0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kynuté borůvkové knedlíky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 246
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2319 kcal
Bílkoviny 81 g
Sacharidy 438 g
Tuky 22 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasika podle receptu šéfkuchaře Jaroslava Sapíka, mistra české kuchyně. Kynuté borůvkové knedlíky jsou láska na první kousnutí.

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 500 g
krupicový cukr 1 ČL
+ na posypání droždí
sůl 1 ČL
droždí čerstvé 42 g
mléko 250 ml
vlažné
vejce 1 ks
lesní
K podávání
máslo
rozpuštěné, na polití
či oslazená zakysaná smetana
strouhanka
na másle opražená, na posypání
moučkový cukr
na posypání (nemusí být)

Postup

1

Do mísy dejte mouku, sůl, cukr a vše promíchejte. Udělejte do směsi důlek a rozdrobte do něj droždí. Posypte trochou cukru, přilijte část mléka a nechte vzejít kvásek. Poté přilijte zbylé mléko, přidejte vejce a vypracujte těsto. Nechte na teplém místě kynout zhruba 30 minut.

2

Vykynuté těsto rozdělte na 6 dílů, každý vyválejte na placičku a naplňte borůvkami, vytvarujte do knedlíku a nechte 15 minut kynout. Poté knedlíky vložte do vroucí osolené vody (vařte je 3–5 minut z jedné a 3 minuty z druhé strany) nebo je uvařte v páře, trvá to zhruba 15 minut. Knedlíky po uvaření mírně natrhněte nebo propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára a nesrazily se.

3

Knedlíky podávejte přelité máslem s tvarohem nebo oslazenou zakysanou smetanou jako Jaroslav Sapík nebo jako my, posypané opraženou s moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Pokud budete knedlíky plnit mraženými borůvkami, nechte je kynout déle, nebo dejte knedlíky kynout do mírně (na 30–40 °C) vyhřáté trouby. Mražené ovoce totiž zpomaluje kynutí!

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/7

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...