Nová registrace Zapomenuté heslo

Menu inspirované první republikou: Uvařte si retro oběd

18. 11. 2021
Kynuté buchty
Apetit

Zajímá vás, na čem si pochutnávali lidé před sto lety? Ve všední dny se podávala bezmasá jídla, ve svátek a neděli si lidé dopřávali maso. Sestavili jsme pro vás menu, které je inspirované jídelníčkem lidí, kteří žili za první republiky. A to nejen těch z vyšší třídy, ale i z té dělnické.

Vepřo knedlo zelo

Pečené vepřové maso, houskový knedlík a kysané zelí. Sváteční pokrm, který se v české kuchyni připravuje již po staletí. Vznikl v českých zemích a podobné pokrmy připravují i naši sousedé v Německu a Rakousku.

Klasické vepřo knedlo zelo

Klasické vepřo knedlo zelo

> 60 min
4.1(58x)
Přečíst recept

Kančí maso se šípkovou omáčkou

Na zvěřinových hodech nesmělo chybět kančí maso se šípkovou omáčkou. A tak je tomu dodnes. Při přípravě masa si dejte záležet, nespěchejte a pomalu jej pečte.

Tip: Na šípkovou omáčku si pořiďte kvalitní šípkovou zavařeninu.

Kanec se šípkovou omáčkou

Kanec se šípkovou omáčkou

> 60 min
4.2(30x)
Přečíst recept

Staročeské kyselo

Dělnické třídy často obědvali i večeřeli hustou polévku s chlebem. Bramboračka, kyselo, česnečka, zkrátka polévky, které opravdu zasytí. V kyselu se snoubí kombinace brambor, vajec a sušených hub, jež provoní celý dům. K polévce stačí ukrojit pár krajíců chleba a máte postaráno i o druhý chod.

Krkonošské kyselo

Krkonošské kyselo

< 50 min
4.2(92x)
Přečíst recept

Nudle s mákem

Nudle s mákem aneb jídlo všedních dnů. Na tento pokrm si vystačíte s minimem surovin. To je hlavní důvod, proč byly nudle častým pokrmem i v minulosti. Kromě nudlí se můžete setkat i se škubánky s mákem nebo s makovými šiškami. Škubánky jsou oblíbeným jídlem dětí.

  • Sladká jídla (koláče, buchty, knedlíky, omáčky a kašese dříve podávala jako hlavní plnohodnotný pokrm. 

Šišky s mákem (2 v 1) a švestkovými povidly

Šišky s mákem (2 v 1) a švestkovými povidly

< 75 min
4(27x)
Přečíst recept

Bábovky, záviny a buchty

Již naši předci měli mlsné jazýčky a hospodyňky přemýšlely, čím pohostit návštěvy. Největší úspěch vždy sklidily bábovky, makové či ořechové záviny a buchty.

Honzovy buchty s hruškovými povidly

Honzovy buchty s hruškovými povidly

> 60 min
4.5(90x)
Přečíst recept

  • Štrúdly, záviny, bábovky, rolády, dorty a další cukrářské výrobky byly považovány za sladkou tečku, která se zejména v městských a bohatších rodinách podávala vždy po nedělním obědě a často i ve všední den jako zákusek. Mezi tradiční dezerty patřil i omeletový (dnes mu říkáme palačinkový) dort.

Omáčky

Mezi oblíbenou omáčku patřila svíčková, která pochází ještě z dob Rakouska-Uherska. Dále pak ta z pečeného masa nebo nakládaná s citronovou šťávou a vínem. Na hovězí maso neměli lidé z nižších tříd peníze, jedlo se spíš to levnější vepřové a koňské. Navíc jen jednou týdně – v neděli nebo ve svátky.

Dokonalá svíčková pečeně

Svíčková na smetaně

> 60 min
4.6(201x)
Přečíst recept

Mezi další recepty z 20. let minulého století patří knedlík s vajíčkem, svítek, zelňáky, telecí karbanátky, husí játra, šunkofleky nebo bílá polévka, kterou měl rád i T. G. Masaryk.

Recepty

Sdílet kolekci receptů

Retro recepty Retro Recepty našich babiček Česká kuchyně Československá kuchyně

Podobné kolekce receptů

Související články

bramborák

Jaká jídla jsme milovali jako děti, ale časem jsme na ně zapomněli

Také gastronomie je oblastí, která podléhá módním trendům. Přemýšlíme o tom, co jíme, a naše jídla odlehčujeme zdravějšími i exotičtějšími surovinami. Krkovici s bramborem měníme za steaky z argentinského hovězího, pochutnáváme si na crème brûlée. Přesto si někdy nostalgicky vzpomeneme na jídla, která jsme milovali už jako děti, jen jsme na ně ve víru nových chutí málem zapomněli.