0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejlepší sýrová omáčka

Nejlepší sýrová omáčka

4.6 / 5. Počet hodnocení: 189
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2035 kcal
Bílkoviny 110 g
Sacharidy 81 g
Tuky 141 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sýrová omáčka je skvělá k masu nebo grilované zelenině. Ale můžete ji použít také na těstoviny. Nejlepší sýrová omáčka není žádná věda – základem jsou samozřejmě kvalitní suroviny.

Suroviny

máslo 3 PL
česnek 1
nadrobno
mouka pšeničná hladká 3 PL
mléko 500 ml
plnotučné
sůl
pepř
čerstvě mletý
čedar 250 g
zralý, nastrouhaný
parmazán 50 g
nastrouhaný

Postup

1

Na másle osmahněte půl minuty česnek a přidejte mouku; minutu ji míchejte.

2

Vlijte mléko a metličkou důkladně prošlehejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte 2 minuty do zhoustnutí

3

Osolte, opepřete, vypněte, vmíchejte všechen sýr, přikryjte pokličkou a počkejte, až se rozpustí.

NĚCO NAVÍC

K zapékání zeleniny nebo brambor přidejte do omáčky špetku muškátového květu. Výborná je s nasekanými bylinkami. Místo čedaru do ní můžete dát sýr s modrou plísní.

Související články

Omáčka bez žmolků
  • Tipy a triky

Omáčka bez žmolků

Jak zahustit omáčku, aby byla krásně hladká, ale zároveň jste ji nemuseli protírat hustým sítem? ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/8

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit