0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

11 otázek pro Markétu Pavleje alias Kitchenette: Říkám si, v jakém blahobytu žijeme

Markéta Pavleje, Kitchenette
ZDROJ: Facebook Kitchenette
sdílet:

Markétu Pavleje zná u nás každý milovník dobrého jídla. Svému blogu o vaření Kitchenette.cz se věnuje mnoho let a vydala několik kuchařek. Vidět ji můžete pravidelně na kurzech vaření Gourmet Academy a v nejbližší době ji můžete potkat na Apetit pikniku, který se koná 18.6.2022 v pražské Grébovce.

1. Kdo vás přivedl k zájmu o gastronomii?
Bylo to moje hobby od malička. Milovala jsem pomáhat v kuchyni a asi i díky tomu, že mě k práci pustili, jsem měla prostor se rozvíjet. Obě babičky byly skvělé kuchařky i pekařky a moje mamka také.

2. Na čem momentálně pracujete? Kde vás můžeme vidět?
Vidět mě můžete v nejbližší době na Apetit pikniku, který se koná v pražské Grébovce 18. června. Na pódiu budu hned dvakrát, ve 11:30 a 15:00. Tímto vás zvu, zábavu si užije celá rodina, takže vezměte i své ratolesti!

Pak také dokončujeme překlad nové kuchařky od Green Kitchen, pracuji na své nové kuchařce. Připravili jsme novou verzi mého e-shopu. Vařím v Gourmet Academy, kde jsou moje kurzy vaření zaměřené na vegetariánskou kuchyni a saláty.

3. Kdybyste měla uvařit levné jídlo, třeba do patnácti korun na porci, co by to bylo?
Nějaký luštěninový pokrm. Nebo něco jako salát s luštěninou. Ale dlouho jsem takové výzvě nemusela čelit...

4. Kdo nebo co vám bylo největším přínosem z hlediska kulinářských dovedností?
Samozřejmě rodina a později kuchařské knihy, kurzy, cestování i navštěvování oblíbených restaurací. Koneckonců i sledování oblíbených foodblogerů...

5. V čem podle vás kuchaři nejčastěji chybují?
Já se odjakživa nepouštím do kritiky kuchařů. Jejich práce je velmi těžká a je strašně jednoduché něco kritizovat… Ale obecně nemám ráda, když snaha o vytvoření vizuálně atraktivního a moderního jídla předčí chuť. Nebo, když je jídlo příliš překombinované nebo přeplácané. Mám ráda jednoduchost a také si ráda vychutnávám jednotlivé chutě, tedy když je jich příliš, není to nic pro mě.

6. Existuje ještě nějaká kuchařská technika, kterou byste se chtěla naučit?
Je toho ještě strašně moc, co neumím a pravděpodobně nikdy umět nebudu. Mistrovství je v dlouhém zkoušení a opakování, vychytávání, a to u některých disciplín zabere dlouhé roky.

7. Co vás na současné gastronomii irituje?
Myslím, že mě neirituje nic. Spíš si říkám, v jakém blahobytu žijeme, že si můžeme dovolit si tolik hrát s jídlem, tolik ho řešit, mnohdy s ním plýtvat a utrácet za něj.

Markéta Pavleje, Kitchenette
ZDROJ: Facebook Kitchenette

8. Jak vnímáte enviromentální problémy spojené s gastronomickým průmyslem?
Tohle téma řeším celkem dost. Samozřejmě téma obaly, plýtvání, neekologické a nešetrné produkování potravin – ať už rostlinného nebo živočišného původu. Po krůčkách dělám, myslím si, celkem dost. Ale jestli je to opravdu dost, nevím.

Při nákupu se vyhýbám zbytečným a nerozložitelným obalům. Vybírám potraviny z ekologických, farmářských a organických produkcí. Více a více ustupujeme od masa, ale teď nově se i snažím ubrat i mléčných produktů. Třídíme, kompostujeme, recyklujeme.

9. Co vás kromě vaření ještě v životě naplňuje?
Děti, rodina, naše zvířata, protože všechno vyjmenované mi dělá největší radost a umožňuje mi vždy odběhnout do přítomného okamžiku. Když jsem u včel, na nic jiného nemyslím, a to samé platí o koních. Bez psů a koček si naši domácnost také neumím představit. Focení. Jinak ráda třeba i maluju nebo jinak tvořím.

10. Na jaké jídlo z dětství ráda vzpomínáte?
Moravské „dvojctihodné“ koláčky mojí babičky Jiřinky. Asi hodně sladká jídla, protože jsem byla na sladké. Takže i třeba ovocné knedlíky, krupicovou kaši. Opečený rohlík s máslem a višňovou marmeládou od babičky. A tak dále…

11. Jakou radu týkající se vaření byste ráda předala čtenářům Apetitu?
Asi aby vařili s radostí, lehkostí a svobodou. Aby si ten proces užívali a když nestíhají v uspěchaném nabitém týdnu uvařit nějakou super delikatesu k večeři, aby se za to rozhodně nebičovali a s klidem prostě udělali nějakou rychlovku, vajíčka, palačinky, rychlou pastu. To je prostě život. Často vidím, že se vytížené maminky trápí a kladou na sebe velký tlak. Všichni chceme být perfektní, a přitom takový nikdo není. Všechno se zvládnout nedá.

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit