Nová registrace Zapomenuté heslo

Podle Tudorovců i Rettigové: sladká česká jídla na všechny způsoby

Dukátové buchtičky se šodó
Apetit

Posbírali jsme pro vás recepty na sladká česká jídla. S jejich použitím vykouzlíte úsměv na tváři sobě, dětem i ostatním dospělým strávníkům. Inspirujte se i modernějšími úpravami klasických jídel, které jsme vídali ve školních jídelnách či na talířích během prázdnin u babičky. Všechny jsou za odměnu, tak si ji dopřejte bez výčitek.

Ovocné knedlíky

  • Kde byl uvařen první knedlík není vůbec jisté. Traduje se, že první šiška knedlíku vznikla pod rukama vojenského kuchaře, kterému se zbortila pec, zatímco připravil těsto na chleba. Napadlo ho připravenou směs hodit do vroucí vody, a byl z toho knedlík.
  • Recept na ovocem naplněný knedlík se objevuje v 17. století, jedná se o švestkovou variantu, nikoli vařenou, ale smaženou.
  • Způsoby přípravy se rozšířily na několik variant těsta – od třeného, žemlového, páleného, krupicového, kynutého až po tvarohové.
  • V Čechách je plnily tvarohem, na Moravě mákem, smetanou se polévaly na Letovicku, v některých regionech se připravovaly knedlíky trhané, jinde se švestky schovaly do bramborového těsta.
  • Dnes jsou oblíbené především ovocné sezónní náplně, využít můžete téměř všech plodů, které se vám na zahrádce urodily.
  • Polévají se většinou rozpuštěným máslem s cukrem, skořicí a zasype je nastrouhaný tvaroh.

Rýžový nákyp

Kombinace rýže, vody či mléka, cukru a ovoce ve všech podobách, dává vzniknout rýžovému nákypu, ve světě známému spíše jako rýžový pudink. Každá země má svou úpravu s lokálními surovinami. Nikoho však nepřekvapí, že největší oblibě se těší v asijských zemí.

Obvykle se používá bílá krátkozrnná rýže, zkusit můžete i jasmínovou, basmati, také hnědou či černou. Kravské mléko lze nahradit jiným, rostlinným, nejlépe kokosovým. Sladit nemusíte pouze cukrem, zdravější variantou je med, datle či vámi oblíbený sirup. A příchuti? Co kraj, to jiná kombinace.

  • V Asii je oblíbený banánový thajský puding, indonéská černá lepkavá kaše.
  • Filipínci přidávají čokoládu.
  • Blízký východ zase pastu z pistácií a kardamon.
  • Persie využívá šafránu a růžové vody.
  • Libanonský nákyp je provoněný anýzem, kmínem a skořicí.
  • Do španělské verze se přidává vejce a citronová kůra.
  • Ve Velké Británii se tento dezert dočkal veliké obliby, a to už za období tudorovců. Jeden z prvních receptů byl napsán v roce 1615. Britové jej připravují z pudinkové rýže, mléka, cukru, smetany s vanilkou, muškátovým oříškem, skořicí a libovolným džemem.

Rýžový nákyp můžete připravit vařením v hrnci či pečením v troubě.

Rýžový nákyp se sušenými švestkami v portském

> 60 min
4.1(31x)
Přečíst recept

Žemlovka

Bílé pečivo, ať už rohlíky či veky, namočené v oslazeném mléce s vejci, vanilkovým cukrem a jablky, provoní nejednu českou domácnost. Pro ozvláštnění se dají využít také zralé hrušky. Zlatou kůrku jsme vídali ve školních jídelnách na obědě, připravit si ji můžeme i jako chutný dezert. Pokud se chcete přenést do dětství, využijte na její přípravu remosku po babičce.

Žemlovka s meruňkami

< 60 min
4.3(36x)
Přečíst recept

Krupicová kaše

Kdo by ji neznal, přezdívá se jí pohádka mládí či krupička. Je sladká a vedou se mezi lidmi spory, zda si kakao zamíchat či nikoli. Na přípravu kaše potřebujete krupici, mléko, cukr a zmíněné kakao. Doladit ji můžete barevnými lentilkami, ovocem, skořicí, medem, panákem rumu, ořechy, čokoládou či piškoty. Zdraví prospěšné je dlouhé vaření, především pokud ji připravujete pro děti s citlivým zažíváním.

Jemná krupicová kaše

Jemná krupicová kaše

< 20 min
3.9(58x)
Přečíst recept

Buchtičky se šodó nebo krémem?

  • Kynuté dukátové buchtičky poléváme krémem. Často jej však nazýváme nepravým jménem – šodó. Chaudeau označuje ve francouzštině něco „horkého“.
  • Původní a velice starý recept na pravé šodó pochází z Francie, připravuje se ze zpěněného bílého vína, žloutků, citronové kůry, cukru a vanilky.
  • Francouzi jej servírují jako řidší omáčku s menšími buchtičkami, které v šodó doslova plavou. V Čechách bohatou porci buchtiček poléváme vanilkovým krémem nebo pudinkem.
  • Recept na buchtičky s krémem se objevují v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové, není to náhoda, za Rakouska-uherska se tento pokrm těšil veliké oblibě.

Chutnější a poctivější poleva je oproti pudinku ta ze žloutkového krému. Je provoněný vanilkou a krémově hustý díky žloutkům. Ty se při ohřívání nesmí přehrát aby se nesrazily – nemusíte však volit vodní lázeň, jde to i bez ní, jen je třeba cedníku a bedlivého hlídání.

Dále se přidává mléko, pro vylepšení smetana, cukr a vanilka, nejlépe z lusku, lze ji nahradit sáčkem pravého vanilkového cukru.

buchticky

Buchtičky s povidly a vanilkovým krémem

> 60 min
4.2(77x)
Přečíst recept

Zdroj informací: časopis Apetit

Recepty

Kynuté borůvkové knedlíky
Kynuté borůvkové knedlíky
> 60 min
Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami
< 30 min
Švestkové bramborové knedlíky s marcipánem
Švestkové bramborové knedlíky s marcipánem
< 60 min
Knedlíky s meruňkami z pohankového těsta
< 30 min
Nejjednodušší (a nejlepší) ovocné knedlíky
Nejjednodušší (a nejlepší) ovocné knedlíky
< 45 min
Bramborové krokety
Bramborové krokety plněné povidly
< 30 min
Povidlové taštičky sypané perníkem & tvarohový krém
Povidlové taštičky sypané perníkem & tvarohový krém
< 60 min
Bramborové koblížky s dušenými jablky
Bramborové koblížky s dušenými jablky
< 60 min
Slezské bramborové placky s povidly
Slezské bramborové placky s povidly
< 30 min
Škubánky s mákem a rumovými švestkami
Škubánky s mákem a rumovými švestkami
< 60 min
Šišky s mákem (2 v 1) a švestkovými povidly
Šišky s mákem (2 v 1) a švestkovými povidly
< 75 min
Kynuté vdolky
Kynuté vdolky
> 60 min
Vdolky s hruškovými povidly
> 60 min
Vdolky
< 30 min
Brusinkové taštičky s vanilkovým krémem
Brusinkové taštičky s vanilkovým krémem
< 60 min
buchticky
Buchtičky s povidly a vanilkovým krémem
> 60 min
Rýžový nákyp
Rýžový nákyp s hruškami, hroznem a jeřabinou
< 60 min
Rýžový nákyp se sušenými švestkami v portském
> 60 min
Žemlovka de luxe
Žemlovka de luxe
< 45 min
žemlovka s tvarohem
Žemlovka s tvarohem podle Romana Vaňka
< 90 min
Tvarohové knedlíčky v perníku s blumami
Tvarohové knedlíčky v perníku s blumami
< 30 min
Nočky se žloutkovou pěnou a malinami
< 60 min
Jahelník
Jahelník
< 90 min
Makový jahelník
> 60 min
Lívance babičky Milušky
Lívance babičky Milušky
> 60 min
Lívance s borůvkami a vanilkovou omáčkou
< 60 min
Kynuté lívance s jahodami a šlehačkou
Kynuté lívance s jahodami a šlehačkou
< 45 min
Lívanečky se skořicí
Lívanečky se skořicí
> 60 min
Špaldové palačinky
Špaldové palačinky
> 60 min
Palačinky
Základní recept na palačinky
< 50 min
Palačinky zapékané, plněné tvarohem
Palačinky zapékané, plněné tvarohem
< 45 min
Palačinky s vanilkovým krémem
Palačinky s vanilkovým krémem
< 60 min
Pohankové palačinky s ovocem a zmrzlinou
< 60 min
Jemná krupicová kaše
Jemná krupicová kaše
< 20 min
Krupicová kaše s jablky a skořicí
Krupicová kaše s jablky a skořicí
< 30 min
Rebarborové knedlíky
Rebarborové knedlíky
< 60 min
Odpalované meruňkové knedlíky s griliášem
< 60 min
Tvarohové knedlíky s rynglí a brusinkami
> 60 min
Knedlíky tofu & dvojí jahody
< 60 min
Tvarohovo-jablečné knedlíky
Tvarohovo-jablečné knedlíky
< 45 min
Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Švestkové knedlíky z bramborového těsta
< 45 min
Tvarohový knedlík s brusinkami a višněmi
< 60 min
Banánová žemlovka
< 60 min
Tvarohová žemlovka
Tvarohová žemlovka
< 75 min
Slavnostní žemlovka z vánočky
Slavnostní žemlovka z vánočky
> 60 min
Žemlovka s rebarborou a vanilkovým krémem
Žemlovka s rebarborou a vanilkovým krémem
< 60 min
Krupicová kaše se šafránem a černým bezem
Krupicová kaše se šafránem a černým bezem
< 30 min
Pohár s krupicovou kaší a meruňkami
Pohár s krupicovou kaší a meruňkami
< 60 min
Banány v županu
< 30 min
Jablečné lívance se skořicí
Jablečné lívance se skořicí
< 60 min
Šulánky s mákem
Šulánky s mákem
< 20 min
Jablka v těstě se skořicovou pěnou a hruškovým čatní
Jablka v těstě se skořicovou pěnou a hruškovým čatní
< 60 min
Trhanec
Trhanec
< 10 min
Trhanec s jablky
Trhanec s jablky
< 30 min

Sdílet kolekci receptů

Historie stravování Slavnostní menu Tradiční jídla Česká kuchyně

Podobné kolekce receptů