0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Palačinkový dort

Palačinkový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Palačinkový dort

3.8 / 5. Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3302 kcal
Bílkoviny 94 g
Sacharidy 228 g
Tuky 208 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dort nadýchaný jako obláček, voňavý po másle, šťavnatý po ovoci a lákavý, jen se ho dotknout... 

Suroviny

mléko 0.75 hrnku
voda 0.75 hrnku
žloutek 3 ks
krupicový cukr 1 PL
+ na krém i ovocnou směs
amaretto 2 PL
lze nahradit rumem nebo koňakem, pro děti vynechte
mouka pšeničná hladká 1 hrnek
lze i víc, těsto je díky koňaku a máslu hodně řídké
máslo 2 PL
rozpuštěné
olej
na opékání
Na krém
smetana ke šlehání 250 ml
jogurt řeckého typu 3 PL
limeta 1 ks
kůra + 1 lžíce šťávy
Na ovocnou směs
ovoce 500 g
červené ovoce (červený rybíz, maliny, jahody, třešně), omyté, osušené + navíc na ozdobení
škrob 1 PL
kukuřičný, v případě potřeby
vanilková pasta 1 PL

1 Všechny ingredience kromě oleje vložte v uvedeném pořadí do mixéru a 3 minuty mixujte. Hotové těsto nechte minimálně 2 hodiny odpočinout v lednici. Ještě lepší ale je připravit si ho večer a nechat odležet do rána.

2 Ráno rozpalte pánev a těsto do ní nalévejte pomocí naběračky. Opékejte palačinky z obou stran. Nechte je dokonale vychladnout.

3 Ovoce vypeckujte a odstopkujte a s trochou vody rozvařte na kaši. Poté směs přes síto přepasírujte do jiné nádoby, vmíchejte do ní vanilkovou pastu a nechte vychladnout. Kdyby se vám zdálo, že směs netuhne, můžete ji případně zahustit povařením se škrobem a dosladit.

4 Smetanu vyšlehejte dotuha a poté do ní opatrně vmíchejte řecký jogurt a kůru a šťávu z limety. Doslaďte podle chuti.

5 Když jsou všechny části budoucího dortu vychlazené, můžete začít skládat. Začněte palačinkou, potřete ji krémem, přikryjte další palačinkou, kterou pomažete ovocnou směsí. Takhle střídejte vrstvy, až do spotřebovaní surovin. Dejte vychladit. Před podáváním ozdobte čerstvým ovocem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/7

Komentáře

Martina Zajícová

Děkujeme :-)! Moc elegantně to nejde, ale čím vychlazenější dort a tenčí a ostřejší nůž, tím méně nepořádku :-)!

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit