Více než hodinu
Velmi snadné
Posbírali jsme pro vás recepty na sladká česká jídla. S jejich použitím vykouzlíte úsměv na tváři sobě, dětem i ostatním dospělým strávníkům. Inspirujte se i modernějšími úpravami klasických jídel, které jsme vídali ve školních jídelnách či na talířích během prázdnin u babičky. Všechny jsou za odměnu, tak si ji dopřejte bez výčitek.
Kombinace rýže, vody či mléka, cukru a ovoce ve všech podobách, dává vzniknout rýžovému nákypu, ve světě známému spíše jako rýžový pudink. Každá země má svou úpravu s lokálními surovinami. Nikoho však nepřekvapí, že největší oblibě se těší v asijských zemí.
Obvykle se používá bílá krátkozrnná rýže, zkusit můžete i jasmínovou, basmati, také hnědou či černou. Kravské mléko lze nahradit jiným, rostlinným, nejlépe kokosovým. Sladit nemusíte pouze cukrem, zdravější variantou je med, datle či vámi oblíbený sirup. A příchuti? Co kraj, to jiná kombinace.
Rýžový nákyp můžete připravit vařením v hrnci či pečením v troubě.
Bílé pečivo, ať už rohlíky či veky, namočené v oslazeném mléce s vejci, vanilkovým cukrem a jablky, provoní nejednu českou domácnost. Pro ozvláštnění se dají využít také zralé hrušky. Zlatou kůrku jsme vídali ve školních jídelnách na obědě, připravit si ji můžeme i jako chutný dezert. Pokud se chcete přenést do dětství, využijte na její přípravu remosku po babičce.
Kdo by ji neznal, přezdívá se jí pohádka mládí či krupička. Je sladká a vedou se mezi lidmi spory, zda si kakao zamíchat či nikoli. Na přípravu kaše potřebujete krupici, mléko, cukr a zmíněné kakao. Doladit ji můžete barevnými lentilkami, ovocem, skořicí, medem, panákem rumu, ořechy, čokoládou či piškoty. Zdraví prospěšné je dlouhé vaření, především pokud ji připravujete pro děti s citlivým zažíváním.
Chutnější a poctivější poleva je oproti pudinku ta ze žloutkového krému. Je provoněný vanilkou a krémově hustý díky žloutkům. Ty se při ohřívání nesmí přehrát aby se nesrazily – nemusíte však volit vodní lázeň, jde to i bez ní, jen je třeba cedníku a bedlivého hlídání.
Dále se přidává mléko, pro vylepšení smetana, cukr a vanilka, nejlépe z lusku, lze ji nahradit sáčkem pravého vanilkového cukru.
Zdroj informací: časopis Apetit