Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat nepřeberné množství surovin od suga po krémový sýr.
Kynutí
Těsto z 1 kg mouky můžete rozdělit na 4 díly, jeden díl je zhruba na jeden celý plech nebo na 2 menší pizzy (ale samozřejmě záleží na velikosti vaší trouby). Každý kousek těsta můžete uložit v mikrotenovém sáčku do lednice, kde vám vydrží i 2–3 dny, takže pokud vám do přípravy pizzy druhý den něco vleze, nevadí to!
Vyválení
Těsto z lednice lehce prohněťte a ihned vyválejte. Pracujte rychle, aby v teple příliš nenakynulo (pokud máte rádi pizzu s opravdu tenounkým korpusem). Těsto vyválejte na 2–3 mm silný plát.
Náš tip: Milujete pizzu? Dejte si také pravou italskou pizzu s mortadellou a burratou z Líné kuchařky podle našeho videoreceptu
Pečení pizzy
Před pečením potřete okraj pizzy olivovým olejem, plech zasuňte na nejnižší mřížku trouby vyhřáté na maximum. Doba pečení je 5–7 minut, čím vyšší teplota, tím kratší čas, počítá se každá minuta.
Co na korpus: sugo a sýr jsou základ
Absolutní klasikou je rajčatové sugo, v létě ho připravte z čerstvých rajčat, v zimě z konzervovaných. Pizzu můžete potřít i ochuceným mascarpone – vmíchat do něj můžete pesto, pálivé koření, harissu nebo bylinky (třeba petrželku).
Nejlepší sýr na pizzu je mozzarella, protože má neutrální jemnou chuť a dobře se roztéká. Použít můžete jakýkoli jiný sýr – čedar, ementál, gruyére, camembert, parmazán… Samozřejmě vždy s ohledem na ostatní ingredience.
Zdroj: Apetit