Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.8/5 Počet hodnocení: 63
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1432 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 194 g
Tuky 55 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bešamelem se v kuchyni otevírá cesta k mnoha dalším jídlům. Nejenže máte základ pro rozličná suflé a omáčky, které proměníte podle momentálního stavu zásob, ale třeba lasagne získají takovou korunu, že už nikdy nezbudou do druhého dne.

Suroviny

mléko 500 ml
lze nahradit muškátovým květem
sůl
pepř bílý

Postup

1

Ve středně velkém kastrolu rozpusťte na mírném ohni máslo. Pak ho zasypte moukou, pečlivě promíchejte vařečkou a nechte asi minutu zasmahnout.

    2

    Zalijte mlékem, přidejte koření a za stálého míchání přiveďte k varu. Míchejte, dokud směs nezíská hustotu a konzistenci omáčky (může to trvat 10 až 15 minut).

      3

      Nakonec stáhněte kastrol z ohně a přidejte dochucovací přísady podle vlastního výběru – sýr, bylinky a podobně.

      Čtyři proměny bešamelu

      • s čerstvými bylinkami: Obvyklou přísadou je pažitka, ale můžete ji vyměnit za jiné své oblíbence, třeba bazalku nebo estragon.
         
      • se sýrem: Jakmile ho přidáte, můžete omáčce říkat Mornay.
         
      • s koprem: Takto ochucený bešamel vám bude chutnat s plátkem grilované ryby nebo jinak – jako základ pro koprovou omáčku.
         
      • s houbami: Nejaromatičtější ze všech!

      Související články

      Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/6 spolu s mnoha dalšími recepty

      Autor: redakce Apetitu

      Apetit 2004/6

      Komentáře

      16.11.2009 20:02
      Skusal niekto pridavat do omacky křen ? Dakujem
      21.01.2007 17:38
      Bešamel je super hlavně s Nivou, k tomu vepřové kousky a bramborový knedlík ;)
      29.10.2008 23:16
      Za další skvělou verzi považuji bešamel se sýrem (Niva, nebo jakýkoliv jiný oblíbený), k tomu dušená brokolice a vařené těstoviny. Vše na talíři ozdobit čerstvě mletým barevným pepřem. Luxusní záležitost.

      Apetit magazín

      AD
      V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
      • Tipy na víkend

      V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

      Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
      Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

      Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

      Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

      Obchod Apetit

      Dostupný
      399 Kč
      239 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      239 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      239 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      239 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      239 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      239 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      239 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      239 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      239 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      239 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      239 Kč
      Dostupný
      399 Kč
      239 Kč