0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Cukroví z první republiky: Co mlsaly ikony stříbrného plátna?

Vánoce
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

Správná hospodyňka musela mít tehdy napečeno sedm druhů cukroví, od každého stačilo trochu, bylo totiž hlavně pro návštěvy. Dnes se (nejen) o Vánocích vrhají k troubě i muži a inspirace není nikdy dost. Proto jsme si pro vás připravili ochutnávku cukroví, které zdobilo domácnosti za první republiky.

Meziválečné období nebylo tak růžové, jak se může z dobových filmů zdát, ale přesto na něj v mnoha ohledech rádi vzpomínáme. Především tedy na osobnosti, jakou byl prezident Masaryk, herečky Adina Mandlová a Lída Baarová nebo kuchařka Anuše Kejřová.

A právě tehdejší gastronomie je předmětem zkoumání historiků jídla a nekonečnou inspirací českých a slovenských kuchařů. Pokud chcete vědět, co pravděpodobně mlsaly nejen ikony stříbrného plátna, čtěte dál!

Masarykovo cukroví

Prezident Masaryk byl velký mlsoun. Ví se o něm, že miloval švestkové knedlíky s mákem, ale také oříškové cukroví, které po něm dnes dokonce nese název. Placky s vlašskými nebo lískovými oříšky můžete připravit v tmavé variantě s kakaem nebo bez kakaa a přidat trochu vanilky. 

Išelské cukroví 

Patří mezi cukroví, které z tácku mizí nejrychleji. Recept na išelské cukroví pochází už z Rakouska-Uherska, tehdy se do českých zemí dostal z lázní Bad Ischl. V různých podobách se s ním často setkáme i v kuchařkách, které vyšly za první republiky.

Zázvorky

Citron a zázvor si spolu rozumí nejen v čaji, ale také v cukroví, kterému dodají ten správný říz. Zázvorky byly oblíbené za první republiky, ale svou popularitu neztrácejí ani dnes. Když zbytek po Vánocích zamrazíte, můžete je vytáhnout za dva měsíce den předtím, než se na čaj staví návštěva!

Bílkové cukroví 

Různými sněhovými tvary (kolečka, hubinky – dnes pusinky) se za první republiky zdobil tradičně vánoční stromeček. Hospodyňky tehdy musely bílky s cukrem vyšlehat ručně metličkou, proto nechtěly, aby se pracná cukrovinka ihned snědla.

Sádlovky 

Když nebylo k dispozici máslo, vyměnilo se za sádlo. Právě kvůli tomu v době krize vzniklo cukroví, kterému se příznačně říká sádlovky. Sádlové kuličky nejsou pro každého, ale když do těsta přisypete kakao, v kuličce uděláte prstem důlek a vložíte do něj trochu marmelády a mandli, věřte, že se po nich zapráší stejně jako po lineckém.

Čokoládový salám 

Čokoládový salám může na první pohled ledaskoho zmást. Svým tvarem i barvou může opravdu připomínat klasický salám. Chutí má od něj však daleko – po rozkrojení na mlsné jazýčky vykoukne hnědobílá mozaika z čokolády a světlých rozdrobených sušenek.

Medové pracny

Medové cukroví bylo za první republiky populární. Pokud pečete tradičně na Vánoce tmavé pracny s kakaem a ořechy, zkuste tentokrát medovým pracnám s kokosem. Horké je obalte ve vanilkovém cukru, stejně jako vanilkové rohlíčky.

Víte že...

  • Kolem roku 1918 byly Vánoce sice ve znamení euforie z konce války, ale sváteční časy provázel nedostatek uhlí, potravin a zuřící španělská chřipka.
  • Ve dvacátých letech se situace trochu zlepšila, v novinách se začaly objevovat inzeráty na vánoční zboží, které lidé mohli pořídit i na splátky.
  • Třicátá léta byla ve znamení hospodářské krize, zemi sužovala vysoká nezaměstnanost, nedostatek potravin a jejich vysoké ceny.
  • I v těžkých časech byly Vánoce vždy obdobím klidu, které lidé využili k tomu, aby strávili hezké chvíle se svou rodinou.

Zdroj: Apetit, České televize

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

Jídelníček Kim Kardashian: Jak zhubla 7kg za tři týdny?
  • Zajímavosti

Jídelníček Kim Kardashian: Jak zhubla 7kg za tři týdny?

Když se Kim před rokem objevila na akci Met Gala v ikonických šatech po Marilyn Monroe, rozpoutala se vlna diskuzí, jak americká kráska dokázala za krátkou dobu tak výrazně zhubnout. I nás zajímalo, jakou cestu Kim při snižování váhy...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
KVÍZ: Poznáte jídla, která vařily naše babičky?
  • Zajímavosti

KVÍZ: Poznáte jídla, která vařily naše babičky?

Kuchyně našich babiček je hotový poklad. Byly to ženy, které věděly, jak hospodařit s málem a přesto připravit jídla, která dokázala rozproudít naše chuťové pohárky. V dnešní uspěchané době se vyplatí ponořit se do vzpomínek a objevit...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč