0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Proč zakysané mléčné výrobky prospívají více než mléko?

Proč zakysané mléčné výrobky prospívají více než mléko?
sdílet:

Mléko nejen dobře chutná, ale je také plné zdraví prospěšných látek. Vždyť už od mala slýcháme proslulou větu: „Pij mléko, budeš mít pevné kosti.“ Ještě více ale svému tělu prospějete, pokud ho necháte zkysnout nebo drovnou nahradíte kysanými mléčnými výrobky. Bakteriální kultury změní a zvýrazní jeho chuť, navíc mají blahodárný vliv na trávení.

Mezi kysané mléčné výrobky patří jogurty a jogurtové výrobky, zakysaná mléka,  jako jsou podmáslí, kefír, kyška, zákys, acidofilní mléko a zakysané smetany. K jejich výrobě těchto jsou zapotřebí dvě základní věci: mléko a bakteriální kultury, které způsobují kvašení neboli fermentaci.

  • Fermentace neboli kvašení je proces, během kterého působením bakterií a kvasinek dochází ke štěpení mléčného cukru – laktózy – za vzniku kyseliny mléčné. Bakterie se v mléce množí a živí se při tom laktózou, proto jí zůstává v kysaných výrobcích relativně málo.
  • Kysané mléčné výrobky tak mají nižší obsah laktózy, na kterou je řada lidí citlivých a způsobuje jim nepříjemné zdravotní komplikace. Kefír, jogurt či zakysanou smetanu tak mohou konzumovat i lidé jejichž trávicí systém netoleruje mléko, které mléčný cukr obsahuje.
  • Další výhodou kysaných mléčných výrobků je, že bakterie, které kvašení způsobují, prospívají trávení a tím i celkové zdraví. Ve střevech bakterie mléčného kvašení podporují střevní mikrofloru, na které stojí naše imunita. Produkují také vitaminy skupiny B: B12, B3 (niacin) a B9 (kyselina listová) a B5 (kyselina pantothenová).
  • Kysané výrobky jsou také zdrojem bílkovin, vitamínů, minerálů – obsahují zejména vápník a fosfor.

Zakysaná smetana

Kysaná smetana s nižším obsahem tuku (12%) se hodí do salátových zálivek. K zahuštění polévek a omáček zvolte spíš tučnější (16-18%).

  • Vyzkoušejte skvělou studenou litevskou polévku se zakysanou smetanou – chlodnik
  • Připravit můžete i řadu nepečených dezertů.
  • Máte nové brambory? Přidejte k nim zakysanku dochucenou koprem a špetkou soli a získáte jednoduché a chutné jídlo, které můžete využít jako přílohu nebo lehkou večeři.
  • Zakysaná smetana se skvěle hodí k burritu, nachos nebo indickému kari. 

Jogurt

Bílý jogurt využijete skvěle při přípravě indických pokrmů, skvěle se hodí také v marocké, řecké, bulharské nebo mexické kuchyni. Vyrobit si přitom svůj vlastní domácí jogurt není nic těžkého. 

Kefír

Je lehce perlivý kysané mléčný nápoj s mírným obsahem alkoholu, který je velmi osvěžující. Vzniká působením bakterií a kvasinek z tzv. kefírového zrna, které podobně jako jogurtové kultury metabolizují mléčný cukr a mění ho na mléčnou kyselinu. Kefír je lahodný jako vychlazený nápoj, má ale skvělé využití také při pečení. Moučníky a "kefírky" bývají nadýchané a vláčné.

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč