Ke gastronomii první republiky neodmyslitelně patří sladké jídlo a dezerty. Takové švestkové knedlíky jsou v českých kuchyních evergreenem, ale některé recepty z té doby upadly v zapomnění. O jejich znovuzrození se zasloužily autorka a editorka kuchařek Kristina Šemberová a dlouholetá novinářka Eva Všetíčková. Z kuchařky Sladká první republika si můžete dát malou ochutnávku, palačinkový dort.
„Nazýval se omeletový dort a do krému se vmíchala jen šlehačka. Kvůli absenci lednic se dort nenechával odležet, jedl se tedy rovnou po seskládání. Po odležení však chutná lépe, protože palačinky zvláční kávovým krémem, proto jsme část šlehačky nahradily mascarpone.“
Palačinkový dort
Příprava: 30 minut
Smažení: 30 minut
Odležení: 2–3 hodiny
Palačinky
- 400 g hladké mouky
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 200 ml mléka
- 3 vejce
- přepuštěné máslo na smažení
Krém
- 40 ml silné kávy
- 3 žloutky
- 100 g moučkového cukru
- 250 ml smetany ke šlehání (33%)
- 250 g mascarpone
Dokončení
- 100 ml smetany ke šlehání (33%)
Mouku promícháme se strouhanou citronovou kůrou. Přilijeme mléko, přidáme vejce a vyšleháme metličkou hladké těsto. V pánvi rozehřejeme půl lžičky másla, vlijeme do ní 1 naběračku těsta a smažíme na vyšším středním stupni tenké palačinky, zhruba 2 minuty z každé strany, záleží na výkonu plotýnky i vodivosti pánve. Stejným způsobem osmažíme zbylé palačinky, máslo přidáváme podle potřeby. Necháme je zchladnout.
Na krém uvaříme espresso a necháme ho zcela vychladnout. Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé nadýchané pěny, trvá to nejméně 10 minut. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku. Do krému zašleháme nejprve vychladlou kávu a pak opatrně vmícháme šlehačku a mascarpone.
Palačinky promazáváme krémem a vrstvíme je na sebe jako dort. Uložíme ho na 2–3 hodiny do lednice. Smetanu vyšleháme na šlehačku, naplníme jí cukrářský sáček s ozdobnou špičkou a na vrchu vychlazeného dortu tvoříme drobné pusinky.