0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jahodové koktejly s kapkou něčeho ostřejšího

Jahodové koktejly s kapkou něčeho ostřejšího
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Máte rádi jahody? V parném létě si občas dopřejete osvěžující koktejl? Právě pro vás jsme je propojili a přinášíme tipy na jahodové koktejly, jejichž chuť si prostě zamilujete. Ale pozor, jeden nikdy nestačí.

Daiquirí

Koktejl pocházející ze slunného Santiaga de Cuba, kde namíchal v roce 1896 americký důlní inženýr Jennings Cox, který pobýval na Kubě v době španělsko-americké války. Cox smíchal limetkový džus, cukrový sirup, led a místní rum.

  • Pojmenování Daiquirí získal drink po názvu místní páže a hlubinném dolu.
  • Daiquirí rychle obletěl svět a svou jednoduchostí si získal například Ernesta Hemingwaye, který jej popíjel bez cukru. Speciální varianta tohoto nápoje proto nese název Hemingway Daiquiri.
  • Do základního receptu stačí přidat očištěné jahody a osvěžující elixír je na světě. Nakrájené jahody vložte do mixéru spolu s cukrem, citronovou šťávou, ledem a 4 dcl bílého rumu. Rozmixujte na požadovanou konzistenci, ozdobte celou jahodou či limetkou, a vychutnejte si kubánskou verzi odpočinku.

Mojito

Na Kubě ještě chvíli zůstaneme. Tradičním nápojem tamních obyvatel je mátou provoněné mojito. Do základního receptu patří čerstvá máta, třtinový cukr, limetka, bílý rum, led a perlivá voda.

  • Nápoje tohoto typu si Kubánci vychutnávali již v 16. století. Podle legendy první nápoj podobný mojitu připravil anglický korzár, který jej nazval El Draque, tedy drak, podle jeho nadřízeného Francise Drakea. Základna jeho korzárů byla umístěna právě na Kubě, odkud se recept rychle šířil do dalších latinskoamerických zemí.

Bellini

Základem italského koktejlu je kombinace suchého šumivého vína a zralých broskví. Ne však ledajakých, v Itálii se používá speciální druh zploštělých broskví s výraznou aromatickou bílou dužinou. K ovoci se přidává perlivé prosecco v poměru 1:2, nahradit lze také šampaňským a vzniká bellini royal.

  • Recept vznikl ve 30. letech minulého století v Benátkách v Harryho baru. Od roku 1948 nápoj nese také svůj název, když jeho objevitel shlédl výstavu obrazů Giovanniho Belliniho, jenž využíval podobnou barvu, jakou má tento lahodný nápoj.
  • Jahodové bellini vzniká nahrazením broskví čerstvými jahodami. Na otázku, která z verzí je lepší, si budete muset najít odpověď sami, u nás je to remíza.

Šampus

To, že jahody a šampaňské patří k sobě, jste jistě dávno zjistili. Z jejich spojení se dá vytěžit mnohem víc než jen ponoření jahod do bublinek.

  • Zbývají vám v lednici poslední lžičky jahodového sorbetu? Zalijte je 100 ml sektu a nechte se unášet na šumivé vlně jahodové sladkosti.

Margarita

Kdo poprvé namíchal margaritu, se nejspíš nedozvíme. Přesto je tento koktejl mezi 10 nejoblíbenějšími po celém světě. Nápoj se stejným složením se objevuje v koktejlových knihách již od 30. let minulého století, a to zcela bez názvu či pod pojmem Picador. Proč jej dneska zná celý svět jako Margaritu, tedy není jasné. I na správné složení se názory liší a ochutnat tak můžeme více druhů.

  • V klasické přípravě najdeme blanco tequilu, limetkovou šťávu, pomerančový likér Cointreau a led.
  • V Americe je margarita natolik oblíbeným nápojem, že si vysloužila svůj speciální den –  22. únor.

My vám přinášíme recept na tento koktejl s větším množstvím ledu, vychutnat jej tedy můžete jako osvěžující jahodovou tříšť s margaritovým základem.

Frozé

Na podobném principu jako naše vylepšená jahodová tříšť vznikl také hit sociálních sítí, frozé. Pro jeho přípravu stačí smíchat růžové víno s citronovou šťávou, cukrem, jahodami a pořádnou dávkou ledové tříště či kostek. Vše důkladně rozmixujte a nechejte přes noc zamrazit. Růžové víno v mrazáku část své barvy ztratí, vybírejte tedy to nejsytější.

Související články

Jak na nejlepší jahodový koktejl?
  • Tipy a triky

Jak na nejlepší jahodový koktejl?

Červené plody s omamnou vůní patří mezi mezi ovocné favority mnoha lidí po celém světě. Jahodové náplně, džemy, zmrzliny a příchutě vedou žebříčky popularity. Jahodový kotejl je jednou ze skvělých možností, jak si jahody vychutnat. Určitě...
Nejlepší ledová káva na 4 způsoby
  • Tipy redakce

Nejlepší ledová káva na 4 způsoby

Potřebujete se v parném dni ochladit, a zároveň toužíte po povzbuzující kávě? Přinášíme vám čtyři kofeinové tipy, jak se nakopnout, osvěžit a ještě si pochutnat. ...
Autor: Apetit

Apetit magazín

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...
Škola vaření: chilli omáčka
  • Tipy a triky

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.   ...

Obchod Apetit