Jahodové koktejly s kapkou něčeho ostřejšího

Jahodové koktejly s kapkou něčeho ostřejšího
ZDROJ: Unsplash
sdílet:
Máte rádi jahody? V parném létě si občas dopřejete osvěžující koktejl? Právě pro vás jsme tyto dvě rozkoše propojili a přinášíme tipy na jahodové koktejly, jejichž chuť si prostě zamilujete. Ale pozor, jeden nikdy nestačí.

Daiquiri

Koktejl pocházející ze slunného Santiaga de Cuba, kde namíchal v roce 1896 americký důlní inženýr Jennings Cox, který pobýval na Kubě v době španělsko-americké války. Cox smíchal limetkový džus, cukrový sirup, led a místní rum. Pojmenování Daiquirí získal drink po názvu místní páže a hlubinném dolu. Nápoj rychle obletěl svět a svou jednoduchostí si získal například Ernesta Hemingwaye, který jej popíjel bez cukru. Speciální varianta tohoto nápoje proto nese název Hemingway Daiquiri.

Do základního receptu stačí přidat očištěné jahody a osvěžující elixír je na světě. Nakrájené jahody vložte do mixéru spolu s cukrem, citronovou šťávou, ledem a 4 dcl bílého rumu. Rozmixujte na požadovanou konzistenci, ozdobte celou jahodou či limetkou, a vychutnejte si kubánskou verzi odpočinku.

Mojito

Na Kubě ještě chvíli zůstaneme. Tradičním nápojem tamních obyvatel je mátou provoněné mojito. Do základního receptu patří čerstvá máta, třtinový cukr, limetka, bílý rum, led a perlivá voda. Nápoje tohoto typu si Kubánci vychutnávali již v 16. století. Podle legendy první nápoj podobný mojitu připravil anglický korzár, který jej nazval El Draque, tedy drak, podle jeho nadřízeného Francise Drakea. Základna jeho korzárů byla umístěna právě na Kubě, odkud se recept rychle šířil do dalších latinskoamerických zemí.

Bellini

Základem italského koktejlu je kombinace suchého šumivého vína a zralých broskví. Ne však ledajakých, v Itálii se používá speciální druh zploštělých broskví s výraznou aromatickou bílou dužinou. K ovoci se přidává perlivé prosecco v poměru 1:2, nahradit lze také šampaňským a vzniká bellini royal. Recept vznikl ve 30. letech minulého století v Benátkách v Harryho baru. Od roku 1948 nápoj nese také svůj název, když jeho objevitel shlédl výstavu obrazů Giovanniho Belliniho, jenž využíval podobnou barvu, jakou má tento lahodný nápoj.

Jahodové belliny vzniká nahrazením broskví čerstvými jahodami. Na otázku, která z verzí je lepší, si budete muset najít odpověď sami, u nás je to remíza.

Jahodové bellini

Více

Šampus

To, že jahody a šampaňské patří k sobě, jste jistě dávno zjistili. Z jejich spojení se dá vytěžit mnohem víc než jen ponoření jahod do bublinek. Zbývají vám v lednici poslední lžičky jahodového sorbetu? Zalijte je 100 ml sektu a nechte se unášet na šumivé vlně jahodové sladkosti.

Margarita

Kdo poprvé namíchal margaritu, se nejspíš nedozvíme. Přesto je tento koktejl mezi 10 nejoblíbenějšími po celém světě. Nápoj se stejným složením se objevuje v koktejlových knihách již od 30. let minulého století, a to zcela bez názvu či pod pojmem Picador. Proč jej dneska zná celý svět jako Margaritu, tedy není jasné. I na správné složení se názory liší a ochutnat tak můžeme více druhů. V klasické přípravě najdeme blanco tequilu, limetkovou šťávu, pomerančový likér Cointreau a led. V Americe je margarita natolik oblíbeným nápojem, že si vysloužila svůj den spadající na 22. února.

My vám přinášíme recept na tento koktejl s větším množstvím ledu, vychutnat jej tedy můžete jako osvěžující jahodovou tříšť s margaritovým základem.

Jahodová tříšť à la Margarita

Více

Frozé

Na podobném principu jako naše vylepšená jahodová tříšť vznikl také hit sociálních sítí, frozé. Pro jeho přípravu stačí smíchat růžové víno s citronovou šťávou, cukrem, jahodami a pořádnou dávkou ledové tříště či kostek. Vše důkladně rozmixujte a nechejte přes noc zamrazit. Růžové víno v mrazáku část své barvy ztratí, vybírejte tedy to nejsytější.

Další tipy na jahodové koktejly jsme vám umísily do receptů pod článkem, už tedy nezbývá nic jiného než popřát: na zdraví.

Autor: Hana Kovaříková

Obchod Apetit