
Palačinkový dort
Dort nadýchaný jako obláček, voňavý po másle, šťavnatý po ovoci a lákavý, jen se ho dotknout...
Ingredience
- 3/4 hrnku mléka
- 3/4 hrnku vody
- 3 žloutky
- 1 lžíce krupicového cukru + na krém i na ovocnou směs
- 2 lžíce amaretta, rumu nebo koňaku, pro děti vynechte
- 1 hrnek hladké mouky (lze přidat i trochu víc, těsto je díky koňaku a máslu hodně řídké)
- 2–3 lžíce rozpuštěného másla
- olej na opékání
- 250ml smetany ke šlehání
- 3 lžíce řeckého jogurtu
- 1 limeta (kůra a 1 lžíce šťávy)
- 500g červeného ovoce (červený rybíz, maliny, jahody, třešně), omyté a osušené
- 1–2 lžíce škrobu (v případě potřeby)
- 1 lžíce vanilkové pasty
- červené ovoce na ozdobení
NA KRÉM
NA OVOCNOU SMĚS
Příprava jídla
1 Všechny ingredience kromě oleje vložte v uvedeném pořadí do mixéru a 3 minuty mixujte. Hotové těsto nechte minimálně 2 hodiny odpočinout v lednici. Ještě lepší ale je připravit si ho večer a nechat odležet do rána.
2 Ráno rozpalte pánev a těsto do ní nalévejte pomocí naběračky. Opékejte palačinky z obou stran. Nechte je dokonale vychladnout.
3 Ovoce vypeckujte a odstopkujte a s trochou vody rozvařte na kaši. Poté směs přes síto přepasírujte do jiné nádoby, vmíchejte do ní vanilkovou pastu a nechte vychladnout. Kdyby se vám zdálo, že směs netuhne, můžete ji případně zahustit povařením se škrobem a dosladit.
4 Smetanu vyšlehejte dotuha a poté do ní opatrně vmíchejte řecký jogurt a kůru a šťávu z limety. Doslaďte podle chuti.
5 Když jsou všechny části budoucího dortu vychlazené, můžete začít skládat. Začněte palačinkou, potřete ji krémem, přikryjte další palačinkou, kterou pomažete ovocnou směsí. Takhle střídejte vrstvy, až do spotřebovaní surovin. Dejte vychladit. Před podáváním ozdobte čerstvým ovocem.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Monika Bauerová
16. Červenec 2017 10:09
Martina Zajícová
17. Červenec 2017 08:56