Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Menu inspirované první republikou: Uvařte si retro oběd

Menu inspirované první republikou: Uvařte si retro oběd
ZDROJ: Apetit

Zajímá vás, na čem si pochutnávali lidé před sto lety? Ve všední dny se podávala bezmasá jídla, ve svátek a neděli si lidé dopřávali maso. Sestavili jsme pro vás menu, které je inspirované jídelníčkem lidí, kteří žili za první republiky. A to nejen těch z vyšší třídy, ale i z té dělnické.

Vepřo knedlo zelo

Pečené vepřové maso, houskový knedlík a kysané zelí. Sváteční pokrm, který se v české kuchyni připravuje již po staletí. Vznikl v českých zemích a podobné pokrmy připravují i naši sousedé v Německu a Rakousku.

Kančí maso se šípkovou omáčkou

Na zvěřinových hodech nesmělo chybět kančí maso se šípkovou omáčkou. A tak je tomu dodnes. Při přípravě masa si dejte záležet, nespěchejte a pomalu jej pečte.

Tip: Na šípkovou omáčku si pořiďte kvalitní šípkovou zavařeninu.

Staročeské kyselo

Dělnické třídy často obědvali i večeřeli hustou polévku s chlebem. Bramboračka, kyselo, česnečka, zkrátka polévky, které opravdu zasytí. V kyselu se snoubí kombinace brambor, vajec a sušených hub, jež provoní celý dům. K polévce stačí ukrojit pár krajíců chleba a máte postaráno i o druhý chod.

Nudle s mákem

Nudle s mákem aneb jídlo všedních dnů. Na tento pokrm si vystačíte s minimem surovin. To je hlavní důvod, proč byly nudle častým pokrmem i v minulosti. Kromě nudlí se můžete setkat i se škubánky s mákem nebo s makovými šiškami. Škubánky jsou oblíbeným jídlem dětí.

  • Sladká jídla (koláče, buchty, knedlíky, omáčky a kašese dříve podávala jako hlavní plnohodnotný pokrm. 

Bábovky, záviny a buchty

Již naši předci měli mlsné jazýčky a hospodyňky přemýšlely, čím pohostit návštěvy. Největší úspěch vždy sklidily bábovky, makové či ořechové záviny a buchty.

  • Štrúdly, záviny, bábovky, rolády, dorty a další cukrářské výrobky byly považovány za sladkou tečku, která se zejména v městských a bohatších rodinách podávala vždy po nedělním obědě a často i ve všední den jako zákusek. Mezi tradiční dezerty patřil i omeletový (dnes mu říkáme palačinkový) dort.

Omáčky

Mezi oblíbenou omáčku patřila svíčková, která pochází ještě z dob Rakouska-Uherska. Dále pak ta z pečeného masa nebo nakládaná s citronovou šťávou a vínem. Na hovězí maso neměli lidé z nižších tříd peníze, jedlo se spíš to levnější vepřové a koňské. Navíc jen jednou týdně – v neděli nebo ve svátky.

Mezi další recepty z 20. let minulého století patří knedlík s vajíčkem, svítek, zelňáky, telecí karbanátky, husí játra, šunkofleky nebo bílá polévka, kterou měl rád i T. G. Masaryk.

Související články

Autor: Karoli

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč