0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Proč zakysané mléčné výrobky prospívají více než mléko?

Proč zakysané mléčné výrobky prospívají více než mléko?
sdílet:

Mléko nejen dobře chutná, ale je také plné zdraví prospěšných látek. Vždyť už od mala slýcháme proslulou větu: „Pij mléko, budeš mít pevné kosti.“ Ještě více ale svému tělu prospějete, pokud ho necháte zkysnout nebo drovnou nahradíte kysanými mléčnými výrobky. Bakteriální kultury změní a zvýrazní jeho chuť, navíc mají blahodárný vliv na trávení.

Mezi kysané mléčné výrobky patří jogurty a jogurtové výrobky, zakysaná mléka,  jako jsou podmáslí, kefír, kyška, zákys, acidofilní mléko a zakysané smetany. K jejich výrobě těchto jsou zapotřebí dvě základní věci: mléko a bakteriální kultury, které způsobují kvašení neboli fermentaci.

  • Fermentace neboli kvašení je proces, během kterého působením bakterií a kvasinek dochází ke štěpení mléčného cukru – laktózy – za vzniku kyseliny mléčné. Bakterie se v mléce množí a živí se při tom laktózou, proto jí zůstává v kysaných výrobcích relativně málo.
  • Kysané mléčné výrobky tak mají nižší obsah laktózy, na kterou je řada lidí citlivých a způsobuje jim nepříjemné zdravotní komplikace. Kefír, jogurt či zakysanou smetanu tak mohou konzumovat i lidé jejichž trávicí systém netoleruje mléko, které mléčný cukr obsahuje.
  • Další výhodou kysaných mléčných výrobků je, že bakterie, které kvašení způsobují, prospívají trávení a tím i celkové zdraví. Ve střevech bakterie mléčného kvašení podporují střevní mikrofloru, na které stojí naše imunita. Produkují také vitaminy skupiny B: B12, B3 (niacin) a B9 (kyselina listová) a B5 (kyselina pantothenová).
  • Kysané výrobky jsou také zdrojem bílkovin, vitamínů, minerálů – obsahují zejména vápník a fosfor.

Zakysaná smetana

Kysaná smetana s nižším obsahem tuku (12%) se hodí do salátových zálivek. K zahuštění polévek a omáček zvolte spíš tučnější (16-18%).

  • Vyzkoušejte skvělou studenou litevskou polévku se zakysanou smetanou – chlodnik
  • Připravit můžete i řadu nepečených dezertů.
  • Máte nové brambory? Přidejte k nim zakysanku dochucenou koprem a špetkou soli a získáte jednoduché a chutné jídlo, které můžete využít jako přílohu nebo lehkou večeři.
  • Zakysaná smetana se skvěle hodí k burritu, nachos nebo indickému kari. 

Jogurt

Bílý jogurt využijete skvěle při přípravě indických pokrmů, skvěle se hodí také v marocké, řecké, bulharské nebo mexické kuchyni. Vyrobit si přitom svůj vlastní domácí jogurt není nic těžkého. 

Kefír

Je lehce perlivý kysané mléčný nápoj s mírným obsahem alkoholu, který je velmi osvěžující. Vzniká působením bakterií a kvasinek z tzv. kefírového zrna, které podobně jako jogurtové kultury metabolizují mléčný cukr a mění ho na mléčnou kyselinu. Kefír je lahodný jako vychlazený nápoj, má ale skvělé využití také při pečení. Moučníky a "kefírky" bývají nadýchané a vláčné.

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč