0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Prvorepublikový palačinkový dort podle Kristiny Šemberové

Palačinkový dort se šlehačkou
ZDROJ: Palačinkový dort
sdílet:

Ke gastronomii první republiky neodmyslitelně patří sladké jídlo a dezerty. Takové švestkové knedlíky jsou v českých kuchyních evergreenem, ale některé recepty z té doby upadly v zapomnění. O jejich znovuzrození se zasloužily autorka a editorka kuchařek Kristina Šemberová a dlouholetá novinářka Eva Všetíčková. Z kuchařky Sladká první republika si můžete dát malou ochutnávku, palačinkový dort.

„Nazýval se omeletový dort a do krému se vmíchala jen šlehačka. Kvůli absenci lednic se dort nenechával odležet, jedl se tedy rovnou po seskládání. Po odležení však chutná lépe, protože palačinky zvláční kávovým krémem, proto jsme část šlehačky nahradily mascarpone.“

Palačinkový dort

Příprava: 30 minut
Smažení: 30 minut
Odležení: 2–3 hodiny

Palačinky

  • 400 g hladké mouky
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 200 ml mléka
  • 3 vejce
  • přepuštěné máslo na smažení

Krém

  • 40 ml silné kávy
  • 3 žloutky
  • 100 g moučkového cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 250 g mascarpone

Dokončení

  • 100 ml smetany ke šlehání (33%)

Mouku promícháme se strouhanou citronovou kůrou. Přilijeme mléko, přidáme vejce a vyšleháme metličkou hladké těsto. V pánvi rozehřejeme půl lžičky másla, vlijeme do ní 1 naběračku těsta a smažíme na vyšším středním stupni tenké palačinky, zhruba 2 minuty z každé strany, záleží na výkonu plotýnky i vodivosti pánve. Stejným způsobem osmažíme zbylé palačinky, máslo přidáváme podle potřeby. Necháme je zchladnout.

Na krém uvaříme espresso a necháme ho zcela vychladnout. Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé nadýchané pěny, trvá to nejméně 10 minut. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku. Do krému zašleháme nejprve vychladlou kávu a pak opatrně vmícháme šlehačku a mascarpone.

Palačinky promazáváme krémem a vrstvíme je na sebe jako dort. Uložíme ho na 2–3 hodiny do lednice. Smetanu vyšleháme na šlehačku, naplníme jí cukrářský sáček s ozdobnou špičkou a na vrchu vychlazeného dortu tvoříme drobné pusinky.

Související články

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit