
Kynuté borůvkové knedlíky
Klasika podle receptu šéfkuchaře Jaroslava Sapíka, mistra české kuchyně.
Ingredience
- 500 g polohrubé mouky
- 1 lžička krupicového cukru + trocha na posypání droždí
- 1 lžička soli
- 42 g čerstvého droždí
- 250 ml mléka, vlažného
- 1 vejce
- cca 0,5 l borůvek
- rozpuštěné máslo, na polití
- měkký tvaroh ve vaničce či oslazená zakysaná smetana a/nebo na másle opražená strouhanka a moučkový cukr
K PODÁVÁNÍ
Příprava jídla
1 Do mísy dejte mouku, sůl, cukr a vše promíchejte. Udělejte do směsi důlek a rozdrobte do něj droždí. Posypte trochou cukru, přilijte část mléka a nechte vzejít kvásek. Poté přilijte zbylé mléko, přidejte vejce a vypracujte těsto. Nechte na teplém místě kynout zhruba 30 minut.
2 Vykynuté těsto rozdělte na 6 dílů, každý vyválejte na placičku a naplňte borůvkami, vytvarujte do knedlíku a nechte 15 minut kynout. Poté knedlíky vložte do vroucí osolené vody (vařte je 3–5 minut z jedné a 3 minuty z druhé strany) nebo je uvařte v páře, trvá to zhruba 15 minut. Knedlíky po uvaření mírně natrhněte nebo propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára a nesrazily se.
3 Knedlíky podávejte přelité máslem s tvarohem nebo oslazenou zakysanou smetanou jako Jaroslav Sapík nebo jako my, posypané opraženou s moučkovým cukrem.
NĚCO NAVÍC
Pokud budete knedlíky plnit mraženými borůvkami, nechte je kynout déle, nebo dejte knedlíky kynout do mírně (na 30–40 °C) vyhřáté trouby. Mražené ovoce totiž zpomaluje kynutí!
Přidat komentář