Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dvojctihodné koláčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 66
Do dvou hodin Pro zkušené cca 50 koláčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7691 kcal
Bílkoviny 192 g
Sacharidy 895 g
Tuky 366 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Božská moravská specialita s dvojí náplní! Na svatbu i posvícení. Dvojctihodné koláčky s tvarohem a povidly se tradičně pekly na svatbu i posvícení. Ovšem vy recept můžete vyzkoušet i o všední den. Kynuté moravské koláče s drobenkou jsou láska na první kousnutí.

Související recepty

Suroviny

Na 1. těsto
několik lžic
cukr 1 špetka
Na 2. těsto
máslo 250 g
Na náplň
ne z vaničky
rozinky 1 hrst
cukr
podle chuti
Na drobenku
mouka pšeničná hrubá 200 g
Na dokončení
švestková povidla 400 g

Postup

1

Droždí rozdrobte do mléka s cukrem a nechte na teplém místě čtvrthodinku vzejít. S moukou a žloutky zpracujte vláčné těsto (případně přidejte mléko) a nechte je v teple kynout asi čtyřicet minut nebo až zdvojnásobí objem. Na druhé těsto zpracujte mouku s kousky másla; vzniklou hladkou hmotu uložte do chladu. 

2

Zpracujte spolu přísady na tvarohovou náplň. V misce pomocí prstů promněte přísady na drobenku a dejte do chladu.

3

Obě těsta rozválejte na pomoučněné ploše na delší ovál. Položte je na sebe, kratší okraje přeložte ke středu a znovu rozválejte na delší ovál. Třikrát zopakujte. Pak vyválejte placku, krájejte čtverečky, naplňte je tvarohovou nádivkou a zabalte.

4

Na vymazaném či papírem vyloženém plechu nechte koláčky asi čtvrt hodiny kynout. Vytlačte důlek, naplňte ho povidly, posypte drobenkou a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Koláčky jsou nejlepší druhý a třetí den.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/10

Komentáře

28.10.2017 18:01

Zdravím, moravské koláčky dělám podle receptu mé babičky z kynutého těsta, stejného jako na buchty a jsou báječné.... povidla prichucuji rumem a zahušťují strouhaným perníkem,aby při pečení netekly.....

19.10.2017 12:40

Recept nema chybu, kolacky jsou krasne krehke.

22.05.2017 21:08

Bohužel i když mi od Vás každý recept dopadne. Toto těsto opravdu nechutnalo dobře. Nevím kde se stala chyba, ale k nadýchaným kynutým těstům to přirovnat nelze.

23.05.2017 10:21

Dobrý den, velmi nás mrzí Vaše špatná zkušenost s tímto receptem. Bohužel ani my takto "na dálku" vůbec netušíme, co se mohlo stát :-(. Jedná se spíše o nějaký druh plundrového těsta než klasického kynutého, ale stejně by rozhodně nemělo chutnat špatně :-(. Doufáme, že si mezi našimi recepty z kynutého těsta najdete jiného favorita. S pozdravem, redakce Apetitu

10.06.2009 16:31
Zda se mi, ze v receptu chybi nekolik veci. 1. v ingrediencich se nepise nic o povidlich ani kolik by jich melo byt a zda se nejak upravuji. 2. v priprave se uz dale nezminuje ona tvarohova napln. Co s ni? Dava se pod povidla? Nebo na ne? Nebo se do ni snad kolace namaceji po upeceni?
10.06.2009 16:34
Omlouvam se, je mi to zahadou, ale nyni uz tyto udaje v receptu vidim. Zrejme se mi spatne nacetla stranka. Vzhuru tedy do peceni! :)

Apetit magazín

Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům
  • Tipy a triky

Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům

Škvarky, které křupnou při každém soustu, a sádlo, které dodá poctivou chuť každému receptu, zvládnete připravit i vy doma. Stačí jen dodržet náš jednoduchý postup krok za krokem a výsledek vás určitě nadchne – ať už je namažete na chleba,...