Proč nám zakysané mléčné výrobky prospívají více než mléko?

sdílet:
Mléko nejen dobře chutná, ale je také plné zdraví prospěšných látek. Vždyť už od mala slýcháme proslulou větu: „Pij mléko, budeš mít pevné kosti.“ Ještě více ale svému tělu prospějete, pokud ho nahradíte nebo doplníte kysanými mléčnými výrobky.

Jak vznikají kysané mléčné výrobky?

Mezi kysané mléčné výrobky patří jogurty a jogurtové výrobky, zakysaná mléka (podmáslí, kefír, kyška, zákys, acidofilní mléko) a zakysané smetany. K výrobě těchto produktů jsou zapotřebí dvě základní věci: mléko a fermentace. Fermentace neboli kvašení je proces, během kterého pomocí různých druhů mikroorganismů, bakterií a kvasinek dochází k rozkladu laktózy a dalších těžce vstřebatelných látek za vzniku kyseliny mléčné. Bakterie se během výroby nechají volně růst, v mléce se začnou šířit a zpracovávají při tom laktózu, což je důvod, proč je jí v kysaných mléčných výrobcích opravdu málo. 

Proč jsou zdravější než mléko?

Právě díky nízkému obsahu laktózy neboli mléčného cukru jsou kysané mléčné výrobky zdravější. Tělo totiž není zatíženo jejím trávením a kefír, jogurt či zakysanou smetanu tak mohou konzumovat i lidé jejichž trávicí systém netoleruje mléko, které mléčný cukr obsahuje.

Další výhodou kysaných mléčných výrobků je, že jsou do nich přidány také probiotické bakterie. Ty se sice nachází i v jiných potravinách, ale díky mléčnému prostředí jsou pak v těle chráněny před kyselým prostředím žaludku a mohou se tak v neporušeném stavu dostat do střeva. Ve střevech pak bakterie mléčného kvašení produkují vitamin B12, kyselinu listovou pantothenovou a niacin, což jsou látky, které si lidský organismu sám nedokáže vyrobit.

Kromě výše zmíněných výhod mají kysané výrobky také nízkou energetickou hodnotu, jsou zdrojem kvalitních bílkovin, vitamínů, minerálů, obsahují vápník, fosfor a vitaminy A, D a B.

Je váš jogurt opravdu zdravý?

Více

Co si z nich připravit v kuchyni?

Z kysaných mléčných výrobků v kuchyni asi nejčastěji využíváme jogurt, zakysanou smetanu nebo kefír. Tak se na tyto suroviny a jejich využití pojďme podívat postupně.

Zakysaná smetana má v kuchyni skutečně široké využití. Ta s nižším obsahem tuku se hodí do salátů. Pro zahuštění polévek a omáček zvolte spíš tu tučnější. Dokud je ještě teplo, vyzkoušejte skvělou studenou litevskou polévku se zakysanou smetanou – chlodnik. Připravit z ní můžete ale i dezert. Máte doma nové brambory? Přidejte k nim zakysanku dochucenou koprem a špetkou soli a získáte jednoduché, ale chutné jídlo, které můžete využít jako přílohu nebo lehkou večeři.

Jogurt je výborný sám o sobě. Pokud nevěříte těm kupovaným, můžete si vyrobit svůj domácí jogurt, není na tom nic těžkého. Skvěle pak poslouží i jako ingredience v různých pokrmech. Pro osvěžení vyzkoušejte náš ledový jahodový jogurt. Ke grilování si připravte jogurtovou omáčku s rajčaty a bazalkou, která skvěle chutná k masu i k rybě, výborně doplní také bezmasá grilovaná jídla a saláty. Připravit z něj můžete také cheesecake, odlehčenou omáčku na těstoviny nebo marinádu na kuřecí maso.

Kefír je velmi zdravý a lehký nápoj, který má projímavé účinky, když ho vypijete na lačno. Pokud se tedy po ránu potřebujete takzvaně vyprázdnit, dejte si k snídani avokádový kefír. Kefír se také využívá při pečení, moučníky pak bývají nadýchané a vláčné. Náš tip na víkendovou pochoutku ke kávě je kefírová buchta s kokosem a čokoládou. A až budete chystat štědrovečerní večeři, vzpomeňte si na tento článek a kapra obalte v kefírovém těstíčku s mandlemi.

Tip k snídani: kefírový nápoj s malinami

Více

Související recepty

Související články

  • Tipy a triky

Zázrak v kuchyni: zakysaná smetana

Zakysaná smetana patří spolu s jogurty, acidofilními kefírovými mléky, podmáslím a  mléčným zákysem do skupiny zakysaných mléčných výrobků. Vyrábí se z mléka a bakterií mléčného kysání. V obchodech se nejčastěji setkáte se zakysanou...
  • Novinky a zajímavosti

5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě

KurkumaZářivě žlutý prášek ukrývá silný antioxidant kurkumin, který má protizánětlivé a antibakteriální účinky. Detoxikuje játra, chrání kůži a podporuje prokrvení organismu. I proto patří kurkuma k nejzdravějším kořením. Přisypat ji...
  • Tipy a triky

Doplňte tělu vitamin D vhodnými potravinami

Proč naše tělo potřebuje vitamin D?Vitamin D působí blahodárně na celý náš organismus a jeho fungování. Patří mezi vitaminy rozpustné v tucích a pomáhá našemu tělu vstřebávat vápník, což z dlouhodobého hlediska podporuje...

Obchod Apetit