
Klasický tabouleh
Základ klasické verze je petrželka. Je klíčovou ingrediencí a musí jí tam být opravdu dost. Tabouleh je totiž primárně petrželkový salát, všechno ostatní je v něm jen pro strukturu nebo chuť.
Ingredience
- 100 g bulguru
- 500 g lístků petrželky kudrnky (viz Něco navíc)
- 200 g lístků koriandru
- 100 g lístků máty
- 1 červená cibule
- 300 g rajčat
- klínky citronu k podávání
- šťáva ze 2 citronů a 1 lžička najemno
- nastrouhané citronové kůry
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- po špetce mleté papriky, mletého koriandru, drceného hřebíčku a nastrouhaného muškátového oříšku
- 120 ml olivového oleje
NA ZÁLIVKU
Příprava jídla
1 Bulgur zalijte vroucí vodou v poměru 1:1 a nechte nabobtnat.
2 Mezitím najemno nakrájejte bylinky, cibuli a rajčata. Citronovou šťávu i kůru promíchejte v míse se solí, kořením a olejem, aby vznikla zálivka. Vychladlý bulgur dejte do mísy k zálivce, přidejte bylinky a promíchejte. Dochuťte kořením nebo citronovou šťávou.
NĚCO NAVÍC
Někdo přísahá na kudrnku, jiný na hladkolistou petrželku. Pokud sáhnete jako my po kudrnce, vybírejte čerstvou a mladou, která není tak tuhá jako ta, kterou většinou koupíte v obchodech. Jestli se nemůžete rozhodnout, klidně dejte jeden díl kudrnky a druhý hladkolisté. Ale základní pravidlo zní: petrželkou nešetřit!
Přidat komentář