Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na nejlepší jahodový koktejl: Jde to i bez mléka a skvělý je s bylinkami

Jak na nejlepší jahodový koktejl?
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Červené plody s omamnou vůní patří mezi mezi ovocné favority mnoha lidí po celém světě. Jahodové náplně, džemy, zmrzliny a příchutě vedou žebříčky popularity. Jahodový kotejl je jednou ze skvělých možností, jak si jahody vychutnat. Určitě ji nevynechejte.

Základní koktejl tvoří jahody a mléko. Rozmixováním jahod a smícháním s mlékem získáte dokonale osvěžující lahodný letní drink.

  • Pokud musíte pracovat s nepříliš vyzrálými jahodami, kterým k dokonalosti chybí delší pobyt na sluníčku, můžete přidat cukr či nápoj osladit salkem, medem nebo sirupem.
  • Skvěle využijete i zásoby jahod z mrazničky. 

Jde to i bez mléka!

Jahodový koktejl skvěle chutná také s bílým jogurtem. Jogurt může být pro někoho stravitelnější než mléko, jde totiž o kvašený mléčný výrobek a významnou část laktózy během jeho zrání strávily bakteriální kultury. Jinými slovy, u jogurtu došlo k přeměně mléčného cukru, který někomu způsobuje trávicí problémy, na kyselinu mléčnou.

  • Jogurt stačí přidat do mixéru k jahodám a případně dolít vodou.
  • Podobně můžete mléko vyměnit za rostlinné nápoje, jako jsou ořechová, semínková nebo obilná (ne)mléka. Vizuálně se mléku blíží, a i když se jejich chuť od mléka značně liší, jsou skvělou volbou pro všechny, kterým mléko nedělá dobře. 
  • Jahodové osvěžení v podobě koktejlu si mohou připravit i puristi, kteří chtějí zachovat chuť jahod v co nejčistší podobě. Rozmixované jahody „prodlouží“ prosté přidání vody, případně ledu či sladidla.

Jahodám sluší zelená

Další proměnnou, která dodá jahodovému koktejlu nový směr, jsou bylinky. Vedle máty, která přirozeně ladí k čemukoli sladkému, můžete drink ozvláštnit například lístky bazalky, meduňky nebo levandule. Kdo má pro strach uděláno, může vyzkoušet rozmarýn, fenykl či kousek zázvoru.

Na půl cesty k zákusku

Od základního jahodového koktejlu jde ujít ještě o pár kroků dál.

  • Nevinný nápoj rázem proměníte v ostřejší drink, přilitím vodky, ginu nebo vaječného či jahodového likéru.
  • Dalším stupínkem, který ovšem mění nápoj v regulérní dezert, je kopec šlehačky. Ta je s jahodami jedna ruka a ještě vytvoří na sklenici efektní obláček.
  • Těžší kalibr přichází s použitím zmrzliny. Tu lze přidat do rozmixovaných jahod před tím, než přilijeme mléko. Celý kus zmrzliny pak poslouží v nápoji podobně jako kostka ledu. Skvěle se hodí vanilková, jahodová, mátová nebo stracciatella.
  • Čokoláda ladí s jahodami v dokonalé harmonii. Když k jahodám přihodíme na malé kousíčky pokrájenou čokoládu, chuť jahodového koktejlu získá další rozměr.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Olga Šlesingrová

Apetit magazín

Tipy na dárky pro vaši lásku, která miluje jídlo a vaření
  • Tipy redakce

Tipy na dárky pro vaši lásku, která miluje jídlo a vaření

Blíží se svátek všech zamilovaných, a ať už jste jeho nadšeným příznivcem, nebo vás moc nebere, je to skvělá příležitost oslavit lásku. A to nejen tím, že si navzájem připomenete, co jeden pro druhého znamenáte, ale třeba i milou drobností....