0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Proč zakysané mléčné výrobky prospívají více než mléko?

Proč zakysané mléčné výrobky prospívají více než mléko?
sdílet:

Mléko nejen dobře chutná, ale je také plné zdraví prospěšných látek. Vždyť už od mala slýcháme proslulou větu: „Pij mléko, budeš mít pevné kosti.“ Ještě více ale svému tělu prospějete, pokud ho necháte zkysnout nebo drovnou nahradíte kysanými mléčnými výrobky. Bakteriální kultury změní a zvýrazní jeho chuť, navíc mají blahodárný vliv na trávení.

Mezi kysané mléčné výrobky patří jogurty a jogurtové výrobky, zakysaná mléka,  jako jsou podmáslí, kefír, kyška, zákys, acidofilní mléko a zakysané smetany. K jejich výrobě těchto jsou zapotřebí dvě základní věci: mléko a bakteriální kultury, které způsobují kvašení neboli fermentaci.

  • Fermentace neboli kvašení je proces, během kterého působením bakterií a kvasinek dochází ke štěpení mléčného cukru – laktózy – za vzniku kyseliny mléčné. Bakterie se v mléce množí a živí se při tom laktózou, proto jí zůstává v kysaných výrobcích relativně málo.
  • Kysané mléčné výrobky tak mají nižší obsah laktózy, na kterou je řada lidí citlivých a způsobuje jim nepříjemné zdravotní komplikace. Kefír, jogurt či zakysanou smetanu tak mohou konzumovat i lidé jejichž trávicí systém netoleruje mléko, které mléčný cukr obsahuje.
  • Další výhodou kysaných mléčných výrobků je, že bakterie, které kvašení způsobují, prospívají trávení a tím i celkové zdraví. Ve střevech bakterie mléčného kvašení podporují střevní mikrofloru, na které stojí naše imunita. Produkují také vitaminy skupiny B: B12, B3 (niacin) a B9 (kyselina listová) a B5 (kyselina pantothenová).
  • Kysané výrobky jsou také zdrojem bílkovin, vitamínů, minerálů – obsahují zejména vápník a fosfor.

Zakysaná smetana

Kysaná smetana s nižším obsahem tuku (12%) se hodí do salátových zálivek. K zahuštění polévek a omáček zvolte spíš tučnější (16-18%).

  • Vyzkoušejte skvělou studenou litevskou polévku se zakysanou smetanou – chlodnik
  • Připravit můžete i řadu nepečených dezertů.
  • Máte nové brambory? Přidejte k nim zakysanku dochucenou koprem a špetkou soli a získáte jednoduché a chutné jídlo, které můžete využít jako přílohu nebo lehkou večeři.
  • Zakysaná smetana se skvěle hodí k burritu, nachos nebo indickému kari. 

Jogurt

Bílý jogurt využijete skvěle při přípravě indických pokrmů, skvěle se hodí také v marocké, řecké, bulharské nebo mexické kuchyni. Vyrobit si přitom svůj vlastní domácí jogurt není nic těžkého. 

Kefír

Je lehce perlivý kysané mléčný nápoj s mírným obsahem alkoholu, který je velmi osvěžující. Vzniká působením bakterií a kvasinek z tzv. kefírového zrna, které podobně jako jogurtové kultury metabolizují mléčný cukr a mění ho na mléčnou kyselinu. Kefír je lahodný jako vychlazený nápoj, má ale skvělé využití také při pečení. Moučníky a "kefírky" bývají nadýchané a vláčné.

Související články

Jak připravit vodní kefír a probiotické limonády
  • Zajímavosti

Jak připravit vodní kefír a probiotické limonády

Svěže nakyslý, aromatický a nádherně šumivý – vodní kefír (známý jako tibi krystaly nebo tibicos) je přirozeně fermentovaný nápoj, který přímo překypuje prospěšnými probiotickými bakteriemi. Díky své jemné chuti a přirozené šumivosti...
Autor: Apetit

Apetit magazín

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...
Škola vaření: chilli omáčka
  • Tipy a triky

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.   ...

Obchod Apetit