Mléko nejen dobře chutná, ale je také plné zdraví prospěšných látek. Vždyť už od mala slýcháme proslulou větu: „Pij mléko, budeš mít pevné kosti.“ Ještě více ale svému tělu prospějete, pokud ho necháte zkysnout nebo drovnou nahradíte kysanými mléčnými výrobky. Bakteriální kultury změní a zvýrazní jeho chuť, navíc mají blahodárný vliv na trávení.
Mezi kysané mléčné výrobky patří jogurty a jogurtové výrobky, zakysaná mléka, jako jsou podmáslí, kefír, kyška, zákys, acidofilní mléko a zakysané smetany. K jejich výrobě těchto jsou zapotřebí dvě základní věci: mléko a bakteriální kultury, které způsobují kvašení neboli fermentaci.
- Fermentace neboli kvašení je proces, během kterého působením bakterií a kvasinek dochází ke štěpení mléčného cukru – laktózy – za vzniku kyseliny mléčné. Bakterie se v mléce množí a živí se při tom laktózou, proto jí zůstává v kysaných výrobcích relativně málo.
- Kysané mléčné výrobky tak mají nižší obsah laktózy, na kterou je řada lidí citlivých a způsobuje jim nepříjemné zdravotní komplikace. Kefír, jogurt či zakysanou smetanu tak mohou konzumovat i lidé jejichž trávicí systém netoleruje mléko, které mléčný cukr obsahuje.
- Další výhodou kysaných mléčných výrobků je, že bakterie, které kvašení způsobují, prospívají trávení a tím i celkové zdraví. Ve střevech bakterie mléčného kvašení podporují střevní mikrofloru, na které stojí naše imunita. Produkují také vitaminy skupiny B: B12, B3 (niacin) a B9 (kyselina listová) a B5 (kyselina pantothenová).
- Kysané výrobky jsou také zdrojem bílkovin, vitamínů, minerálů – obsahují zejména vápník a fosfor.
Zakysaná smetana
Kysaná smetana s nižším obsahem tuku (12%) se hodí do salátových zálivek. K zahuštění polévek a omáček zvolte spíš tučnější (16-18%).
- Vyzkoušejte skvělou studenou litevskou polévku se zakysanou smetanou – chlodnik.
- Připravit můžete i řadu nepečených dezertů.
- Máte nové brambory? Přidejte k nim zakysanku dochucenou koprem a špetkou soli a získáte jednoduché a chutné jídlo, které můžete využít jako přílohu nebo lehkou večeři.
- Zakysaná smetana se skvěle hodí k burritu, nachos nebo indickému kari.
Jogurt
Bílý jogurt využijete skvěle při přípravě indických pokrmů, skvěle se hodí také v marocké, řecké, bulharské nebo mexické kuchyni. Vyrobit si přitom svůj vlastní domácí jogurt není nic těžkého.
- Pro osvěžení vyzkoušejte náš ledový jahodový jogurt.
- Ke grilování si připravte jogurtovou omáčku s rajčaty a bazalkou, která skvěle chutná k masu i k rybě, výborně doplní také bezmasá grilovaná jídla a saláty.
- Připravit z něj můžete také cheesecake, odlehčenou omáčku na těstoviny nebo marinádu na kuřecí maso.
- Hodí se báječně také do smoothies nebo ovocných koktejů.
Kefír
Je lehce perlivý kysané mléčný nápoj s mírným obsahem alkoholu, který je velmi osvěžující. Vzniká působením bakterií a kvasinek z tzv. kefírového zrna, které podobně jako jogurtové kultury metabolizují mléčný cukr a mění ho na mléčnou kyselinu. Kefír je lahodný jako vychlazený nápoj, má ale skvělé využití také při pečení. Moučníky a "kefírky" bývají nadýchané a vláčné.
- Náš tip na víkendovou pochoutku ke kávě je evergreen mnoha domácností – kefírová buchta s kokosem a čokoládou.
- A až budete chystat štědrovečerní večeři, nechte trojobal stranou a kapra obalte v kefírovém těstíčku s mandlemi.
- Vyzkoušejte ochucený avokádový kefír podle našeho receptů.
Zdroje: Health, Insider, BBC, Apetit