0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.2 / 5. Počet hodnocení: 42
Více než hodinu Pro zkušené cca 50 koláčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7971 kcal
Bílkoviny 208 g
Sacharidy 879 g
Tuky 397 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Božská moravská specialita s dvojí náplní! Na svatbu i posvícení. Dvojctihodné koláčky jsou tradiční pochoutkou, která nesmí na vašem stole chybět. 

Suroviny

Na 1. těsto
mouka pšeničná polohrubá 250 g
žloutek 2 ks
droždí 40 g
mléko PL
cukr špetka
Na 2. těsto
máslo 250 g
mouka pšeničná polohrubá 250 g
Na náplň
tvaroh měkký 250 g
ne z vaničky
žloutek 1 ks
vanilkový cukr
rozinky hrst
cukr
podle chuti
Na drobenku
mouka pšeničná hrubá 200 g
krupicový cukr 100 g
máslo 2 PL
žloutek 1 ks
na dokončení
Na dokončení
švestková povidla 400 g
žloutek 1

Postup

1

Droždí rozdrobte do mléka s cukrem a nechte na teplém místě čtvrthodinku vzejít. S moukou a žloutky zpracujte vláčné těsto (případně přidejte mléko) a nechte je v teple kynout asi čtyřicet minut nebo až zdvojnásobí objem. Na druhé těsto zpracujte mouku s kousky másla; vzniklou hladkou hmotu uložte do chladu. 

2

Zpracujte spolu přísady na tvarohovou náplň. V misce pomocí prstů promněte přísady na drobenku a dejte do chladu.

3

Obě těsta rozválejte na pomoučněné ploše na delší ovál. Položte je na sebe, kratší okraje přeložte ke středu a znovu rozválejte na delší ovál. Třikrát zopakujte. Pak vyválejte placku, krájejte čtverečky, naplňte je tvarohovou nádivkou a zabalte.

4

Na vymazaném či papírem vyloženém plechu nechte koláčky asi čtvrt hodiny kynout. Vytlačte důlek, naplňte ho povidly, posypte drobenkou a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Koláčky jsou nejlepší druhý a třetí den.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/10

Komentáře

Anonym

Zda se mi, ze v receptu chybi nekolik veci. 1. v ingrediencich se nepise nic o povidlich ani kolik by jich melo byt a zda se nejak upravuji. 2. v priprave se uz dale nezminuje ona tvarohova napln. Co s ni? Dava se pod povidla? Nebo na ne? Nebo se do ni snad kolace namaceji po upeceni?

Anonym

Omlouvam se, je mi to zahadou, ale nyni uz tyto udaje v receptu vidim. Zrejme se mi spatne nacetla stranka. Vzhuru tedy do peceni! :)

Anonym

Bohužel i když mi od Vás každý recept dopadne. Toto těsto opravdu nechutnalo dobře. Nevím kde se stala chyba, ale k nadýchaným kynutým těstům to přirovnat nelze.

Martina Zajícová

Dobrý den, velmi nás mrzí Vaše špatná zkušenost s tímto receptem. Bohužel ani my takto "na dálku" vůbec netušíme, co se mohlo stát :-(. Jedná se spíše o nějaký druh plundrového těsta než klasického kynutého, ale stejně by rozhodně nemělo chutnat špatně :-(. Doufáme, že si mezi našimi recepty z kynutého těsta najdete jiného favorita. S pozdravem, redakce Apetitu

Dana Vajdiaková

Zdravím, moravské koláčky dělám podle receptu mé babičky z kynutého těsta, stejného jako na buchty a jsou báječné.... povidla prichucuji rumem a zahušťují strouhaným perníkem,aby při pečení netekly.....

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč