Červené plody s omamnou vůní patří mezi mezi ovocné favority mnoha lidí po celém světě. Jahodové náplně, džemy, zmrzliny a příchutě vedou žebříčky popularity. Jahodový kotejl je jednou ze skvělých možností, jak si jahody vychutnat. Určitě ji nevynechejte.
Základní koktejl tvoří jahody a mléko. Rozmixováním jahod a smícháním s mlékem získáte dokonale osvěžující lahodný letní drink.
- Pokud musíte pracovat s nepříliš vyzrálými jahodami, kterým k dokonalosti chybí delší pobyt na sluníčku, můžete přidat cukr či nápoj osladit salkem, medem nebo sirupem.
- Skvěle využijete i zásoby jahod z mrazničky.
Jde to i bez mléka!
Jahodový koktejl skvěle chutná také s bílým jogurtem. Jogurt může být pro někoho stravitelnější než mléko, jde totiž o kvašený mléčný výrobek a významnou část laktózy během jeho zrání strávily bakteriální kultury. Jinými slovy, u jogurtu došlo k přeměně mléčného cukru, který někomu způsobuje trávicí problémy, na kyselinu mléčnou.
- Jogurt stačí přidat do mixéru k jahodám a případně dolít vodou.
- Podobně můžete mléko vyměnit za rostlinné nápoje, jako jsou ořechová, semínková nebo obilná (ne)mléka. Vizuálně se mléku blíží, a i když se jejich chuť od mléka značně liší, jsou skvělou volbou pro všechny, kterým mléko nedělá dobře.
- Jahodové osvěžení v podobě koktejlu si mohou připravit i puristi, kteří chtějí zachovat chuť jahod v co nejčistší podobě. Rozmixované jahody „prodlouží“ prosté přidání vody, případně ledu či sladidla.
Jahodám sluší zelená
Další proměnnou, která dodá jahodovému koktejlu nový směr, jsou bylinky. Vedle máty, která přirozeně ladí k čemukoli sladkému, můžete drink ozvláštnit například lístky bazalky, meduňky nebo levandule. Kdo má pro strach uděláno, může vyzkoušet rozmarýn, fenykl či kousek zázvoru.
Na půl cesty k zákusku
Od základního jahodového koktejlu jde ujít ještě o pár kroků dál.
- Nevinný nápoj rázem proměníte v ostřejší drink, přilitím vodky, ginu nebo vaječného či jahodového likéru.
- Dalším stupínkem, který ovšem mění nápoj v regulérní dezert, je kopec šlehačky. Ta je s jahodami jedna ruka a ještě vytvoří na sklenici efektní obláček.
- Těžší kalibr přichází s použitím zmrzliny. Tu lze přidat do rozmixovaných jahod před tím, než přilijeme mléko. Celý kus zmrzliny pak poslouží v nápoji podobně jako kostka ledu. Skvěle se hodí vanilková, jahodová, mátová nebo stracciatella.
- Čokoláda ladí s jahodami v dokonalé harmonii. Když k jahodám přihodíme na malé kousíčky pokrájenou čokoládu, chuť jahodového koktejlu získá další rozměr.
Zdroj: Apetit