Prvorepublikový palačinkový dort podle Kristiny Šemberové

Palačinkový dort
ZDROJ: Palačinkový dort
sdílet:

Ke gastronomii první republiky neodmyslitelně patří sladké jídlo a dezerty. Takové švestkové knedlíky jsou v českých kuchyních evergreenem, ale některé recepty z té doby upadly v zapomnění. O jejich znovuzrození se zasloužily autorka a editorka kuchařek Kristina Šemberová a dlouholetá novinářka Eva Všetíčková. Z kuchařky Sladká první republika si můžete dát malou ochutnávku, palačinkový dort.

„Nazýval se omeletový dort a do krému se vmíchala jen šlehačka. Kvůli absenci lednic se dort nenechával odležet, jedl se tedy rovnou po seskládání. Po odležení však chutná lépe, protože palačinky zvláční kávovým krémem, proto jsme část šlehačky nahradily mascarpone.“

Podle Tudorovců i Rettigové: sladká česká jídla na všechny způsoby

Podle Tudorovců i Rettigové: sladká česká jídla na všechny způsoby

Více

Palačinkový dort

Příprava: 30 minut

Smažení: 30 minut

Odležení: 2–3 hodiny

Palačinky

  • 400 g hladké mouky
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 200 ml mléka
  • 3 vejce
  • přepuštěné máslo na smažení

Krém

  • 40 ml silné kávy
  • 3 žloutky
  • 100 g moučkového cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 250 g mascarpone

Dokončení

  • 100 ml smetany ke šlehání (33%)

Mouku promícháme se strouhanou citronovou kůrou. Přilijeme mléko, přidáme vejce a vyšleháme metličkou hladké těsto. V pánvi rozehřejeme půl lžičky másla, vlijeme do ní 1 naběračku těsta a smažíme na vyšším středním stupni tenké palačinky, zhruba 2 minuty z každé strany, záleží na výkonu plotýnky i vodivosti pánve. Stejným způsobem osmažíme zbylé palačinky, máslo přidáváme podle potřeby. Necháme je zchladnout.

Na krém uvaříme espresso a necháme ho zcela vychladnout. Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé nadýchané pěny, trvá to nejméně 10 minut. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku. Do krému zašleháme nejprve vychladlou kávu a pak opatrně vmícháme šlehačku a mascarpone.

Palačinky promazáváme krémem a vrstvíme je na sebe jako dort. Uložíme ho na 2–3 hodiny do lednice. Smetanu vyšleháme na šlehačku, naplníme jí cukrářský sáček s ozdobnou špičkou a na vrchu vychlazeného dortu tvoříme drobné pusinky.

Související články

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...

Obchod Apetit