Klasika podle receptu šéfkuchaře Jaroslava Sapíka, mistra české kuchyně. Kynuté borůvkové knedlíky jsou láska na první kousnutí.
Suroviny
Postup
Do mísy dejte mouku, sůl, cukr a vše promíchejte. Udělejte do směsi důlek a rozdrobte do něj droždí. Posypte trochou cukru, přilijte část mléka a nechte vzejít kvásek. Poté přilijte zbylé mléko, přidejte vejce a vypracujte těsto. Nechte na teplém místě kynout zhruba 30 minut.
Vykynuté těsto rozdělte na 6 dílů, každý vyválejte na placičku a naplňte borůvkami, vytvarujte do knedlíku a nechte 15 minut kynout. Poté knedlíky vložte do vroucí osolené vody (vařte je 3–5 minut z jedné a 3 minuty z druhé strany) nebo je uvařte v páře, trvá to zhruba 15 minut. Knedlíky po uvaření mírně natrhněte nebo propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára a nesrazily se.
Knedlíky podávejte přelité máslem s tvarohem nebo oslazenou zakysanou smetanou jako Jaroslav Sapík nebo jako my, posypané opraženou s moučkovým cukrem.
NĚCO NAVÍC
Pokud budete knedlíky plnit mraženými borůvkami, nechte je kynout déle, nebo dejte knedlíky kynout do mírně (na 30–40 °C) vyhřáté trouby. Mražené ovoce totiž zpomaluje kynutí!