Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

11 otázek pro šéfkuchaře Christiana Chu: Naše budoucnost v pohostinství je umělá inteligence

Christian Chu
ZDROJ: Klára Tomková
sdílet:

Pražská fine diningová restaurace Levitate vždy přitahovala pozornost lidí, kteří hledají v gastronomii něco neobvyklého. Její šéfkuchař Christian Chu se nebojí netradičních kombinací chutí a originálního servírování. Nyní bude hranice gastronomie posouvat ještě dál, tentokrát s konceptem bizarní kuchyně.

11 otázek pro Christiana Chu

1. Kdo Vás přivedl k zájmu o gastronomii?  
Můj táta, který doma excelentně vařil a mně to chutnalo a bavilo se mi na to dívat.  

2. Na jaké jídlo z dětství rád vzpomínáte?  
Vietnamská slaná rýžová kaše se shiso listy, což je bylinka, s černým pepřem. Je to sice jídlo chudých, ale chuťově nedostižné.  

3. Kdybyste měl uvařit levné jídlo, co by to bylo?  
Právě onu zmiňovanou kaši.  

4. Kdo nebo co Vám bylo největším přínosem z hlediska kulinářských dovedností?
Nejvíce mě ovlivnil slavný šéfkuchař René Redzepi z veleslavné restaurace Noma v Kodani. Je Dán pocházející z Makedonie. Sledoval jsem ho celé hodiny na YouTube. Pochopil jsem, že gastronomie může být nesmírně tvůrčí s uměleckými prvky. A právě toto miluji. 

5. V čem podle Vás kuchaři nejčastěji chybují?  
Řada kuchařů se podceňuje a myslí si, že gastronomie je podřadný obor. Měli by si více důvěřovat, vždyť určují gastronomické návyky lidí a ty mají zase vliv na zdraví.

6. Existuje ještě nějaká kuchařská technika, kterou byste se chtěl naučit?  
Správné používání ohně, právě se s Levitate přemisťujeme do hotelu President a tam otevřený oheň bude, na to se opravdu těším. 

7. Co Vás na současné gastronomii irituje?  
Stále se otevírají nové restaurace a řada z nich není kvalitních, což negativně ovlivňuje celý náš obor.

8. Jak vnímáte enviromentální problémy spojené s gastronomickým průmyslem?  
Dle mého ničíme životní prostředí zejména tím, že přednostně nejíme lokální věci, ale vše dovážíme z obrovských dálek. 

9. Co Vás kromě vaření ještě v životě naplňuje?  
Moc rád sportuji a miluji svoji rodinu. Vrcholem je pro mě vařit mým dětem (dcery 5 a 7 let). 

10. Na čem momentálně pracujete?  
Levitate začíná psát novou kapitolu. Po 6 letech se přesouváme ze Štěpánské ulice na nábřeží do luxusního hotelu President hned na konci Pařížské ulice. Náš nový projekt jsme nazvali Culinary Sensory Performance a ten osloví všechny smysly. Navíc bude obsahovat i prvky umělé inteligence. Věříme, že bude na gastronomické scéně přijat velmi pozitivně, je totiž jedinečný. Menu bude složeno z více než 100 druhů surovin.   

11. Jakou radu týkající se vaření byste rád předal čtenářům Apetitu?  
Vařte vždy s láskou a nadšením, je to strašně znát a vařte jen pro vděčné strávníky. Sami sebe nikdy nešiďte.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!
  • Zajímavosti

Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!

Na trhu se díky velké oblibě s přehledem drží již od 70. let minulého století, kdy jej světu poprvé představil kalifornský franšízant Al Bernardin. Pro svou popularitu a vynikající chuť exceloval dokonce i v ikonickém filmovém trháku Pulp...