Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nejlepší sýrová omáčka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 389
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1912 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 57 g
Tuky 141 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sýrová omáčka je skvělá k masu, bramborám nebo grilované zelenině. Ale můžete ji použít i na těstoviny nebo třeba k nachos. Dobrá sýrová omáčka není žádná věda, zapomeňte však na tavený sýr. Potřebovat budete základní suroviny.

Suroviny

česnek 1 stroužek
mléko 500 ml
plnotučné
sůl
pepř
čerstvě mletý
čedar 250 g

Postup

1

V rendlíku rozpusťte na středním ohni máslo, vhoďte do něj česnek a půl minuty restujte. Přidejte mouku a minutu míchejte.

2

Přilijte mléko a metličkou směs důkladně prošlehejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte 2 minuty do zhoustnutí.

3

Osolte a opepřete, vypněte oheň a vmíchejte nastrouhaný sýr. Přikryjte pokličkou a počkejte, až se sýr rozpustí. Promíchejte a podávejte k masu, grilované zelenině nebo s těstovinami.

 

NĚCO NAVÍC

  • K zapékání zeleniny nebo brambor přidejte do omáčky špetku muškátového květu.
  • Výborná je také s nasekanými bylinkami.
  • Místo čedaru do ní můžete dát sýr s modrou plísní.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/8

Apetit magazín