Cukroví z první republiky: Co mlsaly ikony stříbrného plátna?

The Bishop’s Wife (1948)
ZDROJ: Film Biskupova žena (1948)/Prtscr
sdílet:

Správná hospodyňka musela mít tehdy napečeno sedm druhů cukroví, od každého stačilo trochu, bylo totiž hlavně pro návštěvy. Dnes se (nejen) o Vánocích vrhají k troubě i muži a inspirace není nikdy dost. Proto jsme si pro vás připravili ochutnávku cukroví, které zdobilo domácnosti za první republiky.

Meziválečné období nebylo tak růžové, jak se může z dobových filmů zdát, ale přesto na něj v mnoha ohledech rádi vzpomínáme. Především tedy na osobnosti, jakou byl prezident Masaryk, herečky Adina Mandlová a Lída Baarová nebo kuchařka Anuše Kejřová.

A právě tehdejší gastronomie je předmětem zkoumání historiků jídla a nekonečnou inspirací českých a slovenských kuchařů. Pokud chcete vědět, co pravděpodobně mlsaly nejen ikony stříbrného plátna, čtěte dál!

Masarykovo cukroví

Prezident Masaryk byl velký mlsoun. Ví se o něm, že miloval švestkové knedlíky s mákem, ale také oříškové cukroví, které po něm dnes dokonce nese název. Placky s vlašskými nebo lískovými oříšky můžete připravit v tmavé variantě s kakaem nebo bez kakaa a přidat trochu vanilky. 

Masarykovo cukroví

Masarykovo cukroví

Více

Išelské cukroví 

Patří mezi cukroví, které z tácku mizí nejrychleji. Recept na išelské cukroví pochází už z Rakouska-Uherska, tehdy se do českých zemí dostal z lázní Bad Ischl. V různých podobách se s ním často setkáme i v kuchařkách, které vyšly za první republiky.

Išlské dortíčky

Išlské dortíčky

Více

Zázvorky

Citron a zázvor si spolu rozumí nejen v čaji, ale také v cukroví, kterému dodají ten správný říz. Zázvorky byly oblíbené za první republiky, ale svou popularitu neztrácejí ani dnes. Když zbytek po Vánocích zamrazíte, můžete je vytáhnout za dva měsíce den předtím, než se na čaj staví návštěva!

Bílkové cukroví 

Různými sněhovými tvary (kolečka, hubinky – dnes pusinky) se za první republiky zdobil tradičně vánoční stromeček. Hospodyňky tehdy musely bílky s cukrem vyšlehat ručně metličkou, proto nechtěly, aby se pracná cukrovinka ihned snědla.

Oříškové vločky

Oříškové vločky

Více

Sádlovky 

Když nebylo k dispozici máslo, vyměnilo se za sádlo. Právě kvůli tomu v době krize vzniklo cukroví, kterému se příznačně říká sádlovky. Sádlové kuličky nejsou pro každého, ale když do těsta přisypete kakao, v kuličce uděláte prstem důlek a vložíte do něj trochu marmelády a mandli, věřte, že se po nich zapráší stejně jako po lineckém.

Sádlové - vánoční cukroví

Sádlové - vánoční cukroví

Více

Čokoládový salám 

Čokoládový salám může na první pohled ledaskoho zmást. Svým tvarem i barvou může opravdu připomínat klasický salám. Chutí má od něj však daleko – po rozkrojení na mlsné jazýčky vykoukne hnědobílá mozaika z čokolády a světlých rozdrobených sušenek.

Čokoládový ,salám'

Čokoládový ,salám'

Více

Medové pracny

Medové cukroví bylo za první republiky populární. Pokud pečete tradičně na Vánoce tmavé pracny s kakaem a ořechy, zkuste tentokrát medovým pracnám s kokosem. Horké je obalte ve vanilkovém cukru, stejně jako vanilkové rohlíčky.

Kokosovo-medové pracny

Kokosovo-medové pracny

Více

Víte že...

  • Kolem roku 1918 byly Vánoce sice ve znamení euforie z konce války, ale sváteční časy provázel nedostatek uhlí, potravin a zuřící španělská chřipka.
  • Ve dvacátých letech se situace trochu zlepšila, v novinách se začaly objevovat inzeráty na vánoční zboží, které lidé mohli pořídit i na splátky.
  • Třicátá léta byla ve znamení hospodářské krize, zemi sužovala vysoká nezaměstnanost, nedostatek potravin a jejich vysoké ceny.
  • I v těžkých časech byly Vánoce vždy obdobím klidu, které lidé využili k tomu, aby strávili hezké chvíle se svou rodinou.

Související články

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Autor: Karolína Waberová

Obchod Apetit