Klasický tabouleh

Klasický tabouleh

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2069 kcal
Bílkoviny 38 g
Cukr 165 g
Tuky 114 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Základ klasické verze je petrželka. Je klíčovou ingrediencí a musí jí tam být opravdu dost. Tabouleh je totiž primárně petrželkový salát, všechno ostatní je v něm jen pro strukturu nebo chuť.

Suroviny

bulgur 100 g
petrželka 500 g
kudrnka (viz Něco navíc)
koriandr 200 g
máta 100 g
cibule červená 1 ks
rajčata 300 g
citron
klínky k podávání
Na zálivku
citron 2 ks
šťáva + 1 lžička kůry najemno
sůl 0.5 ČL
římský kmín 0.5 ČL
mletý
pepř 0.5 ČL
mletý
paprika sladká 1 špetka
mletá
koriandr mletý 1 špetka
hřebíček 1 špetka
drcený
muškátový oříšek 1 špetka
nastrouhaný
olivový olej 120 ml

1 Bulgur zalijte vroucí vodou v poměru 1:1 a nechte nabobtnat.

2 Mezitím najemno nakrájejte bylinky, cibuli a rajčata. Citronovou šťávu i kůru promíchejte v míse se solí, kořením a olejem, aby vznikla zálivka. Vychladlý bulgur dejte do mísy k zálivce, přidejte bylinky a promíchejte. Dochuťte kořením nebo citronovou šťávou.

NĚCO NAVÍC
Někdo přísahá na kudrnku, jiný na hladkolistou petrželku. Pokud sáhnete jako my po kudrnce, vybírejte čerstvou a mladou, která není tak tuhá jako ta, kterou většinou koupíte v obchodech. Jestli se nemůžete rozhodnout, klidně dejte jeden díl kudrnky a druhý hladkolisté. Ale základní pravidlo zní: petrželkou nešetřit!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit