Božská moravská specialita s dvojí náplní! Na svatbu i posvícení. Dvojctihodné koláčky jsou tradiční pochoutkou, která nesmí na vašem stole chybět.
Suroviny
Postup
Droždí rozdrobte do mléka s cukrem a nechte na teplém místě čtvrthodinku vzejít. S moukou a žloutky zpracujte vláčné těsto (případně přidejte mléko) a nechte je v teple kynout asi čtyřicet minut nebo až zdvojnásobí objem. Na druhé těsto zpracujte mouku s kousky másla; vzniklou hladkou hmotu uložte do chladu.
Zpracujte spolu přísady na tvarohovou náplň. V misce pomocí prstů promněte přísady na drobenku a dejte do chladu.
Obě těsta rozválejte na pomoučněné ploše na delší ovál. Položte je na sebe, kratší okraje přeložte ke středu a znovu rozválejte na delší ovál. Třikrát zopakujte. Pak vyválejte placku, krájejte čtverečky, naplňte je tvarohovou nádivkou a zabalte.
Na vymazaném či papírem vyloženém plechu nechte koláčky asi čtvrt hodiny kynout. Vytlačte důlek, naplňte ho povidly, posypte drobenkou a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Koláčky jsou nejlepší druhý a třetí den.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Česká kuchyně – koláče, buchty a moučníky(45 receptů)
Komentáře
Anonym
10.06.2009 16:31
Je recept uplny?
Anonym
10.06.2009 16:34
RE: Je recept uplny?
Anonym
22.05.2017 21:08
Bohužel i když mi od Vás
Bohužel i když mi od Vás každý recept dopadne. Toto těsto opravdu nechutnalo dobře. Nevím kde se stala chyba, ale k nadýchaným kynutým těstům to přirovnat nelze.
Martina Zajícová
23.05.2017 10:21
Dobrý den, velmi nás mrzí
Dobrý den, velmi nás mrzí Vaše špatná zkušenost s tímto receptem. Bohužel ani my takto "na dálku" vůbec netušíme, co se mohlo stát :-(. Jedná se spíše o nějaký druh plundrového těsta než klasického kynutého, ale stejně by rozhodně nemělo chutnat špatně :-(. Doufáme, že si mezi našimi recepty z kynutého těsta najdete jiného favorita. S pozdravem, redakce Apetitu
Kateřina Malešová
19.10.2017 12:40
Recept nema chybu, kolacky
Recept nema chybu, kolacky jsou krasne krehke.
Dana Vajdiaková
28.10.2017 18:01
Zdravím, moravské koláčky
Zdravím, moravské koláčky dělám podle receptu mé babičky z kynutého těsta, stejného jako na buchty a jsou báječné.... povidla prichucuji rumem a zahušťují strouhaným perníkem,aby při pečení netekly.....