Tohle nejoblíbenější newyorské pečivo prostě musíte zkusit!
Suroviny
Postup
Vsypte do mísy droždí a jednu lžičku cukru a zalijte 100 ml teplé vody. Nechte stát deset minut; po této době by měla směs napěnit
Přilijte ještě 200 ml teplé vody, vmíchejte sůl a polovinu mouky. Postupně přisypávejte zbylou mouku a zpracovávejte, dokud nezískáte měkké, vláčné, ale ne lepivé těsto. Ještě ho deset minut hněťte, aby bylo krásně hladké a pružné. Z těsta pak vytvarujte kouli, a tu vložte do čisté mísy, vytřené trochou oleje. Volně překryjte fólií nebo utěrkou a nechte na teplém místě vykynout, až těsto zdvojnásobí objem; bude to trvat zhruba hodinu.
Troubu předehřejte na 220, horkovzdušnou na 200 stupňů. Těsto rozdělte na deset kousků a na pomoučněné pracovní ploše z každého vytvarujte zploštělou kuličku; rukojetí vařečky vytvořte uprostřed otvor. Pak bagel nasuňte na vařečku a několikrát jí zatočte, abyste otvor rozšířili. Volně zakryjte fólií a tvarujte další.
Mezitím dejte do velkého hrnce hřát vodu a vsypte do ní zbylý cukr. Bagely nechte sklouznout do vroucí vody (asi po čtyřech kusech) a minutu nebo dvě je povařte. Ve vodě je obraťte; lehce se nafouknou a utvoří se na nich pevnější ‚kůžička‘. Vyjměte děrovanou naběračkou a nechte důkladně okapat.
Plechy vyložte papírem, bagely posypte kořením a/nebo mákem, vložte do trouby a pečte zhruba pětadvacet minut, aby pečivo zezlátlo, zkřehlo a na poklep znělo dutě. Nechte vychladnout na mřížce a podávejte – správně po newyorsku je to se žervé a uzeným lososem.
Komentáře
Anonym
24.09.2006 18:03
Splaskly
Anonym
25.09.2006 10:23
Splaskly taky
Anonym
25.09.2006 19:04
Vareni
Anonym
27.09.2006 08:16
Vareni
Anonym
05.08.2007 21:55
Ale oni nemají...
Marie Holinková
13.01.2023 13:26
In reply to Splaskly by Petra (neověřeno)
Po vytvoření bochánků s…
Anonym
03.10.2006 13:13
droždí
Anonym
04.09.2007 20:58
Apetit 4/06
Anonym
25.10.2007 15:35
Tak jsem si naivně...
Anonym
17.01.2008 11:14
Nekolik zkusenosti