0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Velký přehled nudlí a jejich pestré využití

Velký přehled nudlí a jejich pestré využití
sdílet:
Na výrobu tradičních domácích nudlí vám postačí jen pár ingrediencí. A i když je v obchodech k sehnání široké spektrum klasických vaječných nudlí, leckterá hospodyňka vyrábí domácí nudle tak, jak nás inspiruje jejich historie. Pokud patříte k těm, kteří by domácí nudle rádi vyzkoušeli, pak pro vás máme několik tipů, jak na to. Podívejte se s námi nejen na samotnou přípravu nudlí, ale také na rozmanitou škálu druhů těchto všestranných těstovin, jejichž využití je inspirováno zejména asijskou kuchyní.

Vaječné

Domácí příprava nudlí má svou bohatou historii a využití. Klasické vaječné nudle můžete použít jak do polévky, tak z nich jednoduše vykouzlíte vydatný hlavní chod v lákavé kombinaci nudlí se zelím a slaninou. Zelí dodá tomuto pokrmu výraznou, lehce nakyslou chuť a za zmínku stojí i vitamíny nabitá výživová hodnota kysaného zelí. Třešničkou na „dortu" je křupavá slanina dodávající jídlu ten správný říz. Nápadům se meze nekladou a využití klasických nudlí v kuchyni je skutečně všestranné, nebojte se experimentovat a podívejte se, jak na výrobu domácích nudlí snadno a rychle. A pokud vám příprava vaječných nudlí přijde příliš snadná, zkuste přidat další zdravou ingredienci a vytvořte si domácí špenátové nudle, které díky čerstvé zelenině hrají na talíři barvami a jejich chuť je příjemně svěží a jemná.

Rýžové

Dalším známým typem nudlí jsou nudle rýžové. Ty jsou vyrobeny z rýže a vody a jejich chuť je velice jemná, méně výrazná než u předchozích vaječných nudlí. Vhodné jsou pro ty, kteří preferují rostlinnou či bezlepkovou stravu. Abychom z výsledného pokrmu dostali co nejvíce chuti, je potřeba přidat jiné výraznější suroviny. Nabízí se kořenová zelenina dodávající rýžové polévce tu správnou chuť, vůni a jako bonus ještě spoustu vitamínů. Jak se říká Polévka je grunt a i z rýžových nudlí můžete připravit vydatnou i chutnou polévku. Nudle z rýže se hodí k přípravě desítek pokrmů. Inspirujte se našimi osvědčenými asijskými recepty a připravte si k obědu thajské nudle s kuřecím masem a chilli nebo nudle s křupavou zeleninou. Za pár minut vykouzlíte ideální oběd, na kterém si pochutnají všichni milovníci rýžových těstovin.

Skleněné

Svůj název získaly díky svému průhlednému vzhledu na první pohled připomínajícímu sklo. Jsou vyrobeny z vody a škrobu (bramborového, tapiokového, fazolového atd.) a použít je můžeme jako obměnu za rýžové nudle v různých asijských receptech. V tomto případě záleží zejména na vaší chuťové preferenci. Máte-li po ruce skleněné nudle, pusťte se do přípravy klasického Pad Thai a zkuste je v receptu vyměnit za rýžové. Obměnou těchto dvou ingrediencí nezměníte samotnou podstatu pokrmu, záleží tedy jen na vaší chuti. Za zmínku a vyzkoušení rozhodně stojí i recept inspirovaný dalekým Singapurem, kde se mísí snad všechny chutě, co vás ve spojení s tímto místem napadnou a výsledkem je lahodný lehce pikantní pokrm exotické chuti a vůně.

Soba

V přípravě pokrmů s nudlemi se zpravidla inspirujeme Asií, kde se s touto surovinou pracuje nejčastěji. Oproti ostatním výše uvedeným jsou nudle soba méně známé, ale jejich využití postupně hraje v asijských receptech připravovaných u nás stále větší úlohu. Známé jsou pro svou výraznou chuť a tvoří je z velké části směs pšeničné a pohankové mouky. Mezi naše oblíbené recepty se soba nudlemi patří kombinace nudlí s uzeným lososem, opékané nudle soba nebo nudle s arašídovou omáčkou. Arašídy skvěle podtrhují přirozenou oříškovou chuť soba nudlí.   

Udon

Původně japonské nudle připomínající klasické špagety tvoří směs pšeničné mouky, vody a soli. Hodí se k přípravě polévek, ale výborně sekundují nudlím soba a připravit z nich můžete i veškeré pokrmy původně z rýžových nudlí. V mnoha asijských restauracích je možno nudle libovolně kombinovat a k nabízenému pokrmu si vybrat nudle dle vlastních preferencí. Z nudlí Udon pak doporučujeme vyzkoušet sezamové nudle s tofu. Výraznou vůni a chuť dodává tomuto jídlu právě sezamový olej, který skvěle podtrhuje chuť křupavé zeleniny a zároveň jde ruku v ruce s typickou ingrediencí pro asijská jídla - zázvorem.

Ramen

Opomenout v našem výčtu nudlí nemůžeme ani japonské nudle ramen. Pro svou snadnou úpravu jsou vhodné i k rychlé instantní přípravě asijských jídel a k dostání v obchodech jsou jak v sušené, tak v čerstvé variantě. Pojmem ramen neoznačujeme pouze samotné nudle, nýbrž je takto označován i tradiční japonský pokrm. Zatímco základ krevetového ramenu tvoří rybí vývar, vegetariánský ramen připravíte z poctivého zeleninového vývaru, kde v přípravě nesmíme opomenout důležité ingredience typické pro japonskou kuchyň - sójová omáčka, zázvor a chilli.

Související články

Základ thajské kuchyně
  • Tipy a triky

Základ thajské kuchyně

Milujete thajskou kuchyni a chcete si thajské pokrmy doma připravit tak, aby chutnaly autenticky? Pak by vám určité suroviny neměly v nákupním seznamu chybět. Některé ingredence budete mít možná tendenci nahradit dostupnějšími altrenativami...
Kuchyně Asie
  • Zajímavosti

Kuchyně Asie

Co: Kurz vařeníKdy: 17. 8. 2010 od 17 hodinKde: Atelier Culinari, Zenklova 117/62, Praha 8Za kolik: 1990 KčInfo: www.atelier-culinari.cz ...
To nejlepší z Asie
  • Zajímavosti

To nejlepší z Asie

Co: Kurz vaření Kdy: 1. 8. 2010 od 18 hodin Kde: Chefparade, Husitská 56, Praha 3 Za kolik: 990 Kč Info: www.chefparade.cz   ...
Vylepšete polévku domácími nudlemi
  • Tipy a triky

Vylepšete polévku domácími nudlemi

​Polévkové zavářky dodají čirému vývaru punc domácího vaření. Máme pro vás osvědčené recepty na domácí nudle, játrové knedlíčky, vaječný svítek a špaldové nočky.   ...
5 triků, jak zachránit nepovedenou polévku
  • Tipy a triky

5 triků, jak zachránit nepovedenou polévku

Občas přijdou dny, kdy se nám v kuchyni nedaří. Tak dlouho je polévka bez chuti, až ji přesolíme. Tak dlouho se snažíme dodat polévce pálivé zakončení, až ji přepepříme. A tak dlouho se snažíme vytvořit dokonalý krém, až se nám smetana...
Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely
  • Zajímavosti

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely

České babičky dobře věděly, že polévka je grunt. Stejný názor ale zastávají také jejich vzdálené příbuzné ve Španělsku, Itálii nebo třeba v Rusku. A tak má snad každý národ na světě svou „typickou" polévku, na kterou nedá dopustit. My jsme...

Apetit magazín

Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit