Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak správně skladovat jahody: Je lepší je neomývat nebo použít octovou lázeň

Jahody
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Uchovat jahody, aby byly pořád lahodné, může být oříšek. Nejlepší jsou čerstvé, což není dlouhodobě udržitelný stav. Co když je chceme čerstvé i později? Prozradíme vám, jak na to.

Nejlepší rada by měla zaznít hned na začátku: Jahody snězte nejlépe hned. Chutnají totiž nejlépe, když se sklidí v největší zralosti a snědí okamžitě, ideálně hned na záhoně.

Víme ale, že za takových podmínek bychom si jahod příliš neužili a někteří by je za celou sezónu ani neviděli. Proto si jahody nejčastěji kupujeme, chodíme na samosběry nebo je dostáváme už natrhané. Jak zařídit, aby vydržely co nejdéle čerstvé?

  • Jahody patří mezi tzv. neúdržné potraviny, to v laické řeči znamená, že se rychle kazí.
  • Je to způsobeno zejména vysokým podílem vody, která v jahodách tvoří zhruba 85 %.
  • Voda spolu s teplem vytvářejí ideální podmínky pro množení mikroorganismů. Chladnička jim tyto podmínky komplikuje, čímž se jahodám prodlužuje poživatelnost.

  • Teploty kolem nuly a speciální zásuvka pro uchovávání ovoce a zeleniny pomohou udržet nemyté jahody déle svěží.
  • Důležité je však jahody neomývat a nenechat je nasáknout vodou, čím se stávají ještě zranitelnějšími a náchylnějšími ke kažení.
  • Je ovšem potřeba počítat s tím, že i tak může jejich chuť, vůně a možná i vzhled skladováním utrpět a nebudou po pár dnech takové, jako byly po utržení.

A co pobyt v lázních?

Jiná lidová rada velí jahody omýt před uložením do chladničky v roztoku vody a bílého octa. Lázní v kyselém a pro mikroorganismy nepřátelském prostředí se zamezí růstu bakterií a plísní. Jako doporučený poměr octa a vody se uvádí 1 ku 8 až 1 ku 10.

  1. Jahody ponořte do misky s naředěným bílým octem a ponechte asi dvě minuty v lázni.
  2. Pak propláchněte čistou vodou, která zbaví plody případné octové chuti, a nechejte uschnout.
  3. Jahody pak přemístěte do uzavíratelné krabičky vyložené papírovou utěrkou a uložte do chladničky. K použití za čerstva by měly vydržet ještě několik dní.

Jaké jsou další možnosti?

Nemáme-li ambice udržovat čerstvost, nabízí se řada možností, jak s jahodami naložit a užívat si jejich chuť i za půl roku. Jahody lze snadno uchovávat pod bodem mrazu – jak, najdete v článku 4 způsoby, jak snadno zmrazit jahody.

Jahody ovšem můžeme podrobit také vysokým teplotám, předejde se tím jejich kažení. Výsledný produkt vydrží déle, protože dostatek cukru vytvoří nepřátelské prostředí pro případné přeživší mikroorganismy. Z přebytků jahod se z těchto variant nabízejíí například jahodový džemcoulis, sirup či jahodový kompot

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Olga Šlesingrová

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...