Palačinkový dort

Palačinkový dort

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3302 kcal
Bílkoviny 94 g
Cukr 228 g
Tuky 208 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dort nadýchaný jako obláček, voňavý po másle, šťavnatý po ovoci a lákavý, jen se ho dotknout... 

Suroviny

mléko 0.75 hrnku
voda 0.75 hrnku
žloutek 3 ks
krupicový cukr 1 PL
+ na krém i ovocnou směs
amaretto 2 PL
lze nahradit rumem nebo koňakem, pro děti vynechte
mouka pšeničná hladká 1 hrnek
lze i víc, těsto je díky koňaku a máslu hodně řídké
máslo 2 PL
rozpuštěné
olej
na opékání
Na krém
smetana ke šlehání 250 ml
jogurt řeckého typu 3 PL
limeta 1 ks
kůra + 1 lžíce šťávy
Na ovocnou směs
ovoce 500 g
červené ovoce (červený rybíz, maliny, jahody, třešně), omyté, osušené + navíc na ozdobení
škrob 1 PL
kukuřičný, v případě potřeby
vanilková pasta 1 PL

1 Všechny ingredience kromě oleje vložte v uvedeném pořadí do mixéru a 3 minuty mixujte. Hotové těsto nechte minimálně 2 hodiny odpočinout v lednici. Ještě lepší ale je připravit si ho večer a nechat odležet do rána.

2 Ráno rozpalte pánev a těsto do ní nalévejte pomocí naběračky. Opékejte palačinky z obou stran. Nechte je dokonale vychladnout.

3 Ovoce vypeckujte a odstopkujte a s trochou vody rozvařte na kaši. Poté směs přes síto přepasírujte do jiné nádoby, vmíchejte do ní vanilkovou pastu a nechte vychladnout. Kdyby se vám zdálo, že směs netuhne, můžete ji případně zahustit povařením se škrobem a dosladit.

4 Smetanu vyšlehejte dotuha a poté do ní opatrně vmíchejte řecký jogurt a kůru a šťávu z limety. Doslaďte podle chuti.

5 Když jsou všechny části budoucího dortu vychlazené, můžete začít skládat. Začněte palačinkou, potřete ji krémem, přikryjte další palačinkou, kterou pomažete ovocnou směsí. Takhle střídejte vrstvy, až do spotřebovaní surovin. Dejte vychladit. Před podáváním ozdobte čerstvým ovocem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Martina Zajícová

Děkujeme :-)! Moc elegantně to nejde, ale čím vychlazenější dort a tenčí a ostřejší nůž, tím méně nepořádku :-)!

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit