Na výrobu tradičních domácích nudlí vám postačí jen pár ingrediencí. Pokud patříte k těm, kteří by domácí nudle rádi vyzkoušeli, pak pro vás máme několik tipů, jak na to. Podívejte se s námi nejen na samotnou přípravu nudlí, ale také na rozmanitou škálu těchto těstovin, jejichž využití je inspirováno zejména asijskou kuchyní.
Vaječné
Domácí příprava nudlí má svou bohatou historii a využití. Klasické vaječné nudle můžete použít jak do polévky, tak z nich jednoduše vykouzlíte vydatný hlavní chod v lákavé kombinaci nudlí se zelím a slaninou.
Připravte si také rychlé vaječné nudle s vejcem z Líné kuchařky podle našeho video receptu
Třešničkou na „dortu" je křupavá slanina dodávající jídlu ten správný říz.
- Podívejte se, jak na výrobu domácích nudlí snadno a rychle.
- Pokud vám příprava vaječných nudlí přijde příliš snadná, zkuste přidat další zdravou ingredienci a vytvořte si domácí špenátové nudle, které díky čerstvé zelenině hrají na talíři barvami a jejich chuť je příjemně svěží a jemná.
Rýžové
Dalším typem nudlí jsou nudle rýžové. Ty jsou vyrobeny z rýže a vody a jejich chuť je velice jemná, méně výrazná. Vhodné jsou pro ty, kteří preferují rostlinnou či bezlepkovou stravu. Abychom z pokrmu dostali co nejvíce chuti, je potřeba přidat jiné výraznější suroviny. Nabízí se kořenová zelenina dodávající rýžové polévce tu správnou chuť, vůni a jako bonus ještě spoustu vitamínů.
- Jak se říká Polévka je grunt a i z rýžových nudlí můžete připravit vydatnou i chutnou polévku.
- Nudle z rýže se hodí k přípravě desítek pokrmů. Inspirujte se našimi osvědčenými asijskými recepty a připravte si k obědu thajské nudle s kuřecím masem a chilli nebo nudle s křupavou zeleninou. Za pár minut vykouzlíte ideální oběd, na kterém si pochutnají všichni milovníci rýžových těstovin.
Skleněné
Svůj název získaly díky svému průhlednému vzhledu na první pohled připomínajícímu sklo. Jsou vyrobeny z vody a škrobu (bramborového, tapiokového, fazolového atd.) a použít je můžeme jako obměnu za rýžové nudle v různých asijských receptech. V tomto případě záleží zejména na vaší chuťové preferenci.
- Máte-li po ruce skleněné nudle, pusťte se do přípravy klasického Pad Thai a zkuste je v receptu vyměnit za rýžové. Obměnou těchto dvou ingrediencí nezměníte samotnou podstatu pokrmu, záleží tedy jen na vaší chuti.
- Za zmínku a vyzkoušení rozhodně stojí i recept inspirovaný dalekým Singapurem, kde se mísí snad všechny chutě, co vás ve spojení s tímto místem napadnou a výsledkem je lahodný lehce pikantní pokrm exotické chuti a vůně.
Soba
V přípravě pokrmů s nudlemi se zpravidla inspirujeme Asií, kde se s touto surovinou pracuje nejčastěji. Oproti ostatním výše uvedeným jsou nudle soba méně známé, ale jejich využití postupně hraje v asijských receptech připravovaných u nás stále větší úlohu. Známé jsou pro svou výraznou chuť a tvoří je z velké části směs pšeničné a pohankové mouky.
- Mezi naše oblíbené recepty se soba nudlemi patří kombinace nudlí s uzeným lososem, opékané nudle soba nebo nudle s arašídovou omáčkou. Arašídy skvěle podtrhují přirozenou oříškovou chuť soba nudlí.
Udon
Původně japonské nudle připomínající klasické špagety tvoří směs pšeničné mouky, vody a soli. Hodí se k přípravě polévek, ale výborně sekundují nudlím soba a připravit z nich můžete i veškeré pokrmy původně z rýžových nudlí. V mnoha asijských restauracích je možno nudle libovolně kombinovat a k nabízenému pokrmu si vybrat nudle dle vlastních preferencí.
- Z nudlí udon pak doporučujeme vyzkoušet sezamové nudle s tofu. Výraznou vůni a chuť dodává tomuto jídlu právě sezamový olej, který skvěle podtrhuje chuť křupavé zeleniny a zároveň jde ruku v ruce s typickou ingrediencí pro asijská jídla - zázvorem.
Ramen
Opomenout v našem výčtu nudlí nemůžeme ani japonské nudle ramen. Pro svou snadnou úpravu jsou vhodné i k rychlé instantní přípravě asijských jídel a k dostání v obchodech jsou jak v sušené, tak v čerstvé variantě. Pojmem ramen neoznačujeme pouze samotné nudle, nýbrž je takto označován i tradiční japonský pokrm.
- Zatímco základ krevetového ramenu tvoří rybí vývar, vegetariánský ramen připravíte z poctivého zeleninového vývaru, kde v přípravě nesmíme opomenout důležité ingredience typické pro japonskou kuchyň – sójová omáčka, zázvor a chilli.
Zdroj informací: časopis Apetit