0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.6 / 5. Počet hodnocení: 194
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2319 kcal
Bílkoviny 81 g
Sacharidy 438 g
Tuky 22 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasika podle receptu šéfkuchaře Jaroslava Sapíka, mistra české kuchyně. Kynuté borůvkové knedlíky jsou láska na první kousnutí.

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 500 g
krupicový cukr 1 ČL
+ trocha navíc na posypání droždí
sůl 1 ČL
droždí čerstvé 42 g
mléko 250 ml
vlažné
vejce 1 ks
borůvky 0.5 l
lesní
K podávání
máslo
rozpuštěné, na polití
tvaroh měkký
ve vaničce či oslazená zakysaná smetana
strouhanka
na másle opražená, na posypání (nemusí být)
moučkový cukr
na posypání (nemusí být)

Postup

1

Do mísy dejte mouku, sůl, cukr a vše promíchejte. Udělejte do směsi důlek a rozdrobte do něj droždí. Posypte trochou cukru, přilijte část mléka a nechte vzejít kvásek. Poté přilijte zbylé mléko, přidejte vejce a vypracujte těsto. Nechte na teplém místě kynout zhruba 30 minut.

2

Vykynuté těsto rozdělte na 6 dílů, každý vyválejte na placičku a naplňte borůvkami, vytvarujte do knedlíku a nechte 15 minut kynout. Poté knedlíky vložte do vroucí osolené vody (vařte je 3–5 minut z jedné a 3 minuty z druhé strany) nebo je uvařte v páře, trvá to zhruba 15 minut. Knedlíky po uvaření mírně natrhněte nebo propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára a nesrazily se.

3

Knedlíky podávejte přelité máslem s tvarohem nebo oslazenou zakysanou smetanou jako Jaroslav Sapík nebo jako my, posypané opraženou s moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Pokud budete knedlíky plnit mraženými borůvkami, nechte je kynout déle, nebo dejte knedlíky kynout do mírně (na 30–40 °C) vyhřáté trouby. Mražené ovoce totiž zpomaluje kynutí!

Související články

Jak na ovocné knedlíky z kynutého těsta
  • Jak na to

Jak na ovocné knedlíky z kynutého těsta

Naučte se uvařit báječné knedlíky z kynutého, tvarohového či odpalovaného těsta! Naplnit je můžete meruňkami, borůvkami, višněmi či jahodami. A když se vám nebude chtít balit ovoce a koulet knedlíky, připravte si místo nich nočky s lahodnou...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/7

Apetit magazín

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit