími alternativami je valašská kyselica nebo slovenská kapustnica.
  • Třetí místo obsadila hrachová polévka. Může mít podobu hráškového krému zjemněného smetanou, tradiční hrachovka se ale vaří spíše ze suchého žlutého nebo zeleného hrachu. Důležitou složkou je posypka z opečeného pečiva.
  • Na čtvrtém místě najdeme rajskou polévku. Chuťově připomíná řídkou rajskou omáčku spíše než italskou rajčatovou polévku. Připravuje se z rajského protlaku, použít můžete račatovou passatu. Nezaměnitelnou chuť jí dodává bobkový list.
  • Pátou příčku obsadila houbová polévka. Jsme národ houbařů, takže na žampionový krém zapomeňte. Základem jsou sušené lesní houby, brambory, česnek, smetana, vývar.

Mezi další polévky, které se umístily na předních příčkách, patří bramboračka, kterou najdeme téměř na každém jídelním lístku české restaurace pro turisty. Dále pak kulajda, fazolová polévka, gulášovka, čočková polévka, kyselo, dršťková a rybí polévka.

Lokální recepty napříč zemí

Každý kout naší země má své polévkové poklady. Zatímco na severu využívají nasušené houby k přípravě krkonošského krkonošského kysela, ve východních Čechách se z mléka a hub vaří polévka ančka. Z jižních Čech pak pochází krémová houbová polévka s koprem kulajda. Na Moravě a ve Slezku je dodnes oblíbená polévka ze zelí a masa s názvem bigos, která k nám přišla z Polska.

Jídlo do každé roční doby

Máte polévku spojenou pouze s chladnými dny? O hodně přicházíte!

  • Sezónní polévky jako cuketová, květáková či dýňová jsou nejlepší připravené z čerstvých surovin, tedy v létě a na přelomu podzimu. Výzkumy navíc ukazují, že ve vedru se nejlépe zchladíte právě teplým pokrmem.
  • Mezi podzimní favority polévek se vzhledem k sezóně hub řadí recepty z nich, jako třeba kulajda nebo třeba houbový krém.
  • Některé polévky patří neodmysliteně k zimě. Například na prdelačce si pochutnáte v období zabíjaček, gulášovou polévkou se dobře zahřejete na svahu nebo v bílé stopě. 

Ozdoby českých polévek

Češi si na svých polévkách dávají záležet, v mnoha znich najdeme různé druhy zavářek (nudle, kapání, knedlíčky, noky, vejce) a vložek (celestýnské nudle, svítky, smažený hrášek, krutony).

Populární kroupy

Bez krup se česká kuchyně neobejde. Tuto surovinu využíváme o Vánocích, při zabijačkách i při přípravě polévek. Kroupy se přidávají do už zmiňované prdelačky, vývarů či předmasopustní uzené polévky.

Věříme, že tento malý průvodce nejlepšími českými polévkami vás motivoval k tomu, abyste se pustili do vlastního kulinářského dobrodružství. Ať už se rozhodnete zkoumat tradiční recepty, nebo experimentovat s moderními variacemi, české polévky vám otevřou bránu do bohatého světa chutí a vůní, které nám naše kuchyně tak štědře nabízí.

Zdroje informací: Apetit, MetLife

Recepty

Gulášová polévka z líček
Gulášová polévka z líček
> 60 min
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky a nudlemi
> 60 min
Hrachová polévka s opečenou slaninou
Hrachová polévka s opečenou slaninou a houstičkami
< 75 min
Kapustová polévka s klobásou
Kapustová polévka s klobásou
< 50 min
Rajská polévka s nočky
Rajská polévka s tvarohovými nočky
< 20 min
Kulajda s vejcem
Kulajda s vejcem
< 50 min
Pikantní fazolová polévka s chilli a klobásou
Pikantní fazolová polévka s chilli a klobásou
< 120 min
Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky
Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky
> 120 min
Zeleninový vývar s drožďovými knedlíčky
Zeleninový vývar s drožďovými knedlíčky
< 45 min
Zelňačka se šťouchanými bramborami
Zelňačka se šťouchanými bramborami
< 60 min
Klasická česnečka
Klasická česnečka
< 45 min
Opravdu rychlá bramboračka
< 10 min
Kroupová polévka s kořenovou zeleninou
Kroupová polévka s kořenovou zeleninou
< 60 min
Krémová houbová polévka
Krémová houbová polévka
< 60 min
Polévka ze žlutého hrachu s mrkví
Polévka ze žlutého hrachu s mrkví
< 60 min
Kuřecí polévka s krupicovými nočky
< 10 min
Dršťková polévka
Dršťková polévka
> 120 min
Husí vývar s bylinkovým kapáním
Husí vývar s bylinkovým kapáním
> 120 min
Drožďová polévka s vločkami
Drožďová polévka s vločkami
< 45 min
Slavnostní polévka s játrovými knedlíčky
Slavnostní polévka s játrovými knedlíčky
< 45 min
Uzená polévka s kroupami
Uzená polévka s kroupami
< 90 min
Čočková polévka do termosky
> 60 min
Hrachovka
Hrachovka
< 45 min
Čočková polévka s párkem
> 60 min
Hladká ančka
< 60 min
Slepice v polévce
< 60 min
Vydatná gulášová polévka
Vydatná gulášová polévka
< 60 min
Domácí nudle
Domácí nudle
< 60 min
Babiččiny polévkové nudličky
Babiččiny polévkové nudličky
> 60 min
Moderní kyselo
Moderní kyselo
< 60 min
Kulajda s liškami a zastřeným vejcem
Kulajda s liškami a zastřeným vejcem
< 50 min
Kapří krém
Kapří krém
< 60 min
Hrachová polévka
Hrachová polévka
< 120 min
Vánoční zelňačka
Vánoční zelňačka
< 120 min
Květáková polévka
Květáková polévka
< 45 min
Silný vývar
> 60 min
Krčková polévka babičky Marušky
Krčková polévka babičky Marušky
> 120 min
Tradiční rybí polévka s hrachem
Tradiční rybí polévka s hrachem
> 60 min

Sdílet kolekci receptů

Česká kuchyně Polévky Krémové polévky Česká klasika

Podobné kolekce receptů